A biokompatibilis anyagok használata az egyik legfontosabb követelmény a fogászatban. A biokompatibilis szó annyit jelent, hogy az élő szervezettel kölcsönhatásba nem lép, arra káros hatást nem gyakorol. Ennek fényében érthető, miért olyan kiemelt szempont a biokompatibilitás.

Rendelőnk kiemelten figyel arra, hogy olyan anyagokat ne használjon, amelyek a szervezetre károsak lehetnek!


Az amalgám visszaszorulásával azt gondolhattuk fogászatban felhasznált anyagok már nem tekinthetők károsnak. A manapság elterjedt műanyag alapú fogászati anyagok (pl. tömőanyagok, cementek) biokompatibilitása azonban a legújabb kutatások szerint még koránt sem tökéletes.

Műanyag bázisú tömőanyagok, mint a biokompatibilitás ellensége

bpa mentes tömések

A legfrissebb kutatások szerint a műanyag alapú fogászati anyagok (kompozitok, cementek) polimerizációs aránya mindössze 38-65%, azaz az építőkövek közel fele eredeti állapotában marad. Ez ugyan a fizikai tulajdonságaikat nem befolyásolja (tehát kiváló tömés készíthető belőlük), ám a gond ott van, hogy mivel a polimerizációt követően a szerves molekulák (BisGMA, TEGDMA, HEMA) közel fele kötetlen állapotban marad, azok idővel a szájüregbe juthatnak.

Toxikus hatás

2012 óta rohamosan nő azon tanulmányok száma, amelyek azt mutatják, hogy kompozit tömés készítését követően a BPA (biszfenol A) és származékai megjelennek a nyálban, sőt a vizeletben is. Ezen molekulák többségét a nyál enzimjei további kisebb molekulákra bontják, amelyek mérgezőek lehetnek a szervezetre, illetve potenciális rákkeltők. A hatások kiterjednek a magzatokra, gyermekekre, és a felnőttekre is különböző anyagcsere betegségek és fejlődési rendellenességek formájában.

Ma az Európában forgalmazott műanyag bázisú fogászati anyagok 87,8%-ában az építőkövek, azaz monomerek BisGMA, TEGDMA és HEMA. Így elmondható, hogy a tömések, ma legalább akkora – ha nem nagyobb – kockázatot jelentenek a páciensek egészségére, mint az amalgám hőskorában.

BisGMA (bisfenol A diglicidil metakrilát)

Széleskörűen alkalmazzák a műanyag alapú fogászati tömőanyagok és cementek gyártása során Bisfenol-A-ból (BPA) és glicidil metakrilátból szintetizálva. A hidrolízise során a molekula felbomlik és ezek az építőelemek ismét felszabadulnak.

A BPA lehetséges hatásai a reproduktív funkciókra:

  •   hímnemű embriók feminizációja
  •   hereatrófia
  •   prosztata megnagyobbodás
  •   pajzsmirigy fejlődési rendellenesség
  •   hatással van a nemi hormonok rendszerére is
  •   felnőtt férfiak defektív spermatogenezise (spermaszám, motilitás csökkenés)
  •   libidócsökkenés, erekciós problémák

Hogyan lehetnek forgalomban egészségkárosító fogászati anyagok?

Egyrészt a probléma csak nem rég óta ismert, másrészt napjainkig nemigen volt alternatív megoldás. Az utóbbi években azonban már vannak forgalomban olyan fogászati – műanyag bázisú – anyagok, amelyek nem tartalmaznak a fent említett egészségkárosító alkotóelemeket.

 

A fémmentes fogpótlások, mint biokompatibilis anyagok

fémmentes pótlásokA fogpótlás és az egészséges mosoly elérése mindig is fontos téma volt az emberi életben. Az elmúlt évtizedekben a fogászati technológiák és anyagok fejlődése jelentős előrelépést eredményezett a fogpótlás területén. Az egyik legújabb és legnépszerűbb fejlemény a fémmentes fogpótlás, amely kiváló alternatívát kínál a hagyományos fémalapú pótlásokkal szemben.

A fémmentes fogpótlások előnyei

Az egyik legfontosabb előnyük az, hogy nem váltanak ki allergiás reakciót, mivel nem tartalmaznak fémeket, mint például nikkel vagy arany.

1. Biokompatibilitás és szövetbarát jellemzők
Ezen anyagok megfelelően illeszkednek a fogínyhez és a környező szövetekhez, így minimalizálva a gyulladást és az irritációt. Ez különösen fontos azok számára, akik fogínyproblémákkal vagy fogágybetegséggel küzdenek. A fémmentes pótlások sima felületük révén csökkentik a baktériumok felhalmozódását és a fogíny irritációját, ezáltal elősegítik a száj egészségét.

2. Természetes, élethű megjelenés
Az esztétikai kritérium a fogpótlások kiválasztásánál gyakran kiemelt szempont. A fémmentes fogpótlások természetes kinézetet biztosítanak, amely megegyezik az eredeti fogakkal. A cirkónium-dioxid és a préskerámia anyagok rendkívül áttetszőek és fényáteresztőek, így tökéletesen illeszkednek a fogakhoz és a környező szövetekhez.

3. Tartósság és hosszú élettartam
A cirkónium-dioxid és a préskerámia anyagok rendkívül ellenállóak és tartósak. A fémmentes fogpótlások hosszú élettartamot biztosítanak, és megfelelő gondozás mellett éveken át tökéletes állapotban maradhatnak.

4. Az ízérzékelés és a beszédminőség javítása
A hagyományos fémalapú fogpótlások vastagsága és súlya negatív hatással lehet az ízérzékelésre és a beszédminőségre. A fémmentes fogpótlások vékonyabbak és könnyebbek, ezáltal lehetővé téve az ízérzékelés javítását és a természetes beszédminőség fenntartását. A páciensek könnyebben alkalmazkodnak a pótláshoz, és gyorsabban visszanyerik a normális étkezési és kommunikációs képességeiket.

5. Az allergiás reakciók és az érzékenység kockázatának csökkentése
A hagyományos fogpótlásokban gyakran található fémek, például nikkel vagy arany, allergiás reakciókat okozhatnak bizonyos embereknél. A fémmentes fogpótlások alkalmazása kizárja ezt a kockázatot, így azok, akik allergiásak ezekre a fémekre, biztonságosan használhatják a pótlásokat anélkül, hogy aggódniuk kellene az érzékenység vagy allergiás reakciók miatt.

 
Fontos megjegyezni, hogy a fémmentes pótlások alkalmazása szakértelmet és kiváló fogászati technikát igényel. A fogorvos szakmai tapasztalata és szaktudása kulcsfontosságú a sikeres eredmények eléréséhez. Ezért ajánlott olyan képzett fogorvost felkeresni, aki megfelelő ismeretekkel rendelkezik a fémmentes fogpótlások területén.