Az esztétikai fogászat nemcsak a fogsor esztétikumára, azaz a szép fehér, egészséges fogakra van tekintettel, hanem az ajkak és az arc formájára, valamint a bőr árnyalatára is különös figyelmet szentel. Az esztétikai fogjavítás lényege, hogy a foggyógyítás után szabad szemmel alig vehető észre változás, ennek érdekében szükséges az olyan anyagok használata, melyek színben, formában és konzisztenciában hasonlóak a foghoz. Ezáltal az esztétikai fogtömés és az esztétikai fogpótlás is ennek jegyében készül el.

A fogorvoslás területén a legfontosabb teendő a saját fogak megóvása és azok megőrzése minél hosszabb távon, valamint a meglévő problémák célzott, szakszerű, minél hamarabbi kezelése. A száj egészsége az egész szervezet állapotára hatással van!

Az esztétikai fogászat lehetőségeinek köszönhetően – mint például az esztétikai fogtömések vagy az esztétikai fogpótlások – nem kell választani a magas minőség és szép, tartós eredmény között.

A következőkben tekintsük át az esztétikai fogászat területeit!

Fogkőeltávolítás, fogpolírozás

A dentálhigiéniai kezelések, mint a fogkőeltávolítás és a fogpolírozás fontos részei az esztétikai fogászatnak.

A rendszeres időközönként végzett fogkőeltávolítás segít megőrizni a fogazat és a száj egészségét, hozzájárul a megfelelő szájhigiénia fenntartásához. A fogkőeltávolítás segítségével számos fogászati probléma megelőzhető, valamint a meglévő problémák gyógyulásában és megszüntetésében is segít.

A fogpolírozás, a fogkőeltávolítás és a dentálhigiénikus által végzett tisztítás része. A fogpolírozást követően a fogak fényesek és sima felületűek lesznek, valamint eltávolíthatóak a fogakon lévő enyhébb elszíneződések. A rendszeresen igénybe vett fogkőeltávolítás és polírozás során megtisztított fogak nem csak esztétikusabbak, de egészségesek is.

Fogfehérítés

A ragyogóan fehér és szép mosoly elengedhetetlen eleme a jó megjelenésnek. A tökéletes fogsor magabiztosságot ad, bátrabb és több mosolyt eredményez.

Az esztétikai fogászat része a fogfehérítés is, amely elérhető fogászati rendelőnkben, vagy akár az otthona kényelmében. A kezelés igénybevétele előtt mindenképpen fontos a fogászati ellenőrzés, valamint a fogorvossal történő egyeztetés.

A fogfehérítésnek köszönhetően hosszabb távon megőrizhető a fogak szépsége.

Esztétikai fogtömés

tömésEsztétikai fogtömésre akkor van szükség, ha hiány keletkezik a fogak kemény szöveteiben (dentin, zománc). Ez különböző fizikai, kémiai behatások miatt történhet meg. Ilyen esetben tömőanyagokkal kell pótolni a hiányt.

Akkor válik a fog érzékennyé, ha a fog külső rétege, azaz a fogzománc átjárhatóvá válik, valamint a fog legnagyobb részét kitevő dentin felszínre kerül.  A dentin rétegben az anyaghiány nagyobb mértékben növekedhet (mivel anyaga sokkal puhább és porózusabb a zománcénál), ezért fontos megelőzni azt és minél előbb pótolni az elveszett foganyagot.

A rendelőnkben használt tömőanyagok esztétikai előnye mellett kiemelt figyelmet fordítunk azok minőségére is, hogy a végeredmény ne csak szép, de tartós is legyen. A tömőanyagok BPA vagyis Bisphenol-A mentesek, ezáltal nincsenek káros hatással a szervezetre.

A kisebb vagy közepes szuvasodások ellátására az esztétikus fogtömés az első és a rágófogakon egyaránt használható, valamint a metsző- és szemfogak élének pótlására és a fognyaki kopásra szintén töméseket készítünk.

Az esztétikai fogtömés folyamata:

  • a tömés előtt kitisztítjuk az üreget, eltávolítjuk a szuvas, felpuhult foganyagot, baktériumokat, valamint az elszíneződött részeket is;
  • az üreget olyan képlékeny, plasztikus anyaggal töltjük fel, amely önmagától vagy fény hatására megszilárdul;
  • végül kidolgozzuk a kész tömés felszínét a rágófelszínt reprodukálva,  polírozás során kapunk sima, az eredeti foghoz hasonló felszínt;
  • a kezelés szükség esetén helyi érzéstelenítésben történik, így teljesen fájdalommentes.

Inlay, onlay betét

inlay

A hagyományos tömés lehetősége mellett előzetesen elkészített betétet is elő lehet állítani, amit inlay-nak, vagy onlay-nak neveznek. A kettő közötti különbség csupán méretbeli, az anyag, a kidolgozás, valamint az ár mindkettőnél relatíve azonos. Abban az esetben, ha a fogból már túl sok foganyag hiányzik, javítására onlay készül.

Anyagot tekintve lehetőség van arany, fogszínű kerámia, kemény műanyag vagy pedig nemesfém és kerámia kombinációs inlay alkalmazásra is.

A betétek elkészítéséhez szükséges a fogüreget előkészíteni, majd digitális vagy hagyományos lenyomatot venni.  Ezt a folyamatot a fogorvos végzi el, a fogtechnikus készíti az inlay-t, amely pontosan illik a foghoz. Végül a kész betétet a fogorvos ragasztja be.

E gyógyítási mód élettartama garantáltan hosszú, mivel az illeszkedési pontossága igen nagy.

A páciensek körében a kerámia inlay igen közkedvelt, hiszen kétségkívül a legesztétikusabb alternatíva. A porcelán a szín és transzparencia, azaz áttetszőség szempontjából a legmegfelelőbb anyag.

Fémmentes esztétikai fogpótlások, porcelán koronák

A fémmentes esztétikai fogpótlások tökéletesen biokompatibilisek, így nem váltanak ki allergiás reakciót. A fémpótlásokkal szemben a fémmentes megoldások nem képeznek savas közeget. A hagyományos eljárásokkal szemben a számítógépen történő tervezés (CAD/CAM) sokkal pontosabb, ezért nem színezik el az íny és a koronák szélénél nem látszik sötét fémszegély sem.

A teljes kerámia korona előnye az, hogy nagyon esztétikus, nincs szürke ínyszél, és nem léphet elő fémallergia, ráadásul biztosított a fogágy és az ínyszél védelme is.

Porcelán héjak

porcelán héj egy különleges technika, amelyet kozmetikai megoldásként használnak, hogy széppé varázsolják a fogazatot.  Lényege az, hogy egy leheletvékony porcelán héjat a fogak elülső felszínére ragasztanak a fogforma optikai korrekciójára.

A héjak készülhetnek porcelánból vagy kompozitból.

Direkt – kompozit héjak: A kompozit héj fényre kötő, fehér színű, esztétikus tömőanyaggal készül. Direkt héj esetében nincs szükség lenyomatvételre és fogtechnikára, a héjat a fogorvos a rendelőben készíti el.

Indirekt – porcelán héjak: Az indirekt héjak elkészítéséhez fogtechnikai beavatkozás is szükséges, így több időt vehet igénybe. Az elülső fogakra kerülő vékony porcelán héj színe és áttetszősége a saját fogakéval azonos, így az eredmény sokkal természetesebb hatást kelt. A kerámia héj teljesen fémmentes, így nem okoz allergiát vagy érzékenységet.

Az elkészítés folyamata:

  •   első lépésként meghatározott mennyiségű elülső felszíni réteget kell eltávolítani speciális csiszolók segítségével a fog felszínéből
  •   a digitális vagy hagyományos lenyomatvétel után a fogtechnikus vékony, teljes kerámia héjat készít, amelyet a fogorvos a preparált fogfelszínre ragaszt.

A veneer, vagyis a héj készítése előtt a kezelőorvosnak fel kell mérnie a teljes fiziológiai harapás helyzetét, mivel harapási hibák, esetleg mélyharapás vagy éjszakai fogcsikorgatás esetén nem ajánlott a héjak felragasztása.

Hogyan készül a hollywoodi mosoly?

A mai modern világban az egyéni sikerek eléréséhez elengedhetetlenül szükséges az egészséges, szabályos fehér fogazat, a tökéletes mosoly.

Napjainkban ez nem csak a mozivásznon lehetséges! A számtalan fogászati újításnak és modern technikáknak köszönhetően, a vágyott mosoly mindenki számára elérhető lehet.

A mosolytervezés során a páciens vágyait meghallgatva, teljesen egyénre szabott kezelési tervet készítünk, amelyben vázoljuk a kezelési lehetőségeket is. Nem létezik két egyforma fogsor, így a kezelések típusa is teljesen változó lehet.

Az esztétikai fogászati lehetőségeknek köszönhetően nem kell választanunk az egészség, a tartósság és a szép eredmény között, hiszen mindez már egyszerre elérhető! 

Az esztétikai fogászat és foggyógyítás legfontosabb nézőpontja, hogy megóvja a saját fogakat. A fogászati kezelésekkel, mint például az esztétikai fogtömés vagy az esztétikai fogpótlás arra törekszik, hogy a meglévő fogászati problémák megoldása minél tartósabb legyen, miközben természetes, szép és esztétikus hatást kelt.