A fogászati fémek közé tartozik a nikkel, a kobalt, a króm, a réz, a palládium, az arany, az ezüst, a platina, a titán és a higany is.A legnagyobb problémát az allergia és a fémek elektromos tulajdonsága jelenti.

A szájüregi áram mérése és annak fontossága a fogászat területén

A szájba kerülő fogászati fémek, fémtömések, fémvázas koronák, hidak vagy fémvázas kivehető fogpótlások elektromos tulajdonsággal rendelkeznek. Elektromos áramkör jön létre köztük a szájüregben, ahol a nyál az elektrolit. A fémek között kialakuló szájüregi áram az idegi és akupunktúrás rendszer károsodásához vezethet!

A szájba kerülő fogászati fémek közötti feszültség, áramerősség egyszerű eszközökkel mérhető. Az így kialakuló zavarokat elektromos terhelésnek nevezzük. A szájüregi áram mérése általában 50-60 mV- körüli értéket érzékel, ez a terhelés 2-3 mikroA alatt nem szokott problémákat okozni, de ezen értékek felett direkt hatással számolhatunk, egyrészt az arctáji idegekre kifejtett állandó ingerstimuláció miatti idegi-, neurológiai hatásokkal, másrészt az akupunktúrás csatornák energiaáramlására kifejtett hatásokkal. 500mV-, ill. 6-7 mikroA felett mindkét rendszer (az idegi és az akupunktúrás) tartósan károsodhat.

 

Az elektromos terhelés következményei

  • elektrokémiai és allergiás panaszok alakulhatnak ki
  • enyhe bizsergéstől, a nyilalló-, villámütésszerű idegfájdalmakig
  • helyi vagy kisugárzó fájdalmak, majd szervi elváltozások jöhetnek létre
  • gyomorsav túltermelés
  • fémes szájíz
  • egyes fogak krónikus fájdalma, ínygyulladása, az egész ínyre jellemző krónikus ínygyulladás
  • emésztési problémák, has puffadása, székletzavarok, gyomor-, vastagbél fájdalmak, görcsök.

 

Forrás:
Integrál orvoslás – Komplementer Biológiai Fogászat jegyzet (szerkesztette: Dr. Csiszár Róbert)