itop szájhigiénés tanácsadásA szájhigiénés tanácsadás fontos része a mindennapi egészség megőrzésének. 

A szájhigiéniés tanácsadás egy teljesen egyéni, személyre szabott oktatás, amelynek során elsajátítható a megfelelő fogmosás, fogselyem, fogköztisztító használat, valamint, hogy hogyan érhető el és tartható fenn a jó szájhigiénia. 

Mit értünk jó szájhigiéné alatt?

A jó szájhigiénia legfontosabb eleme a helyes fogmosás. A megfelelő tisztításhoz azonban jó eszközhasználatra, technikára van szükség. Így érhető el, hogy a szájban található baktériumok eltávolításra kerüljenek, a fogak és az íny tiszták legyenek.

Miért van szükség az ITOP dentálhigiéniai tanácsadásra?

A fogmosás, a fogköz tisztítók és a fogselyem használat alapvető elemei a szájüreg tisztán tartásának, melyek hozzájárulnak a fogak és az íny egészségének megőrzéséhez. A rendszeres és helyes fogmosás, amit naponta legalább kétszer, étkezések után javasolt elvégezni, segít eltávolítani a lepedéket és a káros baktériumokat. A fogköztisztítók és a fogselyem használata pedig elengedhetetlen a fogak közötti területek tisztításához, ahova a fogkefe nem ér el. Azonban nem mindegy, hogy milyen eszközöket és hogyan használjunk.

Az egészséges szájápolás nem csak a fogak tisztítására korlátozódik; magában foglalja a teljes szájüreg ápolását is, beleértve a nyelv tisztítását és az egészséges étrend betartását. A cukros és savas ételek, italok fogyasztásának csökkentése, valamint a dohányzás elkerülése szintén hozzájárulhat a száj egészségének megőrzéséhez.

Az egészséges szájhigiénia szokásainak kialakítása és fenntartása elengedhetetlen a fogszuvasodás, a fogíny betegségek megelőzéséhez és általánosan is a jó szájegészség biztosításához.

A száj és a fogazat megfelelő tisztítása nem csak a saját fogak esetében fontos. Amennyiben fogpótlással rendelkezünk – legyen szó implantátumról vagy hidakról, koronáról – szintén nagyon fontos azok megfelelő ápolása, hiszen ezzel sokat tehetünk azok tartósságának és megóvásának érdekében. Amennyiben ezt elhanyagoljuk, ugyanúgy kialakulhat gyulladás, amely a pótlás eltávolítását is eredményezheti.

Mire van szükség a jó szájhigiénéhez?

  1. Fogkefe típusa: A megfelelően kiválasztott gépi vagy kézi fogkefe kíméletesen távolítja el a lepedéket a fogakról és az ínyről.
  2. Fogmosás időtartama: Legalább két percig mosson fogat.
  3. Fogkrém: A megfelelően kiválasztott fogkrém segít megvédeni fogait a szuvasodástól.
  4. Fogkefe használata: A fogkefét 45 fokos szögben tartva, körkörös mozdulatokkal végezze a tisztítást.
  5. Nyelv tisztítása: A nyelv megmosásával még több baktérium eltávolítható a szájüregből.

A megfelelő szájhigiénia elengedhetetlen részei a megfelelő eszközök. Manapság számos lehetőség közül választhatunk, de melyik a számunkra jó?

Egy dolog bizonyos: a megfelelő technika nélkül, a legdrágább fogkefe sem lehet elég hatásos!

A fogkefe önmagában nem elég – A helyes fogtisztítás nem csak a fogkefén múlik, hiszen nincs az a fogkefe, amellyel tökéletesen meg lehet tisztítani a fogak közötti réseket, illetve az ínyszéleket, holott a fogak közötti lepedék az, ami döntően befolyásolja a száj egészségét. Az ínyszélnél és a fogak között lerakódott lepedék a fogszuvasodás, az ínygyulladás és a fogbetegségek legfőbb okozója. Éppen ezért fontos a megfelelő fogköztisztító eszköz megtalálása és helyes használata.

A dentálhigiéniai eszközök megválasztása nagyon fontos tényező! A nem megfelelő típusú, méretű eszköz és azok helytelen használata felesleges anyagi ráfordítás lehet, illetve akár komoly sérülést is okozhatunk velük.

Szeretné megtanulni, milyen a JÓ, HATÉKONY és ALAPOS fogmosás?

A MEGOLDÁS: ITOP – individually trained oral prophylaxis – Egyénileg tanított szájhigiéniás szaktanácsadás

Fogmosás

Az ITOP, vagyis az egyénileg tanított szájhigiénés szaktanácsadáson megtanítjuk a pácienseket saját szájüregük, fogaik megfelelő tisztításának elméletére, valamint a gyakorlatba ültetett alkalmazásra.

„Touch to teach”  – szájhigiénés tréning szemtől szembe – ÉRINTVE TANÍTANI

A páciensek kezét fogva, azaz a „Touch to teach” módszerrel, megtanítjuk a fogkefe, a fogselyem és a fogköztisztító fogkefe professzionális használatát. A módszer hatékonysága abban rejlik, hogy a helyes fogtisztítás módszerének mozdulatait együtt gyakoroljuk. A pácienseket arra motiváljuk, hogy e technika a mindennapi rutin része legyen.

Rendelőnkben szakképzett dentálhigiénikusaink segítenek a helyes fogmosás, a fogköztisztító és fogselyem használati technikáinak elsajátításában.

A dentálhigiéniai kontrollok során kollégáink nyomon tudják követni, hogyan sikerül alkalmazni a megtanultakat a mindennapok során. Amennyiben szükséges, a hibákat együtt tudjuk korrigálni a hatékonyság érdekében.

A megfelelő eszközök helyes alkalmazásával gyorsan, látványos eredményt érhetünk el.

Az ITOP – szájhigiéniás tanácsadás segítségével megóvhatjuk a fogazat és a száj egészségét! A megfelelő szájhigiénia – a helyes fogmosás, fogselyem és fogköztisztító használat segíthet a meglévő panaszok minél gyorsabb javulásában vagy akár teljes gyógyulásában.  

Gyakori kérdések

Hogyan válasszak fogkefe fajtát?

A megfelelő fogkefe felkutatásakor törekedjünk arra, hogy puha sörtéjű fogkefét, fogkefe fejet válasszunk. Ezzel elkerülhető a fogzománc és a fogíny sérülése.

Az elektromos vagy a hagyományos, kézi fogkefe a jobb?

Az elektromos és a kézi fogkefe használatakor egyaránt a jó tisztítási technika a fontos. A legdrágább elektromos fogkefe sem elég hatékony, ha nem megfelelően használja.

Miért fontos, milyen fogkefét választok?

A fogkefe kiválasztásakor az alábbi szempontok a fontosak:

  • Sörték száma: minél több sörtével rendelkezik, annál hatékonyabb lehet
  • Sörték puhasága: a puha fogkefével elkerülhetőek a sérülések
  • Fogkefe nyél: könnyedén, kényelmesen tudjuk tartani
  • Esztétika: sok esetben – például gyerekek esetében – fontos lehet, hogy a fogkefe szép is legyen, így szívesebben használják.

Milyen a jó fogkrém?

A jó fogkrém krémes állagú, kellemes ízű, nem tartalmaz érdes darabokat (pl. a fogpor megsértheti a fogzománcot), könnyen habzó, öblítés után kellemes és friss érzetet ad

Miért fontos, milyen fajtájú fogkrémet használok?

A megfelelően megválasztott fogkrémek használatával megóvhatja fogait a szuvasodástól, megelőzheti a fogíny-gyulladást vagy fogágybetegséget..

Milyen eszközök vannak a fogközök tisztítására?

A fogközök tisztítására a leghatékonyabb eszköz a fogköztisztító kefe. Ezek a kis kefék több méretben kaphatóak. A fogközök mérete eltérő, ezért 2-3 vagy akár több darabra is szükség lehet. A legkisebb fogközök tisztítására a fogselyem a legmegfelelőbb eszköz, hiszen a legapróbb réseknél is bevethető

Mi történik, ha nem helyesen tisztítom a fogközeimet?

Csak a fogkefe használatával a fogközökben található lepedék, ételmaradék nem távolítható el. Az apró résekben ott maradt szennyeződés baktériumokat tartalmaz, amelyek az íny gyulladását okozzák. Ez a gyulladásos folyamat számos panaszt, akár súlyos fogászati problémát is okozhat.