A lézer a fogászatban még viszonylag az innovatív módszerek közé tartozik, azonban a modernebb fogorvosi rendelőkben egyre inkább elterjed számos előnye miatt.

Legfőbb előnye amellett, hogy a gyógyulási folyamat felgyorsul, az akár teljesen fájdalommentes fogászati kezelés megvalósíthatósága. Emellett nagyon fontos megjegyezni, hogy a lézer a fogászatban szinte bármilyen kezelés esetén alkalmazható a fogkőeltávolítástól kezdve, a fogfehérítésen, a fogszuvasodás kezelésén és gyökérkezelésen át, egészen a fogimplantációig.

A fogászati lézer fizikai alapjai

Sokan ismerik a lézer technika hatékonyságát, viszont kevesen tudják, miként működik, s miként használhatja a fogorvos . Ahhoz hogy világos képet nyerjünk e fénysugárzás hasznosságáról érdemes említést tenni a lézerek fizikai alapjairól.

A lézer vagy angolul laser (Light Amplification by Stimmulated Emission of Radiation) magyar jelentése: fényerősítés indukált sugár emisszió útján, amely abban különbözik a hagyományos fénysugárzástól, hogy nem spontán emisszióval zajlik, hanem indukált fénymisszió során, tehát a sugárzás rendezett, koherens, a fényforrás fotonjai egy irányba haladnak, valamint egyforma energiával is rendelkeznek.

lézerről

 

A lézerek három alapvető részből állnak:

  • lézeranyag (halmazállapota lehet gáz, folyadék, vagy szilárd);
  • optikai rezonátor;
  • energiaforrás.

A lézerfény hullámhossza változó, viszont típuson belül csak egy hullámhossz fordulhat elő, illetve az egyes típusú lézerek egymástól elsősorban hullámhosszukban különböznek.

A lézerkészülékek csoportosítása

Az orvosi lézerkészülékeket három csoportba lehet sorolni annak függvényében, hogy sebészeti, soft lézer terápia, vagy pedig diagnosztikai célokat szolgálnak-e, mivel más-más tulajdonságoknak kell megfelelniük.

A sebészeti lézerekre a nagy teljesítménysűrűség, a soft lézer terápiára viszont a 100mW alatti teljesítménysűrűség jellemző, míg a diagnosztikai célokat szolgáló berendezések esetében a nagyfokú megbízhatóság, pontosság, megfelelő felbontóképesség játszik fontos szerepet.