A gyógynövény gyógyászat a fogászatban

A gyógynövény készítményekkel, növényi készítményekkel végzett kezelések a megelőzést, a szájhigiéné fenntartását, a már kialakult kórfolyamatok visszafordítását vagy késleltetését, illetve a műtéti utókezelést egyaránt szolgálhatják akár a fogászat szakterületén is.
A gyógynövény kezelések egy része (ecsetelés, ínypakolás és -masszázs, nyugtató hatású illóolajok párologtatása stb.) az orvosi rendelőkben, másik része pedig otthon (öblögetés, ínymasszázs, pakolás, gyógyteatinktúra fogyasztása, műfogsor tisztítása stb.) végezhető.

Gingivitis (ínygyulladás)

fogínygyulladás

A fogínygyulladás kezelésében azoknak a gyógynövényeknek, növényi készítményeknek van elsősorban jelentőségük, amelyek antibakteriális, vérzéscsillapító és összehúzó hatásokkal rendelkeznek, gátolják a fogínygyulladás kialakulásáért felelős baktériumok fejlődését, és enyhítik a fogínygyulladás tüneteit (vérzés, fájdalom stb.). Rendszeres alkalmazásuk – a fogkövek eltávolítása után és a szakszerű fogmosás mellett – hatékony eszköze lehet a szájhigiéné fenntartásának és a súlyosabb formájú fogágybetegségek megelőzésének. A gingivitis kezelésére alkalmas fontosabb növényi drogok:

kamillavirágzat, cickafarkfű, orvosizsálya-levél, csombordfő/borsikafű, kakukkfű, borsmentalevél/illóolaj és mentol , vérehulló fecskefű, fahéjfa kéreg és illóolaj, szegfűszeg és illóolaj, eukaliptusz illóolaj, teafa illóolaj, édesgyökér, mezei zsurló, pásztortáskafű, aloe vera gél stb.

 

Parodontitis (fogágybetegség)

fogágybetegség

A fogágybetegségek kezelésében a fentebb felsorolt drogok mellett tinktúra vagy folyékony kivonat formájában, valamint szájvízként használva, jótékony hatású lehet: kasvirág, mirrhatinktúra, fogpaszták alkotórészeként használt margosaolaj, propolisz, körömvirág.

 

Szájüregi fekélyek

A szájüregi fekélyek, afták kezelésére a mirha tinktúra, a propolisz, a margosa olaj és az aloe vera gél mellett az acemannán, a körömvirág, az édesgyökér, a kasvirág és az orvosi zsálya is alkotórésze lehet a különféle géleknek, szájvizeknek és ecsetelőszereknek.

 

Fogszuvasodás

fogszuvasodás

A lepedék képződésének és a fogszuvasodás megelőzésének egyik leghatékonyabb növényi szere a zöld tea. A vizsgálatok egyértelműen igazolják a fogászati kezelésekben való hatékony alkalmazhatóságát.

A lepedék képződését és szuvasodást gátló hatások miatt megelőzésre és kialakult fogbetegségek kezelésére többféle készítményben (szájöblögetők, rágógumik stb.) alkalmazzák a zöld tea kivonatokat.

 

 

Forrás:
Integrál orvoslás  – Komplementer Biológiai Fogászat jegyzet (szerkesztette: Dr. Csiszár Róbert)