A fogbeültetés fontossága és ismérvei

A fogimplantátumok a mesterséges foggyökér funkcióját töltik be. Olyan titán csavarok, amelyek speciális szájsebészeti motorral vannak az állkapocs csontba helyezve. Ezt egyszerűen behelyezhetik, vagy pedig az állkapocscsontba csavarral is behajtható. A behelyezett implantátum 3-6 hónap alatt a környező csontokkal összekapaszkodva, erős, teherbíró hordozóegységgé válik.

 

Mi az implantátum?

Implantátum, fogbeültetés

Az implantátum az állcsontba beültetett műgyökér, melynek anyaga általában titán. A titán teljesen szövetbarát, megfelelő gyógyulás esetén a csontban rögzül. Az implantáció évtizedek óta remekül működő fogászati eljárás, amely nem okoz semmiféle rosszindulatú elváltozást.

 

Kinek ajánlható a fogbeültetés?

Bárki számára ajánlható, ha nincsen kontraindikációja a beavatkozásnak, illetve annak, aki képes a megfelelő szájhigénét fenntartani. A statisztikai adatok szerint az esetek 95-97 százalékában az implantátum csontos rögzülése sikeresen történik meg, viszont néhány tényező csökkentheti ennek az esélyét. Bizonyos betegségek esetén, mint például cukorbetegség, súlyos szív-érrendszeri betegségek megfontolandóvá teszik a beavatkozást, sőt az erős dohányosok esetében, a rossz szájhigénével rendelkezőknél is fenn áll a veszély. 18 éves kor előtt, vagy terhesség idején sem ajánlott implantációt végezni.

Az implantáció feltételei a következők:

 • megfelelő szájhigiénia
 • jó együttműködési képesség
 • kedvező anatómiai viszonyok, vagyis megfelelő mennyiségű és minőségű csontállomány.

Az implantáció előtt a következő vizsgálatokat szükséges elvégezni:

 • szájvizsgálat
 • OP, kis röntgen, esetleg CT felvétel
 • tanulmányi lenyomat

 

Mi az implantációs fogpótlás jelentősége?

Az implantátum nagy jelentőséggel bír, hiszen segítségével pótolni lehet a hiányzó fogakat.

Lássuk milyen esetekben célszerű az implantációs fogpótlás alkalmazása:

 • szóló foghiánykor korona készíthető a szomszédos fogak lecsiszolása nélkül;
 • sorvégi vagy túl hosszú sorközi hiányoknál fix pótlás készíthető a kivehető fogsor helyett;
 • fix pótlás készíthető teljes fogatlanság esetén, illetve a kivehető fogsor stabil elhorgonyzást kaphat, komfortérzetet és sokkal jobb rágóképességet biztosítva.

Az implantáció akkor jöhet szóba, ha: 

 • a páciens általános jó egészségi állapotban van;
 • egészséges fogíny struktúrával, valamint megfelelő minőségű, horizontálisan és vertikálisan elegendő csonttal rendelkezik. Ha a fogat tartó csontok, vagyis az alveolusok leépülnek, csontfelépítés, csontpótlás is szóba jöhet, így a hiányzó csontokat újra elő lehet állítani.

 

A fogbeültetés fajtái:

1. Azonnali implantáció

Ez esetben az implantátumot azonnal a foghúzás után az alveolusba helyezik. A kezelőorvos szájsebész egy speciális vizsgálat segítségével felméri az alveolust, hogy az biztosan fertőzésmentes legyen. Egyébként ez az eshetőség nem túl gyakran fordul elő.

2. Késői implantátum

Néhány esetben a foghúzás után legalább 3-6 hónapot kell várni, míg a csontok teljesen meggyógyulnak, csak ezt követően jöhet létre az implantáció, így válik lehetővé a megfelelő csontintegráció. Ez a legsikeresebb és a leggyakoribb módszer, amit alkalmaznak.

 

Az implantáció menete:

Implantáció

Az implantáció helyét egy ínymetszéssel szabaddá teszik, helyi érzéstelenítésben, megtörténik a befúrás, majd az implantátum csontba helyezése, végül pedig az implantátum feletti fogíny néhány öltéssel bezárásra kerül. A varratokat 5-7 nap múlva kell eltávolítani.

A gyógyulási időszak 3-6 hónap.

Felnyitás és fogínyformálás:

Szabaddá tesszük az implantátumot, egy kis vágás segítségével, majd egy csavart, más néven implantátum fejet hajtanak be az implantátumba. A csavar legalább 7-14 napon belül gyógyul be, ez idő alatt a nyálkahártya az implantátum nyakára nő, mint a természetes fognál, optimális esztétikai eredményt biztosítva.

Ha a műtét alatt a szakorvos azonnal be tudja csavarni a gyógyuló csavart, amely a bevarrt ínyen kívül helyezkedik el, akkor ez a lépés akár ki is maradhat.

Lenyomat készítés:

Technikai csavarra cserélik a korábbi csavart, az implantátumot, majd fogtechnikai lenyomatot készítenek. E lenyomat alapján készül el a protetikai munka.

Behelyezés:

A következő folyamat pedig a kész fogpótlás ráerősítése az implantátumfejre.

Időtartam:

Az implantációtól a kész fogpótlásig mintegy 3-6 hónapra kell számolni. Újabb 3-6 hónapot kell számolni abban az esetben, ha más fogat kell kihúzni, illetve más fogat is kell kezelni az implantáció mellett. A pontos lefolyást a kezelőorvos tudja meghatározni.

Fogbeültetés

 

Olvasson tovább!

– A fogágybetegség kezeléséről

– A gnatológia tudományáról

– A góckutatás jelentőségéről