A fogfehérítés és a fogékszerek a szépségápolás és az önkifejezés egyre népszerűbb, egyedi formái. A fogfehérítés segít eltávolítani a fogakon lévő elszíneződéseket és visszaadja a fogak természetes, ragyogó fehérségét, ami fokozza az önbizalmat és javítja a megjelenést. Emellett a fogékszerek – amelyek lehetnek apró strasszok, drágakövek vagy egyéb díszítőelemek – a fogakon való elhelyezéssel extra csillogást kölcsönöznek a mosolynak. Mindkét eljárás segít abban, hogy a mosolya tökéletes, esztétikus legyen.

A tökéletes megjelenés elengedhetetlen része az egészséges, ragyogó és fehér mosoly.

Amit a fogfehérítésről tudni érdemes

A fogazatunk színe teljesen egyedi és számos tényező befolyásolhatja, mint például

 • az életkorunk
 • az örökletes tényezők
 • az életmódunk
 • a szájhigiénia.

A fogfehérítő eljárások igen széles körűek, számos lehetőség közül választhatunk, azonban a házi praktikákkal szemben legyünk óvatosak! A nem megfelelően alkalmazott eszközök, szerek károsíthatják a fogakat és az ínyt, a szervezetbe kerülve egyéb problémákat okozhatnak. Éppen ezért fontos, hogy ne kísérletezzünk, bízzuk szakemberre!

Fogászati rendelőnkben elérhető  a rendelői és az otthoni fogfehérítési szett egyaránt. Az eljárásnak köszönhetően biztonságosan varázsolhatja mosolyát még szebbé. A fogfehérítés tekintetében is fontos a szakértelem és a konzultáció, mindenképpen egyeztessen a fogorvosával, hogy biztonságosan és hatékonyan érhesse el a szép, egészséges, fehér fogakat.

A fogfehérítés előtt mindenképpen javasolt az alapos tisztítás, fogkőeltávolítás annak érdekében, hogy az eredmény még szebb és tartósabb legyen. A tisztítást célszerű legalább néhány nappal a fogfehérítés előtti napokra időzíteni, hogy az esetlegesen irritált íny megnyugodhasson.

Hogyan zajlik a rendelői fogfehérítés?

A fogfehérítést rendelőnkben a dentálhigiénikus kollégák végzik. Dentálhigiénikusaink számára a fogfehérítés biztonságos elvégzése része a szakmai felkészültségüknek és gyakorlatuknak. Széles körű ismeretekkel és tapasztalattal rendelkeznek a különböző fogfehérítési módszerek, technológiák és anyagok használatáról.

fogfehérítésA kezelés során a páciens ajkához egy úgynevezett ajakterpesz kerül, ami megakadályozza a száj összezárását, valamint segít könnyedén nyitva tartani.

Az íny védelme érdekében, folyékony kofferdam kerül felhelyezésre. A folyékony kofferdam egy nagyon lágy, híg anyag, amely pillanatok alatt gumiszerűvé dermed. Megakadályozza, hogy a fehérítő anyag az íny széllel érintkezzen.

A fogfehérítés egy kémiai folyamat, a kezelés során a fogfehérítő anyag és a fogakon található elszíneződése reakcióba lépnek. A fehérítő anyagot közvetlenül a fog felületén alkalmazzuk, amit fogfehérítő lámpa fénye aktiválhat.

A kezelés hozzávetőlegesen 2-2,5 órát vesz igénybe (az előkészítéstől a kezelés végéig).

Hogyan zajlik az otthoni fogfehérítés?

Ugyanúgy, mint a rendelői kezelés előtt, ez esetben is fontos a kezelés előtti tisztítás és fogkőeltávolítás.

Az otthoni fogfehérítéshez szükséges egy sínt készíteni. A digitális vagy hagyományos lenyomatvételt követően az elkészült mintát elküldjük a fogtechnikának, és pár napon belül megkapjuk a fogfehérítő sínt. Ebbe a sínbe szükséges beletenni a fogfehérítő anyagot, majd ezt könnyedén felhelyezhetjük a teljes alsó és felső fogsorra. A leírásban található információkat, valamint a dentálhigiénikus kolléga tanácsait alkalmazva szükséges az otthoni kezelést végezni!

Az otthoni fogfehérítő anyag is ugyanazt a hatóanyagot tartalmazza, mint a rendelői, ám jóval alacsonyabb koncentrációjú.

Az otthoni fogfehérítésnek is vannak potenciális hátrányai és kockázatai, amelyeket fontos figyelembe venni:

 • Nem kontrollált kezelés: Az otthoni fogfehérítők esetén kialakulhatnak foltok a fogakon.
 • Hibás vagy túlzott használat kockázata: Ha az otthoni fogfehérítőket nem megfelelően használják, például túl gyakran vagy túl hosszan, az fogérzékenységhez vagy az íny sérüléséhez vezethet.
 • Nem mindenki számára megfelelő: Az otthoni fogfehérítés nem minden fogszínre és problémára megfelelő, és bizonyos fogszínváltozások vagy elszíneződések esetén lehet, hogy szakorvosi kezelésre van szükség.
 • Biztonsági kockázatok: Néhány otthoni fogfehérítő termék irritációt vagy más fogászati problémákat okozhat.

Peroxidmentes fogfehérítés

A fogászatban használatos fogfehérítő szereket két csoportra oszthatjuk:

 1.   hidrogén-peroxid tartalmú anyagok
 2.   hidrogén-peroxid mentes anyagok

A hidrogén-peroxid tartalmú anyagok közé tartozik: hidrogén-peroxid, karbamid-peroxid, nátrium-perborát, nátrium-perkarbonát.
A hidrogén-peroxid mentes anyagok közé tartozik: titán-dioxid, klór-dioxid, ózon.

Mai ismereteink alapján nem tudunk olyan fogfehérítőről, ami Magyarországon kapható volna és peroxid-mentes csoport anyagait tartalmazná. A peroxid-mentesnek hirdetett fogfehérítő anyagok nátrium-perborátot tartalmaznak, tehát nem peroxid-mentesek!

A szakirodalomban található adatok alapján levonva a következtetéseket rendelőnkben azt az alapelvet követjük, hogy megfelelően megválasztott koncentrációjú anyaggal és kezelési idővel, alapos anamnézis felállításával a fogfehérítés biztonságossá tehető.

Lehetnek-e mellékhatásai a fogfehérítésnek?

A kezelés ideje alatt vagy azután egyeseknél előfordulhat érzékenység vagy enyhe fájdalom, ez azonban csak átmeneti. A fogak érzékenységének oka, hogy a zománcot fehérítő anyagok  peroxid tartalmúak, a kezelés során az oldat elvonja a nedvességet a fogakból (dehidratáció), ezért a fogak ideiglenesen érzékennyé válhatnak.

Milyen eredményre számíthatunk?

A fogfehérítő kezelések – rendelői vagy otthoni – végeredményét nem lehet előre megjósolni, a végleges eredmény csak pár nap múlva látható.

A végeredmény érdekében fontos betartani néhány szabályt a kezelést követő időszakban, mint például:

 • Dohányzás kerülése
 • Színes ételek/italok fogyasztásának kerülése
 • Kávé/Tea fogyasztásának kerülése

Fontos tudni, hogy a fehérítő anyag a saját fogakra van hatással, a pótlások – implantátum, híd, korona, tömés, betét – nem fehérednek. Fehérítésre lehetőség van gyökérkezelésen vagy más beavatkozáson átesett fogak esetében is. Fogfehérítés előtt mindenképp kérje ki fogorvosa véleményét, mivel ő tudja megítélni, hogy melyik módszer válik majd be a leghatékonyabban az Ön számára.

Mennyire tartós az eredmény?

Az eredmény tartóssága általában több év, ám ezt is erősen befolyásolja az életvitelünk, életkorunk. Amennyiben kevesebb olyan étel és italt fogyasztunk, amely erősen színező lehet (pl. tea), a fehérség tovább megmarad.

Várandósság alatt szabad fogfehérítést végeztetni?

Általánosságban elmondható, hogy a várandósság ideje alatt csak a legszükségesebb fogászati kezeléseket célszerű elvégezni. A terhesség során végbemenő hormonális változás következtében a kismamák ínye gyakran érzékennyé válhat, sokkal gyakoribb az ínygyulladás. Éppen ezért javasolt a fogfehérítő eljárásokat a várandósság és a szoptatás előtti, vagy utáni időszakra ütemezni.

Fogékszer

A fogékszerek az orális kozmetika egyedülálló és feltűnő elemei, amelyek lehetőséget biztosítanak az egyéni stílus és kreativitás kifejezésére. Ezek a kis díszítő elemek, amelyek strasszkövek, apró drágakövek vagy arany, ezüst és más fémes anyagok lehetnek, közvetlenül a fogak felszínére kerülnek felhelyezésre. A fogékszerek felragasztása egyszerű és általában nem igényel invazív beavatkozást, így a fogak szerkezetét nem károsítják.

Sokan a fog ékszereket különleges alkalmakra, például esküvőkre vagy fontos társasági eseményekre választják, hogy extra csillogást kölcsönözzenek a mosolyuknak.

Hogyan készül a fogékszer?

Az ékszer egy speciális ragasztó segítségével kerül rögzítésre a fog felszínén, általában a felső kismetsző fogra, de ez szabadon választható. Az eredmény hónapokig, akár évekig is tartós lehet.

Evés vagy tisztítás során nem sem esik le, valamint a fogmosást sem akadályozza.

A felhelyezés fúrást nem igényel, csupán egy minimális polírozás szükséges, hogy a felszínre jól megtapadjon a kő. Amennyiben később szeretnénk eltávolítani, ez maradéktalanul és sérülés nélkül megtehető.

Fontos megjegyezni, hogy a fogékszerek felhelyezése és eltávolítása mindenképpen szakember által történjen, hogy elkerüljük a fogak károsodását. A megfelelő szájhigiénia fenntartása is kulcsfontosságú, hogy a díszített fogak egészségesek és szépek maradjanak.

 

A fogfehérítés segítségével hosszú távon megtarthatjuk mosolyunk fehérségét, szépségét és ennek a fogékszer kiváló kiegészítője lehet.