A kisgyermekfogászat sokkal fontosabb, mint ahogyan azt elsőre gondolnánk. A fogászati látogatások során szerzett tapasztalataik egész életükre hatással lehetnek, hiszen alapjaiban határozzák meg az alapvető dentálhigiéniás egészségüket, valamint a fogászathoz fűződő viszonyukat.

Sajnos napjainkban is a legtöbb felnőtt félelemmel látogat el a fogorvoshoz és már csak akkor, ha fájdalmat éreznek. Ez sokszor a gyermekkorban átélt negatív tapasztalatoknak köszönhető.

Éppen ezért érdemes a fogászati látogatásokat minél előbb, már egészen kis korban elkezdeni, akár az első fogacskák megjelenésekor.

Az első fogak megjelenése

Az emberi fogazat fejlődését két szakaszra bonthatjuk. Az első szakaszban a tejfogakról, a második szakaszban a maradó fogakról beszélhetünk.

Az emberek többsége kevésbé tartja jelentősnek a tejfogakat, hiszen – azt gondolják – azok csak ideiglenes szerepet töltenek be. Úgy vélik, hogy kevésbé kell rájuk vigyázni, mint a maradandó utódaikra. Ez azonban téves megítélés.

A növekedő tejfogak jelentős szerepet töltenek be a beszéd fejlődésében, a helyes hangok képzésében, valamint a megfelelő harapás kialakításában. 

Helyfenntartó szerepet töltenek be, ameddig az állkapocsban fejlődnek a maradandó fogak.

Már az apróbb szuvasodásokkal is foglalkozni kell, mivel ugyanúgy fájdalmat tudnak okozni gyermekeinknek, mint maradandó társaik. Adott esetben, ha a tejfog már nem menthető és szükséges az eltávolítás, negatívan befolyásolhatja az új fogazat növekedését.

Miért fontos a kisgyermek fogászat?

  1. Korai szűrés: a rendszeres fogorvosi ellenőrzések lehetővé teszik a korai problémák, mint például  szuvasodás vagy a helytelen harapás időben történő azonosítását.
  2. Megelőzés: tanácsokat kapnak a szülők a megfelelő táplálkozást, az egészséges szokások kialakítását és a szuvasodás megelőzését illetően.
  3. Fájdalommentes kezelések: a korai fogászati kezelések segítenek elkerülni a fogfájást és a fájdalommal járó kezeléseket, ami pozitív fogászati tapasztalatot biztosít a gyermeknek.

Egészséges növekedés és fejlődés: a gyermekek szájüregének egészséges állapota elengedhetetlen a megfelelő táplálkozáshoz, beszédfejlődéshez és az általános egészséghez.

Az első látogatás a kisgyermek fogászaton

A tejfogak előbújása nagyjából fél éves kor körül kezdődik. Már akár az első fogak megjelenésekor érdemes felkeresni a választott fogorvost. Fontos, hogy a gyermek ne akkor találkozzon vele először, amikor már panasza van.

Az első élmények nagyon meghatározóak. A gyermek életében először találkozik ezzel a helyzettel, fontos hogy ne legyen negatív élmény számára. Rendelőnkben törekszünk rá, hogy a kicsi leendő pácienseink nyugodtan, félelem nélkül üljenek be a székbe.

Játékosan mutatjuk meg nekik a műszereket, együtt számoljuk meg a fogacskákat. Ez idő alatt orvosaink le tudják ellenőrizni a fogazatot. Nagyon fontos a megelőzés, így nagyobb eséllyel elkerülhetőek lehetnek a későbbi beavatkozások.

Amennyiben szükséges a fog kezelése, fontos, hogy türelemmel forduljunk a gyermek felé.

A szülők szerepe

A fogazatunk egészségi állapota nagy részben a genetikának köszönhető, de a szülők szerepe nagyon fontos, hiszen ők tanítják meg gyermekeiknek a helyes fogmosási technikát.

Az otthoni fogápolási kellékek tárháza bőséges kínálattal rendelkezik, kifejezetten gyermekek számára kialakított eszközökkel. A színes kiegészítőkkel játékosan van lehetőség bevezetni a kicsiket a fogápolás világába.

_DSF8726

Fogorvosaink és dentalhigiénikus kollégáink készséggel állnak rendelkezésre, szájhigiénés tanácsadással segítenek a szülőknek és a kicsikenek egyaránt, hogy milyen technikákkal, eszközökkel tudják elsajátítani a helyes fogápolást, hogyan tudják beépíteni a mindennapokba.

Az ebben a korban szerzett tapasztalatok egész jövőjükre hatással lesznek, segítsük gyermekeinket, hogy a gyermek fogászati látogatás ne töltse el őket félelemmel sem most, sem pedig felnőtt korukban.