A fogbeültetés, más néven implantáció, egy olyan fogászati eljárás, amely lehetővé teszi az elveszett fogak pótlását. Ez a módszer az elmúlt évtizedekben vált egyre népszerűbbé a fogászati kezelések között, hiszen nemcsak esztétikai, hanem funkcionális szempontból is jelentős előnyöket kínál a hagyományos fogpótlásokkal szemben.

Az implantátum egy kicsi csavar, amit a fogorvos közvetlenül az állkapocs csontba helyez be. Anyaga titán, amely teljesen szövetbarát, tartós anyag. A beültetést követően a csont és az implantátum között egy természetes folyamat, az úgynevezett oszteointegráció révén megszilárdul a kapcsolat, azaz a fogimplantátum összecsontosodik a foggal mesterséges foggyökér funkciót tölt be, így az stabil alapot biztosít a rákerülő fogpótlásnak.

Mi az implantátum?

Implantátum, fogbeültetés

Az implantátum az állcsontba beültetett műgyökér, melynek anyaga általában titán. A titán teljesen szövetbarát, megfelelő gyógyulás esetén a csontban rögzül. Az implantáció évtizedek óta remekül működő fogászati eljárás, amely nem okoz semmiféle rosszindulatú elváltozást.

Az implantáció előnye, hátránya

Az implantáció évtizedek óta remekül működő fogászati eljárás, amely nem okoz semmiféle rosszindulatú elváltozást.

Az implantáció az egyik legkorszerűbb és legtartósabb megoldás a fogpótlások terén. Az elkészült, véglegesen begyógyult fog élethosszig tartós lehet (a megfelelő ápolás mellett).

A beültetett mesterséges gyökér és a ráhelyezett végleges korona tökéletesen illeszkedik a fogsorba, így a pótlás szinte észrevehetetlen, természetes hatást kelt.

Az implantációs pótlás a lassabb fogászati kezelések közé tartozik, hiszen a gyógyulás és a végleges csontosodás időigényesebb folyamat. A műtét napjától a kész fogpótlásig (korona felhelyezése) hozzávetőlegesen minimum 3-6 hónappal szükséges tervezni a teljes kezelési folyamatot.

Mi az implantációs fogpótlás jelentősége?

Az implantátum nagy jelentőséggel bír, hiszen segítségével pótolni lehet a hiányzó fogakat.

Lássuk milyen esetekben célszerű az implantációs fogpótlás alkalmazása:

 • szóló foghiánykor korona készíthető a szomszédos fogak lecsiszolása nélkül;
 • sorvégi vagy túl hosszú sorközi hiányoknál fix pótlás készíthető a kivehető fogsor helyett;
 • fix pótlás készíthető teljes fogatlanság esetén, illetve a kivehető fogsor stabil elhorgonyzást kaphat, komfortérzetet és sokkal jobb rágóképességet biztosítva.

Az implantáció akkor jöhet szóba, ha: 

 • a páciens általános jó egészségi állapotban van;
 • egészséges fogíny struktúrával, valamint megfelelő minőségű, horizontálisan és vertikálisan elegendő csonttal rendelkezik. Ha a fogat tartó csontok, vagyis az alveolusok leépülnek, csontfelépítés, csontpótlás is szóba jöhet, így a hiányzó csontokat újra elő lehet állítani.

A fogbeültetés fajtái:

1. Azonnali implantáció

Ez esetben az implantátumot azonnal a foghúzás után az alveolusba helyezik. A kezelőorvos szájsebész egy speciális vizsgálat segítségével felméri az alveolust, hogy az biztosan fertőzésmentes legyen. Egyébként ez az eshetőség nem túl gyakran fordul elő.

2. Késői implantátum

Néhány esetben a foghúzás után legalább 3-6 hónapot kell várni, míg a csontok teljesen meggyógyulnak, csak ezt követően jöhet létre az implantáció, így válik lehetővé a megfelelő csontintegráció. Ez a legsikeresebb és a leggyakoribb módszer, amit alkalmaznak.

Az implantáció menete

Beültetés

Az implantáció helyét egy ínymetszéssel szabaddá teszik helyi érzéstelenítésben, ezután megtörténik a befúrás, ezt követi az implantátum csontba helyezése, végül pedig az implantátum feletti fogíny néhány öltéssel bezárásra kerül. A varratokat 5-7 nap múlva kell eltávolítani.
Egy alkalommal, akár több implantátum behelyezése is lehetséges.

Amennyiben a meglévő csontállomány nem elegendő az implantátum behelyezéséhez csontpótlásra van szükség. A műtét hozzávetőlegesen 1-1,5 órát vesz igénybe. Ez természetesen függ a beültetésre kerülő implantátumok számától, a gyógyulási idő hozzávetőlegesen 3-6 hónap.
Az új sebészeti eljárással – műtéti sablonos fogbeültetési technika – teljesen egyénileg kerül megtervezésre az implantátum helyzete. A beültetés a CBCT felvétel és a 3D technológiának köszönhetően digitálisan tervezett sablon vezetésével történik. A műtéti sablonnak köszönhetően kisebb bemetszés is elegendő lehet, így maga a beavatkozás és a gyógyulás ideje is rövidülhet.
Előnyei: legmodernebb szájsebészeti eljárás, maximális pontosság, rövidebb műtét, rövidebb gyógyulási idő, csökkenhet a szövődmények kockázata.

Felnyitás és fogíny formálás

Szabaddá kell tenni az implantátumot egy kis vágás segítségével, majd egy csavart, más néven gyógyulási csavart hajtanak be az implantátumba. A csavar körüli íny gyógyulása 7-14 nap, ez idő alatt a nyálkahártya az implantátum nyakára nő, mint a természetes fognál, optimális esztétikai eredményt biztosítva.
Ha a műtét alatt a szakorvos azonnal be tudja csavarni a gyógyulási csavart, amely a bevarrt ínyen kívül helyezkedik el, akkor ez a lépés akár ki is maradhat.

Lenyomat készítés

Technikai csavarra cserélik a korábbi gyógyulási csavart, majd fogtechnikai munkához szükséges digitális vagy hagyományos lenyomatot készül. E lenyomat alapján készül el a protetikai munka, az implantátumra kerülő korona vagy híd.

Befejezés

A következő, egyben végleges lépés a kész fogpótlás ráerősítése az implantátumra.

 

Fogbeültetés

Fájdalommal jár? Mire számíthatunk?

Bár szájsebészeti beavatkozásról, műtétről van szó, az eljárás rutin kezelésnek számít.

Az implantálás minden esetben érzéstelenítésben történik!

A műtétet követően, hasonló panaszokat tapasztalhatunk, mint egy foghúzás esetén. Gyakori és természetes jelenség a fájdalom, duzzanat, arcon megjelenő véraláfutás, vérzés. Az első pár napban a fájdalmat fájdalomcsillapítóval, borogatással lehet enyhíteni. Általában pár napon belül elmúlnak a kellemetlenségek. A gyógyulási folyamat is teljesen egyéni jelenség, hiszen ugyanarra a behatásra, különböző módon reagálhat a szervezetünk.

Normál esetben és az orvos javaslatainak maximális betartása mellett, nem kell egyéb szövődményekkel számolnunk.

A műtétet követően a sebre különös gondot szükséges fordítani, hogy a gyógyulás zavartalan legyen. Ahogyan a legtöbb szájsebészeti beavatkozás esetén, fontos betartani például az alábbiakat:

 • fontos a megfelelő tisztítás, hogy elkerüljük a gyulladást.
 • az érzéstelenítő hatásának elmúlásáig ne étkezzünk, hogy elkerüljük a harapási sérüléseket, folyadékot fogyasztani szabad
 • kerüljük az apró magvas ételeket, mert a sebbe kerülhetnek
 • ne fogyasszunk túl fűszeres, csípős ételeket, mert irritálhatják a sebet
 • kerüljük a dohányzást
 • ne fogyasszunk tejterméket
 • a seb területét borogassuk, jegeljük
 • kerüljük az aktív mozgás, sporttevékenységet, fordítsunk időt a pihenésre

Az orvos minden esetben részletes tájékoztatást ad a megfelelő ápolásról és a szükséges teendőkről, valamint a szükséges gyógyszerek alkalmazásáról.

Az implantátumra kerülő pótlás végleges rögzítését követően is fontos az odafigyelés! Sokan azt gondolják, hogy egy pótlást nem szükséges úgy ápolni, mint a saját fogazatunkat. Ám ez tévedés!

A gyógyult implantátum ápolása, tisztítása ugyanúgy fontos. A pótlás körül megtelepedett lepedék ugyanúgy komoly problémákat okozhat, mint egy élő fog esetében. Gondoljunk a pótlásra úgy, mint az igazi fogakra!

Az elhanyagolt pótlásokat súlyos esetben szükséges eltávolítani. Amennyiben a szövet olyan mértékben károsodik, az újabb beavatkozás nem lehetséges.

A műtét előtt és az azt követő napokban kifejezetten fontos a fogazat és a seb tisztán tartása. Sok esetben a fájdalom és a gyulladás ennek elhanyagolásának köszönhető!

A megfelelő tisztítás és odafigyelés mellett az implantátum egy életre szóló megoldás lehet!

Minden esetben kövesse fogorvosa tanácsait!

Mik a feltételei az implantátum beültetésének?

Bizonyos esetekben az implantáció elvégzése előtt egyéb fogászati kezelésekre is szükség lehet. Ilyen például az ínygyulladás és a fogágybetegség megszüntetése. A szövődmények minimalizálása érdekében először a meglévő problémákat kezeljük.

Nagyon fontos a megfelelő szájhigiénia megléte a beavatkozás előtt és azt követően is!

Kiknek ajánlott és kiknek nem?

Bárki számára ajánlható, ha nincsen kontraindikációja a beavatkozásnak, illetve annak, aki képes a megfelelő szájhigiénét fenntartani. A statisztikai adatok szerint az esetek 95-97 %-ban az implantátum csontos rögzülése sikeresen történik meg, viszont néhány tényező csökkentheti ennek az esélyét. Bizonyos betegségek esetén, mint például cukorbetegség, súlyos szív-érrendszeri betegségek, sőt az erős dohányosok esetében, illetve a rossz szájhigiéniával rendelkezőknél is megfontolandó a beavatkozás. 18 éves kor előtt, vagy terhesség idején sem ajánlott implantációt végezni.

A fogimplantáció feltételei a következők:

 • megfelelő szájhigiénia
 • jó együttműködési képesség
 • kedvező anatómiai viszonyok, vagyis megfelelő mennyiségű és minőségű csontállomány.

Az implantáció előtt a következő vizsgálatokat szükséges elvégezni:

 • szájvizsgálat
 • OP, kis röntgen, esetleg CT felvétel
 • tanulmányi lenyomat

Mennyibe kerül az implantálás?

A beavatkozás minden esetben teljesen személyre szabottan történik, így annak a költsége is egyénenként változhat. A konzultációt követően minden páciensünk számára kezelési tervet készítünk, amelyben minden egyes kezelés tételesen, pontos árakkal kerül feltüntetésre.

Olvasson tovább!

– A fogágybetegség kezeléséről

– A gnatológia tudományáról

– A góckutatás jelentőségéről