Fogkőeltávolítás ultrahanggal (depurálás)

 Azt a szájhigiénés beavatkozást, melynek során mechanikai eszközökkel eltávolítjuk a fogkövet fogkőeltávolításnak (depurálásnak) nevezzük.

Ápolt szájban is találunk olykor (főleg a felső őrlők külső oldalán, alsó metszők belső nyelv felé eső felületén) bizonyos lepedéket, lerakódást. Ez a lepedék, ha nem kerül eltávolításra hosszabb ideig (mely ételmaradékból, nyálból, baktériumokból áll) a nyálból, ételekből kiváló mészsók következtében elmeszesedik. Fogkő tehát a természetes/műfogak felszínén elhelyezkedő olyan megkövesedett lepedék, amelyet sokáig nem távolítottak el.

fogkőeltávolításMegkülönböztetünk íny feletti, amely sárgás-fehér és íny alóli barnás-fekete fogkövet. Ez utóbbi az elvékonyodó ínyszélen kékes-feketén áttűnik. Összetételében szerves és szervetlen anyag egyaránt található, de ezenkívül elhalt hámsejteket, baktériumokat, gombákat is tartalmaz. A festékanyag (fogkő színét adja), a baktériumok anyagcsere termékéből, vérfestékből, vagy külső festékanyagból származik (nikotin, kávé). A fogainkat állandóan fenyegető lepedék még könnyen eltávolítható, rendszeres és helyes fogmosási technikával.

 

A depurálás dentálhigiénikusi feladat.

 

Fogkő nemcsak fogszuvasodást, ínygyulladást, hanem a későbbiekben íny és csontpusztulást eredményezhet, melynek következtében a fogak kilazulnak és kiesnek. Keletkezése lassítható, de hajlamfüggő is. Akiknek sűrű, telített nyáluk van, keveset rágnak, hajlamosabbak a fogképződésre.

Az ultrahangos készülék különböző méretű és alakú fejek segítségével működik, amelyek a fog alakjához és méretéhez igazodnak és a látható területeket tisztítják. Szabályozható a frekvencia, illetve a vízhűtés intenzitása. A mikromozgások melyeket az ultrahang produkál a fogkő részeit porrá zúzzák. A rezgőfejet víz hűti, ami egyben ki is mossa a darabkákat. Az olyan egyéneknél, akiknek íny alatti fogkövük is van azoknál az ultrahangos depurátorral letisztítjuk a nagyobb látható darabokat, a mélyben viszont zárt kürettálást végzünk. A pacemaker-t viselő pácienseknél kizárólag kézi műszerekkel távolítjuk el a felgyülemlett fogkő darabokat, ezekkel íny alatt is tudunk hatékonyan dolgozni. Ultrahangos fej nem okoz semmilyen sérülést a fogzománcon, mivel csupán ultrahang hozza rezgésbe a fejet: nem végez forgómozgást. Az implantátumok körül felgyült fogkövet is ultrahanggal (depurálás) módszerével kell kezleni, de ezt csak speciális műanyag ultrahangos fejjel lehet megtenni, mivel a fém fej megkarcolja az implantátum nyakát, ami későbbiekben jobban vonzza majd a lepedékeket. Fontos, hogy a fogfelszíneket gumiharanggal, polírpasztával, kiskefével kipolírozzuk, mert az érdes felületeken könnyű és gyors az újraképződés.

Fogkőeltávolítás után gyakran vérzik a fogíny a fogmosásnál. Nem szabad megijedni, ez természetes folyamat,  amely azért van, mert fogkőeltávolítás alkalmával sebes ínyfelszínt hagytunk hátra, ami gyorsan begyúgyul. Fogmosáskor jót tesz, ha egy puha sörtéjű fogkefével megmasszírozzuk az ínyünket (körkörös/függőleges “sepregető” mozdulatokkal). Ezzel az íny gyógyulását elősegítjük, és ellenállóbbá tesszük.

Ha a fogorvosunk ajánlja, megfelelő szájöblítőt is alkalmazhatunk a gyulladás enyhítése céljából. Ha hajlamosak vagyunk fogkő képződésére, plusz fogtisztító eszközöket is használhatunk a fogkefe és a fogkrém mellett, mint pl. a fogselyem, interdentális fogkefe, szájzuhany. Fogkő ott kezd el képződni, ahova nem tudunk elérni a fogkefénk sörtéivel, ezen területek tisztán tartása, megelőzi a fogkőlerakódást. Javasoljuk, hogy vegye igénybe dentálhigiénikusa, valamint a fogorvosa tanácsait ezen segédeszközök helyes használatának elsajátításában.

A minőségi (és valóban alapos) fogkőeltávolítás ultrahanggal (depurálás) időigényes munka, amely precizitást, türelmet igényel (kb. 1 órát is igénybe vehet).

Legalább félévente ajánlott felkeresni fogorvosunkat: fogkőeltávolítás mellett a fogaink további szűrése miatt is.