A fogínygyulladás kezelése gyógynövényekkel is lehetséges?

A fogínygyulladás nemcsak kellemetlen és fájdalmas, de hosszú távon komoly problémákhoz is vezethet, ha nem fordul időben orvoshoz. Jellemzői a vörös, duzzadt íny, amely különböző külső behatásokra vérezhet.

Mi okozza a fogínygyulladást (gingivitis)?

A fogínygyulladást alapvetően a fogakon képződő lepedék, a különböző szájban levő baktériumok, az étkezések után ottmaradó ételmaradékok, valamint a különböző mikroorganizmusok okozzák.

Természetesen ennek a folyamatnak vannak különböző stádiumai, amelyek során először enyhe, majd erősebb módon jelentkeznek a tünetek.

zold

Hogy kezelhető gyógynövények segítségével a fogínygyulladás?

A fogínygyulladás kezelésében azoknak a gyógynövényeknek, növényi készítményeknek van
elsősorban jelentőségük, amelyek antibakteriális, vérzéscsillapító és összehúzó hatásokkal rendelkeznek, gátolják a fogínygyulladás kialakulásáért felelős baktériumok fejlődését, és enyhítik a fogínygyulladás tüneteit, mint például a vérzés vagy a fájdalom.

Rendszeres alkalmazásuk – a fogkövek eltávolítása után és a szakszerű fogmosás mellett – hatékony eszköze lehet a szájhigiéné fenntartásának és a súlyosabb formájú fogágybetegségek megelőzésének.

A gingivitis kezelésére alkalmas fontosabb növényi drogok:

Kamillavirágzat

A kamilla híres széleskörű jótékony hatásáról. Amellett, hogy görcsoldó, nyálkahártya-gyulladást csökkentő és antibakteriális hatása is van.

Fogínygyulladás esetén a kamillavirágzat forrázatát használjuk 15-20 perces áztatással. A langyos, ízesítetlen kamillateával naponta több alkalommal javasolt öblögetni.

Orvosi zsályalevél

Az orvosi zsálya főzete a kamilla kiváló alternatívája. A fogászatban összehúzó, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatását használjuk ki.

Fogínygyulladás, szájnyálkahártya-gyulladás, fogágybetegségek esetén langyosra hűlt főzetével javasolt öblögetni.

Cickafarkfű

A cickafark számos más kedvező hatása mellett gyulladáscsökkentésre is kiváló. Forrázatát öblögetésre használjuk.

Kakukkfű

A kakukkfű kiváló antibakteriális hatásáról is ismert, éppen ezért a szájüregi gyulladások remek természetes ellenszere.

Forrázata vagy vízben elkevert olaja öblögetőszerként segít az ínygyulladás leküzdésében.

Borsmentalevél és illóolaj

A borsmenta olaja, illetve teája szájüregi sebgyógyításra használható.

Menta

Számos mentafaj létezik, a fent már kiemelt borsmenta is ide tartozik. Antibakteriális hatású gyógynövény, így segít a szájüregi gyulladások, mint például az ínygyulladás leküzdésében is.

Külön kiemelnénk, hogy 3 év alatti  kisgyermekek esetén érdemes kerülni a használatát, ugyanis légzésmegállás vagy légúti görcs alakulhat ki.

A menta tea öblögetőszerként is használható, de akár egy mentalevél elrágcsálásával is enyhíthet panaszain. Léteznek kifejezetten menta tartalmú fogíny ápoló spray-k is, melyek szájüregi fertőtlenítőszerként alkalmazhatók.

Fahéjfa kéreg és illóolaj

A fahéjfa kéreg, ismert nevén a fahéj amellett, hogy kedvelt fűszerünk, antimikrobális hatásának köszönhetően segít a baktériumok és a gombák elleni küzdelemben, ezáltal gyulladáscsökkentő hatással is bír.

Keverjen el két csepp olajat egy kevés kókuszolajban és azzal öblítse át a száját, illetve ecsetelje az érzékeny fogínyt!

Szegfűszeg és illóolaj

A szegfűszeg antibakteriális, antifungális, fájdalomcsillapító és érzéstelenítő hatással bír.

Felmenőink kiváló megoldása volt fogfájásra a szegfűszeg. Bár ez már eléggé feledésbe merült, a szegfűszeg még ma is jól alkalmazható a fájdalom csillapítására. Először érdemes rágás nélkül kicsit a szájban tartani, hogy felpuhuljon, majd szétrágni, és egy darabig a fájós terület közelében tartani a szájban.

Fogínygyulladás esetén illóolajából elegendő 1-2 cseppet a fájdalmas területre cseppenteni.

Eukaliptusz-illóolaj

Az eukaliptusz széleskörű jótékony hatásáról ismert, a fogászatban antibakteriális, gombaellenes tulajdonságának köszönhetően gyulladáscsökkentésre használjuk. Amellett, hogy a fogínygyulladás kezelésének hatékony gyógynövénye, enyhíti a fogfájást és támogatja a sebek gyógyulását.

Illóolaja szájvízként is használható. Ehhez 2 evőkanálnyi langyos vizet és 1-2 csepp eukaliptusz-illóolajat keverünk össze.

Teafa-illóolaj

A teafa illóolaja antibakteriális, vírus- és gombaölő hatással bír. 1-2 csepp teafa illóolajat kell elkeverni 2 dl vízben, majd azzal naponta többször öblögetni.

Édesgyökér

Az édesgyökér többek között gyulladáscsökkentő hatásáról ismert. Forrázata öblögetésre is használható.

Mezei zsurló

Bár a mezei zsurló a húgyúti fertőzések egyik kiváló ellenszere, a fogászatban a nehezen gyógyuló sebek kezelésére használják.

Pásztortáska

A pásztortáska gyulladáscsökkentő, vérzéscsillapító hatású gyógynövény. Teája akár öblögetésre is alkalmazható.

Aloe vera gél

Az aloe vera regeneráló, nyugtató és sebgyógyulást elősegítő hatásának köszönhetően kiválóan alkalmazható ínygyulladás kezelésére is. Az aloe vera gélt naponta két-három alkalommal kenjünk a gyulladt ínyre.

Javasoljuk, hogy mielőtt a fogíngyulladás kezelését gyógynövenyekkel végezné el, mindenképpen kérje szakértő tanácsát. Bár a gyógynövények a természet ajándékai, érdemes megismerkedni az ellenjavalataikkal, hiszen bizonyos betegségek, terhesség, szoptatás ideje alatt, illetve gyermekek esetén egyes gyógynövények egyáltalán nem vagy csak elővigyázatossággal alkalmazhatók.

Receptek, melyek segítenek gyógynövényekkel kezelni a fogínygyulladást

A gingivitis és szájnyálkahártya gyulladás kezelésére alkalmas, szájvizekben, ínyek bemasszírozására szánt gélekben, ecsetelő szerekben, és a házilag összeállított gyógyteákban/ gyógytea keverékekben használható fontosabb növényi drogok:

Kamilla virágzat (Chamomillae anthodium) (Matricariae flos)

Adagolás: Egy tetézett evőkanálnyi virágot (3g) leforrázni 1,5 dl forrásban levő vízzel, lefedve 5-10 percig állni hagyni, majd leszűrni. A szájüreg és a garat nyálkahártyájának gyulladásaiban a frissen készített teával a nap folyamán többször öblögetni vagy gargarizálni.

Cickafarkfű és virág (Achilleae herba et flos)

Adagolás: Belsőleg: 4,5 g cickafarkfű vagy 3 g cickafarkvirág vagy 3 teáskanálnyi présnedv a friss növényből, illetőleg a megfelelő készítmények.

Orvosi zsálya levél (Salviae folium)

Adagolás: Toroköblögetőnek és szájöblögetőnek 2,5 g drog illetőleg 2-3 csepp illóolaj 100 ml vízre forrázatként elkészítve, illetve 5 g alkoholos kivonat 1 pohár vízre.

Kakukkfű (Thymi serpylli/vulgaris herba)

Adagolás: 1-2 g drogot 1 csésze vízre számítva forrázatot készíteni, szükség szerint naponta többször; folyékony kivonatból 1-2 g naponta egy-kétszer.

Borsmentalevél/illóolaj és mentol (Menthae piperitae folium/aetheroleum, Mentholum)

Adagolás: Belsőleg: 3-6 g drog forrázatként, 5-15 g tinktúra, 6-12 csepp illóolaj, készítményeiből ennek megfelelően.

Vérehulló fecskefű (Chelidonii herba)

Adagolás: A drog szokásos napi adagja 2-5 g. Belsőleges használatra legfeljebb 4 hétig.

Fahéjfakéreg és illóolaj (Cinnamomi cortex et aetheroleum)

Adagolás: Szokásos adagja 2-4 g szárított fahéjkéreg, 05-0,2 g illóolaj, vagy ezekkel ekvivalens mennyiségű tinktúra, egyéb galenikum.

Szegfűszeg és illóolaj (Caryophylli flos et aetheroleum)

Adagolás: Szájvizekben 1-5 százalék illóolajnak megfelelő mennyiségben naponta többszöri szájöblögetéssel, a fogorvoslásban az illóolaj hígítatlanul helyi érzéstelenítésre.

Édesgyökér (Liquiritiae radix)

Adagolás: Közepes napi adag édesgyökérből kb. 5-15 g drog, amit nem szabad 4-6 hétnél hosszabb ideig alkalmazni.

Mezei zsurló (Equiseti herba)

Adagolás: Belsőleg: a napi adag 6 g drogot kell 150 ml forrásban levő vízbe tenni és öt percig áztatni, készítményeiből ennek megfelelően.  Külsőleg nehezen gyógyuló sebek kezelésére,  borogatásra 10 g drogot 1 liter vízbe szórni, majd a lehűlt kivonattal borogatni.

Pásztortáskafű (Bursae pastoris herba)

Adagolás: Helyi alkalmazás: 3-5 g drogot 150 ml vízzel leforrázunk. A folyékony kivonat napi adagja 5-8 g.

Myrrha (Commiphora molmol) (Tinctura Myrrhae)

A mirha illóolajból, gyantából és mézgából áll. Illóolajtartalma révén lokálisan antimikróbás, adsztringens és granulációt fokozó hatású.

Adagolás: Ecsetelőként a szájnyálkahártyát naponta 2-3-szor hígítatlanul tinktúrával kekk kezelni. Öblítőfolyadék, gargarizma készítéséhez egy pohár hideg vízhez 5-10 csepp, illetve egy pohár meleg vízhez 30-60 csepp tinktúrát kell adni.

Hegyi árnika virág (Arnicae flos)

Adagolás: Forrázat: 2,0 g drogból 100 ml vízre. Tinktúra: borogatás céljára a tinktúrát 3-10-szeres mennyiségű vízzel hígítjuk. Szájöblögetés céljára: a tinktúrát 10-szereseére hígítjuk vízzel. Kenőcs: legfeljebb 20-25% tinktúrát tartalmazzon. „Árnika-olaj”: kivonatot készítünk 1 rész drogból és 5 rész növényi zsíros olajjal. Kenőcsök legfeljebb 15% „Ánika-olajat” tartalmazzanak.

Körömvirág (Calendulae flos)

Adagolás: 1-2 g drog 1 csésze (150 ml) vízre, 1-2 teáskanálnyi (2-4 ml) tinktúra ¼-½

liter vízre, készítményként kenőcsben 2-5 g drogot számítva 100 g kenőcsalapanyagra.

Kávészén (Coffea carbo)

Adagolás: közepes napi adagja 9 g, készítményei ennek megfelelően.

Martilapu levél (Farfarae folium)

Adagolás: Napi adagja 4,5-6 g drog, készítményeiből ennek megfelelően.

Feketeáfonya termés (Myrtilli fructus)

Adagolás: A napi adag 20-60 g drog belsőleg, a helyi kezelés céljára 10 százalékos főzet, egyéb készítményei ennek megfelelően.

Keskenylevelű útifű (Palantago lanceolatae herba)

Adagolás: A közepes napi adag 3-6 g drog, készítményei ennek megfelelően.

Syzygium kéreg (Syzygii cumini cortex)

Adagolás: A közepes napi adag 3-6g

drog, készítményei ennek megfelelően.

Vérontófű gyöktörzs (Tormentillae rhizoma)

Adagolás: A napi adag 4-6 drog, készítményeiből ennek megfelelően. Szeszes kivonata (tinctura): 10-20 csepp 1 pohár vízbe, a szájüreg és garat öblögetésére, többször naponta.

Orvosi ziliz gyökere és levele (Althea radix et folium)

Adagolás: a levél napi adagja 5 g, 1-2 g drogból készíthető 1 csésze forrázat. A gyökér napi dózisa 6 g, amelyből hideg vagy langyos vízzel készítendő kivonat.

Nagylevelű csodamogyoró levél (Hamamelidis folium)

Adagolás: Szájnyálkahártya kezelése esetén öblögetésre 5-10 g levélből 250 ml vízzel vagy 2-3 g kéregből 150 ml vízzel kell főzetet készíteni.

Erdei mályva virág és levél (Malvae sylvestris flos et Malvae folium)

Adagolás: Az erdei mályvavirág napi dózisa 5 g, egyszeri adagja 1,5-2 g, amelyből meleg vagy langyos vízzel készíthető kivonat. A mályvalevél 3-5 grammjából ugyanilyen módon készíthető tea.

Közönséges párlófű virágos hajtása (Agrimonia herba)

Adagolás: 1,5 g drog 150 ml vízzel készült forrázatát naponta 2-4 alkalommal lehet fogyasztani. Külsőlegesen a párlófű 10%-os forrázata gargalizálásra alkalmazható.

Római kamilla virág (Chamomillae romanae flos)

Adagolás: Átlagos napi adagja 3-12 g drog, vagy ennek megfelelő kivonat.

Izlandi zuzmó (Lichen islandicus)

Adagolás: A drog belsőleges napi adagja 4-6 g. Külsőlegesen a szájnyálkahártya gyulladásainak kezelésére forrázatát használják.

Ratanhiagyökér és tinktúra (Ratanhiae radix et tinctura)

Adagolás: 1 gramm drogból 2 dl vízzel készített, lehűtött forrázat alkalmazható öblögetésre, gargalizálásra. Ugyanilyen célra felhasználható 2 dl vízzel higított 5-10 csepp tinktúra. A tömény szeszes kivonat naponta 2-3 alkalommal ecsetelésre is alkalmazható.

Kígyógyökerű keserűfű gyökértörzs (Bistortae rhizoma)

Adagolás: Általánosan alkalmazott dózisa napi 1-2 g, külsőleg literenként 50-60 g rizóma felhasználásával készíthető lemosásra használható kivonat.

Madárkeserűfű virágos hajtás (Polygoni avicularis herba)

Adagolás: Napi dózisa 4-6 g drog, illetve ezzel egyenértékű készítmény.

Tölgyfa kéreg (Quercus cortex)

Adagolás: belsőleges napi dózisa 3 g aprított drog vagy ennek megfelelő készítmény forrázat vagy főzet formájában. Külsőleges használatra 20 g drogból 1 liter vízzel kell forrázatot készíteni, amellyel a szájüreget vagy a torkot naponta többször kell öblögetni.

Mi történik, ha nem kezelik megfelelően a fogínygyulladást?

Ha nem kezelik idejében a fogínygyulladást, akkor az súlyosabb esetben a fogak elvesztéséhez vagy a fogíny maradandó sérüléséhez vezethet.

Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy bár a fogínygyulladás kezelése gyógynövényekkel is lehetséges, önmagában a természet csodaszereinek alkalmazása nem elegendő. Az első lépés mindig a fogínygyulladást kiváltó ok, azaz a fogkő eltávolítása. Ezután viszont a gyógyulási szakaszban, és a megelőzésben már kiemelt szerepet kaphatnak a gyógynövények is.

Ha hasonló tüneteket tapasztal, bátran látogasson el fogászati rendelőnkbe, hogy találjunk megoldást a problémájára.