A fogágybetegség (parodontitis) a fogakat körülvevő szöveteket érinti. A betegség idővel előrehaladhat és komolyabb következményekkel járhat, mint például a fogvesztés. Azonban a korai felismerés és az időben történő kezelés lehetővé teszi a gyógyulást és a fogak és a száj egészségének megőrzését.

A fogágybetegség gyanúja esetén mihamarabb forduljunk fogorvoshoz vagy parodontológushoz!

 

Hogyan zajlik a vizsgálat?Hogyan zajlik a fogágybetegség vizsgálata Mit tehet Ön a gyógyulás érdekében (1)

Anamnézis: Orvosaink alaposan kikérdezik a pácienst a tünetekről, panaszokról és az általános egészségi állapotáról. Fontos az információk gyűjtése, mint például a dohányzás, az étrend, az egészségi állapot és a genetikai hajlam tekintetében.

Klinikai vizsgálat: A fogorvos körültekintően megvizsgálja a szájüreget, beleértve a fogínyt, a fogakat és a fogágyat. Feltérképezi és összegzi az észlelhető tüneteket, mint például a vöröses íny, duzzanat, vérzés vagy esetleges tályogok.

Képalkotó diagnosztika: Röntgen felvételek segítenek a pontos diagnózis felállításában. A kapott képek segítenek a fogorvosnak megállapítani, hogy mennyire kiterjedt, milyen mértékű a betegség. Sok esetben szükség lehet CBCT-re is (fogászati CT felvétel), amely azokat a területeket is jól láttatja, amire a röntgen nem képes. Ezek a felvételek segíthetnek az esetleges csontvesztés és más elváltozások kimutatásában.

Tasak mérése: A fogorvos speciális eszközökkel megméri a fogak és a fogíny közötti tasakok mélységét. A mélyebb tasakok gyulladást és az esetleges fogvesztés kockázatát jelezhetik.

Fogágybetegség esetén a fogászati beavatkozások mellett, elengedhetetlen az otthoni „kezelés” is!

 

Mit tehetünk mi magunk otthon a fogágybetegség ellen?

 Az első és legfontosabb teendőnk: rendszeresen időpontot egyeztetni a fogászati rendelőbe kontroll vizsgálatra és dentálhigiéniai kezelésre, valamint betartani az ott elhangzott „házi feladatokat”!

Rendszeres fogmosás: A helyesen végzett szájápolás elősegíti a fogínybetegségek gyógyulását és az megakadályozza az újbóli kialakulását.

Fogselyem és fogköztisztító használata: A fogágybetegség megelőzése és kezelése érdekében fontos a fogköztisztítók helyes napi használata. A fogselyem és a fogköztisztító segít eltávolítani a plakkot és a baktériumokat, amelyek a fogak közötti területeken és a fogíny vonalán felhalmozódhatnak.

Szájvíz használata: A megfelelő szájvizek használata kiegészítheti – de nem helyettesíti – a fogmosást és a fogköztisztítók használatát. Antiszeptikus hatásuk lehet és segíthet csökkenteni a fogínygyulladást okozó baktériumok számát a szájban.

Egészséges étkezés: Az egészséges étrend betartása hozzájárulhat a fogágybetegség kezeléséhez és megelőzéséhez. Kerülni kell a cukor és szénhidráttartalmú ételeket és italokat, amelyek hozzájárulhatnak a fogkő és plakk képződéséhez.

Dohányzás elkerülése: A dohányzás súlyosbíthatja a fogágybetegség tüneteit és lassíthatja a gyógyulást. Fontos, hogy hagyjuk abba a dohányzást vagy csökkentsük annak mértékét a fogíny egészségének megőrzése érdekében.

 

De honnan tudjuk, hogy mit tegyünk?

A rendelőinkben elérhető személyre szabott oktatás során (ITOP) megtanítjuk, hogyan tisztíthatja otthon megfelelően a fogakat, ezzel is segítve a gyógyulást.

Manapság számtalan termék közül választhatunk, teljesen egyéni, hogy kinek melyik eszköz a megfelelő. Szakképzett dentálhigiénikus kollégáink az Ön számára legjobb megoldást tudják javasolni, valamint megtanulhatják azok helyes használatát, hogy az otthoni ápolás maximálisan megfelelő lehessen.

 

Az elhanyagolt fogágybetegség a fogak elvesztésével is járhat! A szájban lévő gyulladás fogászati gócként az egész szervezetünkben okozhat egészségügyi problémákat!

Tegyünk együtt az egészségünkért és a hosszú ideig szép mosolyért!