A gnatológia egy összetett tudományág, amely szorosan összekapcsolódik a fogászat többi területével, és létfontosságú szerepet játszik az emberek életminőségének javításában azáltal, hogy kezeli és megelőzi az állkapocs és a rágóizmokkal kapcsolatos problémákat.

Mit jelent pontosan a gnatológia?

A gnatológia a fogászat egy speciális területe, amely az állkapocs-ízület, a fogak és az izmok összefüggéseivel foglalkozik.

A szó a görög „gnathos” kifejezésből származik, ami állkapcsot jelent, és az „-ológia” végződés, ami tudományt vagy tanulmányt jelent.

Ez a tudományág különösen az állkapocs funkcióit, az állcsontok közötti összhangot és az állkapocs működési zavarait vizsgálja.

Nem is gondolnánk, de testünk számos olyan tünetet produkálhat, amelynek hátterében fogászati probléma áll. Többek között a fejfájás, migrén, fülzúgás, nyugtalan – rossz minőségű alvás, nyaki fájdalom mind olyan tünet, melyet akár az állkapocsízület elmozdulása is okozhat.

Az áll kattogása, fájdalmas rágás, szájzár, fogcsikorgatás, érzékeny fognyak, állkapocs fájdalom tüneteivel is fontos felkeresni a fogorvost.

A fogászat leggyorsabban fejlődő és egyik legújabb területe a gnatológia, amely a fogak, rágóizmok, állcsontok és az állkapocsízület működésének vizsgálatával és gyógyításával foglalkozik.

A fogászattól távoli problémák – tünetek

Allkapocs_2_iconAz alábbi tünetek jelentkezésekor hajlamosak vagyunk más problémára gondolni. Például egy fellépő nyaki fájdalom esetén könnyen azt gondolhatjuk, hogy csak elfeküdtük, vagy meghúztuk a területet. Ám ez is lehet fogászati probléma.

Különböző mozgásszervi panaszok; gerincproblémák; nyak- és hátfájás; ízületi fájdalmak; izomfájdalmak; szédülés; fejfájás, migrén,  alvászavar, nyugtalan alvás; testtartásbeli aszimmetria esetén érdemes konzultálni a szakorvossal, hogy kizárható vagy éppen kezelhető legyen a fogászati probléma.

A fogászati problémák és tünetek

Az előzőekkel ellentétben az alábbi tünetek első hallásra is közelebb állnak a fogászati problémákhoz. Amennyiben ilyen tünetet vagy tünet együtteseket tapasztal, keresse fel fogorvosát.

Többek között:

 •  kattogás, recsegés, ropogás rágáskor, szájnyitáskor
 • állkapocsfájdalom
 • fájdalom, amelyet a rágóizmokban, ízületekben érez
 • fogcsikorgatás, fogszorítás
 • fogtáji és arcfájdalom fogászati probléma nélkül
 •  lekopott fogsor, kilazuló fogak
 • fognyaki érzékenység vagy kopások
 • állkapocsízületi fájdalom vagy gyulladás
 • szájzár, nehéz szájnyitás
 • gyakori arc-, fej-, nyak- és hátfájás
 •  nyelési rendellenességek
 • mély- vagy nyitott harapás
 • arcduzzanat, aszimmetria
 • fülzúgás és fülfájás, egyensúlyzavar
 • harapási aszimmetria

A harapási, rágási rendellenességeket a fogak és a csontok károsodásán kívül számos egyéb – olykor a problémától nagyon távolinak látszó – tünetek kísérhetik. Ezek lehetnek a fogakkal, nyeléssel, légzéssel, vagy akár a testtartással összefüggő problémák is.

Az állkapocsízületi megbetegedés igen gyakori, az emberek 40-75%-a érintett és minden 3. embernél tüneteket is okoz.  A tünetek megjelenésétől a célzott kezelésig sajnos több idő is eltelhet, mire kiderül, hogy fogászati problémáról van szó. Ezért érdemes minél hamarabb felkeresni a szakorvost konzultáció céljából.

Miért fontos a gnatológia?

 1. Fájdalomcsillapítás: Segít azoknak a betegeknek, akik állkapocsízületi- vagy arcfájdalomtól szenvednek. A gnatológiai kezelések célja, hogy azonosítsák és kezeljék az állkapocs-ízület (temporomandibularis ízület) működési zavarait, rendellenességeit.
 2. Funkció helyreállítása: Az állkapocs helyes működésének biztosítása érdekében a gnatológia foglalkozik az egyensúly helyreállításával az állcsontok, a fogak és az izmok között.

Megelőzés: A korai diagnosztizálás és kezelés révén megelőzhetők a súlyosabb állapotok, mint például a krónikus fájdalom vagy a károsodott rágási funkció.

Mit csinál a szakorvos?

Az állkapocsízületi specialista a testet, mint összefüggő rendszert vizsgálja. Megfigyeli testtartásbeli rendellenességeket. Elemzi a fogak állapotát, a fogkopásokat, a harapási rendellenességeket, a fogsor záródási rendellenességeit, az állkapocs helyzetét, a rágóizmokat.

Vizsgálja a hangjelenségeket az állkapocs mozgásai során. Alaposan kikérdezi a pácienst tapasztalatairól. Fájdalommentes méréseket végez, amelyek az állkapocsízület helyzetét, valamint a fogsor záródási problémáit mérik.

Miben segít a fogorvos?

A fogorvos a diagnózis felállítása után az állkapocs pozícióját és a fogsorzáródási rendellenességeket tudja kezelni.

Az állkapocsízületi problémák hosszú távon alakulnak ki, éppen ezért a gyógyulás is több időt vesz igénybe, mely során kiemelten fontos a társszakmákkal való együttműködés, mint például – szükség esetén – logopédia, manuálterapeuta, gyógytornász.

Hogyan működik a gnatológiai kezelés?

A gnatológiai kezelés több lépésből állhat:

 1. Diagnosztika: különféle diagnosztikai eszközökkel, mint például röntgen, CT, MRI és  az állkapocs-ízület funkcióinak elemzése révén azonosítják a problémát.
 2. Kezelési terv: a diagnózis alapján egyéni kezelési terv készül, ami tartalmazhat manuálterápiát, sín viselését, stresszkezelést vagy akár sebészeti beavatkozást is.
 3. Nyomon követés és felülvizsgálat: a kezelés hatékonyságának értékelése érdekében rendszeres ellenőrzések szükségesek és a kezelések módosítására is sor kerülhet.

Ha a tünetek alapján magára ismer, elhúzódó fájdalmak, problémák nehezítik hétköznapjait, forduljon hozzánk bizalommal.