Ha a mondás szerint a szem a lélek tükre, akkor az arcunk pedig a testünké. Míg egy pattanás sokak számára csupán bosszantó jelenség, addig egy szakavatott szem számára sokkal többet jelent ennél, ugyanis akár betegségekre is felhívhatja a figyelmet. Bizonyos elváltozások a szervezetünkben zajló folyamatokról árulkodhatnak.

Bár a szervezet belső szerveinek az arcon való tükröződésével a Sárga Császár belgyógyászati alapkönyvei is foglalkoztak, csak a XX. század vége felé került az arc –mint mélyebb összefüggések rendszere- az érdeklődés előterébe. Ez elsősorban a kozmetikai iparnak és a kozmetikusoknak köszönhető. Mindez most pedig rendelőnkben is elérhető!

Hogyan kapcsolódik az arcdiagnosztika a fogászathoz?

A biológiai fogászat területébe mint kiegészítő diagnosztikus eszköz tartozik ez a módszer. Elsősorban az arcon megjelenő pattanások, acnés folyamatok irányították rá a figyelmet először, hogy milyen összefüggés van a fogászat és az arcdiagnosztika között, ugyanis ezek a jelenségek nagyon gyakran a szervezetben lévő nehézfém terhelés, amalgám mérgezés korai jelei. Emellett pedig adott esetben előfordulhat az is, hogy nem megfelelő szervi, emésztőrendszeri folyamatokra hívja fel a figyelmet.

Az arc területei összefüggésben vannak szerveinkkel!

Az arcot különböző részekre oszthatjuk fel, amelyek kapcsolatban vannak valamelyik meghatározott szervünkkel. A felső ajak például a gyomorhoz, az alsó ajak a belekhez, míg a homlok közepe az idegrendszerhez és a szívhez tartozik. Az alábbi képen látható a teljes „arc térkép”:

arcdiagnosztika

Fontos kiemelni azonban, hogy mindez nem alkalmas önálló diagnózis felállítására. Ha úgy érzi, hogy adott területen komolyabb bőrelváltozások jelentek meg, érdemes ellátogatnia rendelőnkbe, hogy utána járjunk a pontos okoknak.