Hogyan működik a fogfehérítés?

Az elszíneződések eltávolítására a fehérítő oldatot közvetlenül a fog felületén alkalmazzák, így a fogzománc az, ami fehéredik. Fogfehérítés révén a fog visszanyerheti eredeti fehérségét.

fogfehérítés

Mit kell elkerülni, hogy a fogak természetesen fehérek maradjanak?

  • kávé és tea
  • vörösbor
  • dohányzás
  • curry
  • szója
  • Cola
  • gyümölcslevek

A fogfehérítés módjai:

Több mód is ismert a fogfehérítést illetően, viszont két módszert ajánlanak előszeretettel az orvosok:

  1. Rendelői fogfehérítés

Az elszíneződött fogakat egy fehérítő oldattal kezeli a fogorvos, majd a vegyszert fénnyel aktiválja. Az oldat kiöblítését követően a fogak láthatóan megfehérednek, ily módon mindkét állcsont megtisztítható. A művelet körülbelül egy órát vesz igénybe.

  1. Otthoni fogfehérítés

Ebben az esetben a fogorvos egy olyan, személyre szabott fehérítő sínt készít, amely az alsó és felső fogsorra pontosan illeszkedik. Ehhez jár egy fehérítő oldat, amelyet otthon kell használni. A kezelés időtartama az alkalmazott vegyszertől függően, akár 8-10 napig is eltarthat. A síneket naponta fél órán keresztül kell hordani, akár éjszaka is viselhető.

Természetesen léteznek a kereskedelmi forgalomban kapható másfajta fehérítő szerek is, amelyek az előbbi módszerhez hasonlóak, általában olcsóbbak is, ám nem illeszkednek pontosan a páciens fogsorához. Ajánlott szakorvos véleményét kikérni, mielőtt valamelyiket kipróbálná.

Bárki fehérítheti fogsorát?

Fehérítésre lehetőség van gyökérkezelésen vagy más beavatkozáson átment fogak esetében is. Fogfehérítés előtt mindenképp kérje ki fogorvosa véleményét, mivel ő tudja megítélni, hogy melyik módszer válik majd be a leghatékonyabban az Ön számára.

Lehetnek-e mellékhatásai a fogfehérítésnek?

Bizonyos esetekben a fogfehérítést követően túlérzékenység léphet elő, mivel a zománcot fehérítő oldatok peroxid tartalmúak. Mielőtt otthon használható termékeket vásárol, konzultáljon kezelő orvosával, illetve értesítse őt, ha káros mellékhatást tapasztalna.

 

Fogékszer

Egyre elterjedtebb a divatos fogékszer a páciensek körében, hiszen e kicsiny ékkő látványosabbá teszi, öltözteti a mosolyt.  Az ékszer lehet arany, ezüst, illetve fehérarany, vagy akár nemesfém és kő kombinációjú, bármilyen figura.

Általában a felső kismetsző fogra rögzítik egy speciális ragasztóval, amellyel többnyire hónapokig a fogon marad, evés vagy tisztítás során nem esik le, valamint a fogmosást sem akadályozza. Furás nem szükséges, a speciális ragasztó pedig maradéktalanul eltávolítható.

A kis ékkő dekoratív mosolyt kölcsönös viselőjének, egyedivé téve őt.