dentálhigiénia HerbaDENTA dentálhigiéniai kezelések nélkülözhetetlen eljárások a száj és a fogazatunk egészségének megőrzése érdekében! Az ultrahangos fogkőeltávolítás a dentálhigiéniai kezelések központi eleme. A legmodernebb technológiát használja a fogak és az íny egészségének megóvására. 

Az eljárás ultrahangos rezgéseket alkalmaz a fogakon lerakódott fogkő eltávolítására kíméletesen, de hatékonyan.

A dentálhigiéniai kezelések során az ultrahangos fogkőeltávolítást gyakran kiegészítik más eljárásokkal, mint például a professzionális fogpolírozás, amely visszaadja a fogak természetes fehérségét és fényét, valamint a fluoridkezelés, ami erősíti a fogzománcot és védelmet nyújt a szuvasodással szemben. Ezek a kezelések együttesen biztosítják a szájüreg átfogó védelmét és hozzájárulnak az egészséges mosoly fenntartásához.

Miért szükséges a fogkő eltávolítása?

A fogak felszínén lepedék (plakk) keletkezik, amely a nyál, valamint az ételek és italok fogyasztásának találkozása révén alakul ki. Szabad szemmel alig vagy nem is látható. A plakk érintve az ínyt is, rengeteg baktériumot tartalmaz.

A lepedék alapos fogmosással és fogköz tisztítással eltávolítható, ám ha ez nem történik meg – vagy nem elég hatékonyan – kialakul a fogkő, ami valójában az elmeszesedett plakk.

A fogkő nagyon szorosan tapad a foghoz, otthoni körülmények között nem távolítható el. A felülete érdes, így a szájban található baktériumok kitűnő búvó és burjánzó helye.

Amennyiben a fogkő nem kerül eltávolításra, számos fogászati problémát eredményezhet, mint például:

 • rossz lehelet,
 • ínygyulladás,
 • fogágybetegség,
 • fogszuvasodás.

Fogkő nemcsak fogszuvasodást és ínybetegséget, hanem a későbbiekben íny- és csontpusztulást eredményezhet, melynek következtében a fogak kilazulnak és kiesnek.

A fogkő kialakulását számos tényező okozhatja, mint például:

 • a nem megfelelő szájhigiénia,
 • helytelen fogmosási technika,
 • genetikai tényezők,
 • fogsor rendezetlensége,
 • fogfelszín érdesebb felülete,
 • dohányzás.

Keletkezése lassítható, de akiknek sűrűbb, telítettebb nyáluk van, keveset rágnak, hajlamosabbak a fogképződésre.

fogkőeltávolítás

Ultrahangos fogkőeltávolítás (depurálás)

Azt a szájhigiénés beavatkozást, melynek során mechanikai eszközökkel távolítjuk el a fogkövet fogkőeltávolításnak – depurálásnak – nevezzük. 

Az ultrahangos készülék különböző méretű és alakú fejek segítségével működik, amelyek a fog alakjához és méretéhez igazodnak és a látható területeket tisztítják.

A mikromozgások melyeket az ultrahang produkál a fogkő részeit porrá zúzzák. A rezgőfejet víz hűti, ami egyben ki is mossa a darabokat. Az íny alatti fogkő esetében is, először az ultrahangos depurátorral letisztítjuk a nagyobb látható darabokat, a mélyben viszont zárt kürettálást végzünk.

Az ultrahangos fej nem okoz semmilyen sérülést a fogzománcon, mivel csupán ultrahang hozza rezgésbe a fejet: nem végez forgó mozgást.

Az implantátumok körül felgyűlt fogkövet is ultrahanggal – depurálás – módszerével szükséges kezelni, de ezt csak speciális műanyag ultrahangos fejjel lehet megtenni, mivel a fém fej megsértheti az implantátum nyakát, ami későbbiekben jobban vonzza majd a lepedékeket.

Fontos, hogy fogkőeltávolítás kezelés lezárásaként a fogfelszíneket gumiharanggal, polírpasztával, kis kefével polírozzuk, mert az érdes felületeken könnyű és gyors lehet az újraképződés.

A pacemakerrel rendelkező pácienseknél kizárólag kézi műszerekkel távolítjuk el a felgyülemlett fogkő darabokat, ezekkel az íny alatt is tudunk hatékonyan dolgozni.

A fogkő eltávolítás – normál esetben – fájdalommentes beavatkozás, legfeljebb apróbb kellemetlenséggel jár, nem igényel érzéstelenítést. Azonban ez egyénenként eltérő lehet. Érzékenység, kellemetlenség esetén, természetesen van lehetőség ennek megszüntetésére, általában érzéstelenítő zselét alkalmazunk. Amennyiben ez nem lenne elegendő, és teljes érzéstelenítést – injekció – szeretne kérni, a kezelést célszerűbb két lépésben elvégezni, mivel a teljes száj zsibbadása nagyon kellemetlen lehet.

A kezelés közben, és az azt követő napokban előfordulhat ínyvérzés, érzékenység. Nem szabad megijedni, ez természetes folyamat. A kezelés közben az ínyszél irritálódhat, de ez pár nap elteltével begyógyul.

A minőségi és valóban alapos fogkőeltávolítás ultrahanggal (depurálás) időigényes kezelés, amely precizitást és türelmet igényel. A páciens fogainak állapotától függően akár 1,5 órát is igénybe vehet.

Fogkő eltávolítás után

A fogkő eltávolítást követően azonnal lehet ételt és italt fogyasztani. (Amennyiben érzéstelenítésben történt a beavatkozás, a rágással meg kell várni a zsibbadás megszűnését!)

Közvetlenül a kezelés után előfordulhat minimális érzékenység, ezért legyen óvatos a túl hideg vagy túl meleg, túl fűszeres, csípős ételek italok fogyasztásával.

A fogkőeltávolítást követően érdemes a fogkefénket és a fogköztisztító eszközöket is újabbra cserélni, így elkerülhetjük a baktériumok újra szaporodását.

A fogkő eltávolítás rendszeressége teljesen egyéni lehet, a gyakoriság szükségességét a dentálhigiénikus kollégák és a fogorvos határozhatja meg. A normál szájhigiénia és panaszmentesség esetén 6 havonta javasolt igénybe venni.

Miben más a hagyományos (kézi) és ultrahangos fogkőeltávolítás?

A fogkőeltávolítás két fő módszerrel történhet: kézi és ultrahangos eljárással, a két eljárás közötti fő különbségek:

Kézi fogkőeltávolítás:
A fogorvos vagy a dentálhigiénikus kézi eszközöket, például fogkőkaparót vagy scaler-t használ. Ez a módszer hatékony, de időigényes lehet, különösen ha sok fogkő van jelen.

Ultrahangos fogkőeltávolítás:
Az ultrahangos eljárás során az orvos vagy a dentálhigiénikus ultrahangos fogkőeltávolító eszközt használ. Az eszköz ultrahangos rezgéseket bocsát ki, amelyek segítik a fogkő lazítását és széttörését. Az eljárás során vízzel hűtik az eszközt, a keletkező rezgések segítik a fogkő kíméletes eltávolítását.

Az ultrahangos technológia lehetővé teszi a hatékonyabb és gyorsabb fogkőeltávolítást nagyobb területeken is, így ezt részesítjük előnyben az elavult kézi depurálással szemben.

Mikor ellenjavalt a fogkőeltávolítás?

A fogkőeltávolítás szempontjából magas kockázatú páciensek:

 1. Műbillentyűvel rendelkező páciensek
 2. Korábban infekciós endocarditis-en átesett páciensek
 3. Congenitalis szívbetegségekkel rendelkező páciensek

A fentiek mellett fontos megjegyeznünk, hogy a megfelelő szájhigiénia, a helyes fogmosási technika elengedhetetlen része a száj és fogazat ápolásának. Amennyiben nem fordítunk erre kellő figyelmet, a fogkőeltávolítás gyakoriságát növelhetjük, illetve csökkenthetjük annak hatékonyságát. Az iTOPaz egyénre szabott szájhigiénés tanácsadás tökéletes kiegészítő eleme a kezelésnek, hiszen a tanultakat otthon alkalmazva óvhatjuk fogainkat és csökkenthetjük a fogkő kialakulásának kockázatát.

A dentál higiéniai kezeléseknek köszönhetően a saját fogaink egészsége és élettartama hosszú ideig megőrizhető és fenntartható. Az ultrahangos fogkő eltávolítás a fogászat egyik leghatékonyabb eszköze a prevenció területén. Kiváló eleme a fogászati kezeléseknek, hiszen segíthet a meglévő panaszok és betegségek gyógyításában is. 

Gyakori kérdések:

Mennyi idő a fogkőeltávolítás?

A minőségi és valóban alapos fogkőeltávolítás ultrahanggal (depurálás) időigényes kezelés, amely precizitást és türelmet igényel. A páciens fogainak állapotától függően akár 1- 1,5 órát is igénybe vehet.

Mennyire jár fájdalommal az ultrahangos fogkőeltávolítás?

A fogkő eltávolítás – normál esetben – fájdalommentes beavatkozás, legfeljebb apróbb kellemetlenséggel jár, nem igényel érzéstelenítést.

Van érzéstelenítés az ultrahangos fogkőeltávolítást megelőzően?

Érzékenység, kellemetlenség esetén, természetesen van lehetőség ennek megszüntetésére, általában érzéstelenítő zselét alkalmazunk. Amennyiben ez nem lenne elegendő, és teljes érzéstelenítést – injekció – szeretne kérni, a kezelést célszerűbb két lépésben elvégezni, mivel a teljes száj zsibbadása nagyon kellemetlen lehet.

Van fogfehérítő hatása a fogkő eltávolításnak?

A fogkőeltávolítás során a megtelepedett plakk kerül eltávolításra, amely sárgástól egészen sötét barna színű is lehet. A kezelés során a fog felszínét polírozzuk, amely eltüntetheti az elszíneződéseket a fog felszínéről. A beavatkozás végeztével a fog világosabbnak, fehérebbnek hathat.

Mit lehet enni fogkőeltávolítás után?

A fogkő eltávolítást követően azonnal lehet ételt és italt fogyasztani. (Amennyiben érzéstelenítésben történt a beavatkozás, a rágással meg kell várni a zsibbadás megszűnését!)

Közvetlenül a kezelés után előfordulhat minimális érzékenység, ezért legyen óvatos a túl hideg vagy túl meleg, túl fűszeres, csípős ételek italok fogyasztásával.

Mit tegyek fogkő ellen?

A fogkő kialakulásnak egyik legfőbb ellensége a megfelelő szájhigiénia! A kezelést érdemes kiegészíteni az ITOP dentálhigiéniai tanácsadással, melynek során megtanítjuk jól és alaposan fogat mosni, valamint, hogy hogyan használja jól a fogtisztító eszközöket.

Mennyi az ultrahangos fogkőeltávolítás ára? (nem kell konkrét ár, majd linkelem, csak

az, hogy miért annyi, amennyi)

Az ultrahangos fogkő eltávolítás szakértelmet és megfelelő eszközöket igénylő, időigényes beavatkozás. A kezelés időtartama függ a páciens fogainak állapotától. Az ára ennek megfelelően kerül meghatározásra.

Otthon is végezhető ultrahangos fogkőeltávolítás?

A fogkő otthoni hatékony eltávolítása nem lehetséges, mindenképpen szakember feladata.