A biomimetika egy olyan tudományág, amely a természetben előforduló szerkezeteket vizsgálja és másolja le. Ez a fogászatban azért is fontos, mert a célunk, hogy beteg fogak a kezelést követően funkcionálisan és küllemben mindinkább megközelítsék az egészséges állapotot.

A biomimetika lényege

A biomimetikus fogászat olyan fogászati megközelítés, amely a természetes fogak biológiai és strukturális jellemzőit tartja szem előtt a fogak helyreállításakor és kezelésekor.

mi az a biomimetika (300 x 300 képpont)Az elnevezés a görög “bios” (élet) és “mimesis” (utánzás) szavakból ered, ami utal arra, hogy a biomimetikus fogászat az élő szervezetek sajátosságait és működését imitálja.

A biomimetikus fogászat azt a filozófiát követi, hogy a fogak helyreállítása során a lehető legkevesebb foganyag elvesztésével, illetve a foganyag megőrzésével kell eljárni. Rendelőnk fogorvosai olyan restauratív fogászati eljárásokat alkalmaznak, amelyek lehetővé teszik a fogak természetes funkciójának és esztétikájának helyreállítását.

A biomimetikus fogászat alkalmazható a fogszuvasodás, a fogtörések, a fogrepedések, az esztétikai hibák és más fogproblémák kezelésére.
Az eljárások közé tartozhatnak az adhezív kompozit tömések, az inlay-ek és onlay-ek, a koronák és hídak, valamint esztétikai fogászati beavatkozások.

Az előnyei közé tartozik az egészséges foganyag megőrzése, a természetes fogakhoz hasonló esztétikai eredmények, valamint a hosszú távú tartósság és funkció helyreállítása. Azonban minden fogászati kezelés előtt fontos az alapos kivizsgálás és a megfelelő, egyéni igényekre szabott kezelési terv kidolgozása.

Kérjük, konzultáljon fogorvosával, hogy többet megtudjon a biomimetikus fogászat lehetőségeiről és korlátairól!