gyermekfogászat HerbaDENTA gyermek fogászat sokkal fontosabb, mint ahogyan azt elsőre gondolnánk.

A gyermek fogászati látogatások során szerzett tapasztalataik egész életükre hatással lehetnek, hiszen alapjaiban határozzák meg dentálhigiéniás egészségüket, valamint a fogászathoz fűződő viszonyukat.

Sajnos napjainkban is a legtöbb felnőtt félelemmel látogat el a fogorvoshoz és már csak akkor, ha fájdalmat éreznek. Ez sokszor a gyermekkorban átélt negatív tapasztalatoknak köszönhető.

Éppen ezért érdemes a gyermek fogászati látogatásokat minél előbb, már egészen kis korban elkezdeni, akár az első fogacskák megjelenésekor.

Az első fogak megjelenése

Az emberi fogazat fejlődését két szakaszra bonthatjuk. Az első szakaszban a tejfogakról, a második szakaszban a maradó fogakról beszélhetünk.

Az emberek többsége kevésbé tartja jelentősnek a tejfogakat, hiszen – azt gondolják – azok csak ideiglenes szerepet töltenek be. Úgy vélik, hogy kevésbé kell rájuk vigyázni, mint a maradandó utódaikra. Ez azonban téves megítélés.

A növekedő tejfogak jelentős szerepet töltenek be a beszéd fejlődésében, a helyes hangok képzésében, valamint a megfelelő harapás kialakításában. 

Helyfenntartó szerepet töltenek be, ameddig az állkapocsban fejlődnek a maradandó fogak.

Már az apróbb szuvasodásokkal is foglalkozni kell, mivel ugyanúgy fájdalmat tudnak okozni gyermekeinknek, mint maradandó társaik. Adott esetben, ha a tejfog már nem menthető és szükséges az eltávolítás, negatívan befolyásolhatja az új fogazat növekedését.

A megfelelő szájhigiénia és a helyes szokások kialakítása már gyermekkorban is nagyon fontos.gyermekfogászat

Már babakorban, a fogacskák megjelenése előtt is fontos figyelmet fordítani a szájhigiéniára.

Az anyatej cukrot tartalmaz, amely az etetést követően lepedék formájában lerakódik az íny felszínére. Ugyanez a folyamat játszódhat le a tápszerrel történő táplálás során is.

Amennyiben a baba nem csak vizet kap, hanem például gyümölcslevet, teát, stb. szintén fontos figyelembe venni az italok cukortartalmát. A legjobb ha nem terheljük ezzel a kicsik szervezetét, ne szoktassuk hozzá őket ideje korán a cukorhoz.

Az elhanyagolt, nem megfelelő szájápolás káros hatással lehet az íny alatt éppen növekvő fogcsírákra, ezzel növeljük a gyermekkori fogszuvasodás kockázatát.

Az étkezéseket követően érdemes a baba ínyét steril gézlappal áttörölni. Ma már kaphatóak különböző ujjra húzható “baba fogkefék” is, amelyek szintén segítségünkre lehetnek.

 Az első látogatás a gyermek fogászaton

A tejfogak előbújása nagyjából fél éves kor körül kezdődik. Már akár az első fogak megjelenésekor érdemes felkeresni a választott fogorvost. Fontos, hogy a gyermek ne akkor találkozzon vele először, amikor már panasza van.

Az első élmények nagyon meghatározóak. A gyermek életében először találkozik ezzel a helyzettel, fontos hogy ne legyen negatív élmény számára.

Rendelőnkben törekszünk rá, hogy a kicsi leendő pácienseink nyugodtan, félelem nélkül üljenek be a székbe. Játékosan mutatjuk meg nekik a műszereket, együtt számoljuk meg a fogacskákat. Ez idő alatt orvosaink le tudják ellenőrizni a fogazatot. Nagyon fontos a megelőzés, így nagyobb eséllyel elkerülhetőek lehetnek a későbbi beavatkozások.

Gyermek fogászati kezelések

Amennyiben szükséges a fog kezelése, fontos, hogy türelemmel forduljunk a gyermek felé. Semmiképpen sem szabad a gyermeket erőszakkal kezelni! Az időpont lefoglalásakor minden esetben megkérdezzük a szülőktől, hogy van-e már a gyermeknek tapasztalata, hogyan viszonyul a fogorvosi rendelőhöz. Ha a kis páciens félős, nehezebben oldódik, hosszabb kezelési idővel tervezünk. Fontos, hogy meg tudjuk nyugtatni.

Annak ellenére, hogy a tejfogak leváltásra kerülnek, nagyon fontos szerepük van!

A növekvő tejfogak fontos szerepet játszanak a helyes hangképzés és beszéd megtanulásában, az étkezésben, rágó funkciók kialakulásában.

Amennyiben egy tejfog elromlik, komoly panaszokat tud okozni, valamint negatívan befolyásolhatja a maradó fog fejlődését is.

A tévhitekkel ellentétben, a tejfognak is van gyökere, idegek futnak rajtuk keresztül, ugyanúgy fájdalmas panaszokat okozhatnak.

Szükség esetén a tejfogat éppúgy szükséges lehet tömni vagy éppen gyökérkezelni. A fogkő is ugyanolyan gyakorisággal alakulhat ki, mint felnőtt korban. A gyermekkorban szükség szerint végzett fogkőeltávolítás, tisztítás során eltávolításra kerülnek a baktérium források, amik a fog romlását eredményezhetik.

A gyermek fogászati kezelések során, szinte valamennyi kezelés ugyanúgy elvégezhető, mint felnőtt korban, mint például:

  • Barázdazárás
  • Tejfog tömés
  • Tejfog eltávolítása
  • Tejfog gyökérkezelés
  • Fogkő-eltávolítás

Amennyiben érzéstelenítésre lenne szükség, a kicsik esetében is az érzéstelenítő zselét vagy az injekciót alkalmazzuk.

Fontos tudni, hogy a tejfogak idő előtti elveszítésével megszűnik a helyfenntartó funkció a fogsorban, a maradó fog nagyobb eséllyel nem megfelelően fog növekedni.

A növekvő fogak közül nem mindegyik tejfog! 

Gyermekkorban összesen 20 darab tejfogat növesztünk (10 -10 fog oldalanként). Ám 5-6 éves kor környékén növekvő fogak már maradó fogak. Amennyiben ezekkel történik baj, azok helyére már nem nő új fog.

A szülők szerepe

A fogazatunk egészségi állapota nagy részben a genetikának köszönhető, de a szülők szerepe nagyon fontos, hiszen ők tanítják meg gyermekeiknek a helyes fogmosási technikát.

Az otthoni fogápolási kellékek tárháza bőséges kínálattal rendelkezik, kifejezetten gyermekek számára kialakított eszközökkel. A színes kiegészítőkkel játékosan van lehetőség bevezetni a kicsiket a fogápolás világába.

Fogorvosaink és dentálhigiénikus kollégáink készséggel állnak rendelkezésre, tanácsadással segítenek a szülőknek és a kicsikenek egyaránt, hogy milyen technikákkal, eszközökkel tudják elsajátítani a helyes fogápolást, hogyan tudják beépíteni a mindennapokba.

Az ebben a korban szerzett tapasztalatok egész jövőjükre hatással lesznek, segítsük gyermekeinket, hogy a fogászati látogatás ne töltse el őket félelemmel sem most, sem pedig felnőtt korukban.

Tanácsok szülőknek

Fogmosás 

Napjainkban már számtalan mókás eszköz elérhető, amivel szinte játék a fogmosás!

Ám a hangsúly az alaposságon és a rendszerességen van. Fontosabb a jó technika, mint a napi többszöri nem hatékony fogmosás.

Fogászati rendelőnkben ebben is a segítségükre vagyunk! A helyes fogmosási technika tanulható. Ennek elsajátításával biztos alapokat adunk a gyerkőcök – és szüleik kezébe, amit egy életen át tudnak alkalmazni.

Gyermek fogászati látogatás, szoktatás

Érdemes a kicsiket hozzászoktatni a fogorvosi látogatáshoz. Az első alkalmakkor – amennyiben lehetséges – nem végzünk kezelést. Rendelőnkben lehetőséget biztosítunk olyan alkalmakra, ahol a gyermekek még csak ismerkednek a környezettel, a műszerekkel, az orvossal. Játékosan, együtt nézzük át a fogacskákat. Így a fogorvos szinte észrevehetetlenül fel tudja mérni a fogak állapotát.

Az első fogászati látogatás, egy életre meghatározza a rendelőhöz való hozzáállást. 

Az első alkalmakat szinte minden esetben az ismerkedésre szánjuk. Játékosan bemutatjuk az eszközöket, pozitív élményeket igyekszünk nyújtani.

Fontos, hogy ne akkor keressük fel a rendelőt, ha már baj van.

A gyermek fogászat területén is az egyik legfontosabb tényező a prevenció! Odafigyeléssel és rendszeres ellenőrzéssel, valamint az orvos tanácsainak betartásával megőrizhetjük a fogak egészségét, elkerülhetjük a későbbi komoly problémákat!