Hogy mit jelent egy esztétikus fogászati megoldás, fogtömés?

Az esztétikai fogászat nem csak a fogsor esztétikumára, azaz a szép fehér, egészséges fogakra van tekintettel, hanem az ajkak és az arc formájára, valamint a bőr árnyalatára is különös figyelmet szentel. Az esztétikai fogjavítás lényege, hogy a foggyógyítás után szabad szemmel alig vehető észre változás, ennek érdekében szükséges az olyan anyagok használata, melyek színben, formában és konzisztenciában hasonlóak a foghoz.

Tömések

tömésFogtömésre akkor van szükség, ha hiány keletkezik a fogak kemény szöveteiben (dentin, zománc), ez különböző fizikai, kémiai behatások miatt történhet meg. Ilyen esetben tömőanyagokkal kell pótolni a hiányt. Akkor válik a fog érzékennyé, ha a fog külső rétege, azaz a fogzománc átjárhatóvá válik, valamint a fog legnagyobb részét kitevő dentin felszínre kerül.  A dentin rétegben az anyaghiány nagyobb mértékben növekedhet (mivel anyaga sokkal puhább és porózusabb a zománcénál), ezért fontos megelőzni azt és minél előbb pótolni az elveszett foganyagot.

A kisebb vagy közepes szuvasodások ellátására a tömés az első és a rágófogakon egyaránt használható, valamint a metsző- és szemfogak élének pótlására és a fognyaki kopásra szintén töméseket készítünk.

A tömés folyamata:

  • a tömés előtt kitisztítjuk az üreget;
  • eltávolítjuk a szuvas, felpuhult foganyagot, baktériumokat, valamint az elszíneződött részeket is;
  • az előkészületek után elkészítjük a tömőanyagot;
  • az üreget olyan képlékeny, plasztikus anyaggal töltjük fel, amelyönmagától vagy fény hatására megszilárdul;
  • végül kidolgozzuk a kész tömés felszínét, a rágófelszínt reprodukálva polírozni kell, így kapunk sima, az eredeti foghoz hasonló felszínt.

Inlay, onlay

inlay

A hagyományos tömés lehetősége mellett előzetesen elkészített betétet is elő lehet állítani, amit inlay-nak, vagy onlay-nak neveznek. A kettő közötti különbség csupán méretbeli, az anyag, a kidolgozás, valamint az ár mindkettőnél relatíve azonos. Abban az esetben, ha a fogból már túl sok foganyag hiányzik, javítására onlay készül.

Anyagot tekintve lehetőség van arany, fogszínű kerámia, kemény műanyag vagy pedig nemesfém és kerámia kombinációs inlay alkalmazásra is.

Az előzetes betétek elkészítéséhez szükséges a fogüreget előkészíteni, majd egy speciális anyaggal pontos lenyomatot venni.  Ezt a folyamatot a fogorvos végzi el, a fogtechnikus kiönti és elkészíti az inlay-t, amely pontosan illik a foghoz. Végül a kész betétet a fogorvos ragasztja be.

E gyógyítási mód élettartama garantáltan hosszú, mivel illeszkedési pontosság igen nagy.

A páciensek körében a kerámia inlay igen közkedvelt, hiszen kétség kívül esztétikusabb alternatíva az oldalsó fogterületeken, mint az amalgám. A porcelán, szín és transzparencia, azaz áttetszőség szempontjából a legmegfelelőbb anyag.

Fémmentes porcelán koronák

A fémmentes pótlások tökéletesen biokompatibilisek, így nem váltanak ki allergiás reakciót. A fémpótlásokkal szemben a fémmentes megoldások nem képeznek savas közeget. A hagyományos eljárásokkal szemben a számítógépen történő tervezés (CAD/CAM) sokkal pontosabb, ezért nem színezik el az íny és a koronák szélénél nem látszik sötét fémszegély sem.  A teljes kerámia korona előnye az, hogy nagyon esztétikus, nincs szürke ínyszél, és nem léphet elő fémallergia, ráadásul biztosított a fogágy és az ínyszél védelme is.

Porcelán héjak

A porcelán héj egy különleges technika, amelyet kozmetikai megoldásként használnak, hogy széppé varázsolják a fogazatot.  Lényege az, hogy egy leheletvékony porcelán héjat a fogak elülső felszínére ragasztanak a fogforma optikai korrekciójára, de a kis foghiányok és a fogszín javítására is alkalmazzák.

Az elkészítés folyamata:

  • első lépésként egy milliméternyi elülső felszíni réteget kell eltávolítanunk speciális csiszolók segítségével a fog felszínének előkészítése érdekében.
  • a precíziós lenyomatvétel után a fogtechnikus, több porcelánrétegből vékony, teljes kerámiahéjat készít, amelyet a fogorvos a preparált fogfelszínre ragaszt.

Ezt a megoldást elsősorban egészséges fogakon alkalmazzák. Gyökérkezelt fogak esetében a teljes kerámia koronát kell alkalmazni a stabilitás növelése érdekében. A veneer, vagyis a héj készítése előtt a kezelőorvosnak fel kell mérnie a teljes fiziológiai harapás helyzetet, mivel harapás hibák, esetleg mélyharapás vagy éjszakai fogcsikorgatás esetén nem ajánlott a héjak felragasztása.

A mai modern világban az egyéni sikerek eléréséhez elengedhetetlenül szükséges az egészséges, szabályos fehér fogazat, a TÖKÉLETES MOSOLY.