A fogászati eljárások során igen sokszor kerülnek elő az olyan fémek, mint például a nikkel, a króm vagy a kobalt. Amennyiben a szervezete érzékenyen reagál az ezekkel való érintkezésre, ez a későbbiekben gondot okozhat például egy fogpótlás behelyezését követően Mikor valaki nem tud az érzékenységéről, mégis fémből készült pótlás kerül a szájába, a tünetek és a problémák sokszor csak hónapok vagy évek múlva jelentkeznek. 

Amikor fogpótlás behelyezésére kerül a sor a legtöbben az esztétikai szempontokat veszik figyelembe, pedig a behelyezett pótlás anyagára is nagy hangsúlyt kell fektetni. Biorendelőnkben kizárólag fémmentes anyagokkal dolgozunk ilyen esetben, elkerülve az irritációt, az allergiát, valamint fémek lerakódását a szervezetben.

Milyen tünetei vannak fogászati pótlás okozta fémallergiának?

A fém fogpótlások leggyakrabban nyálkahártya-elváltozásokat okozhatnak, szélsőséges esetekben pedig olyan testi tüneteket, mint a fájdalom, ízérzészavar, gyengeség, émelygés, hányinger vagy szédülés. A tünetek sokfélesége miatt sokszor csak hetekig – hónapokig tartó kivizsgálások során derül fény arra, hogy a gond okozója az évekkel korábban behelyezett fém fogpótlás.

szajuregi aram 3

Miért jók a fémmentes pótlások?

A fémmentes pótlások és koronák tökéletesen biokompatibilisek, ami azt jelenti, hogy semmilyen esetben nem allergizálnak még évek múlva sem. Másik nagy előnyük, hogy nem képeznek szájüregi áramot sem. Rendelőnkben is alkalmazzuk a fémmentes fogászati eljárásokat, a pótlások alkalmazásánál pedig minden esetben számítógépen tervezzük meg a kialakítást, így az illeszkedés is sokkal pontosabb. Előnyük még, hogy nem színeződik el az íny, sőt, sötét fémszegély sem villan fel egy – egy mosoly alkalmával, ami nagyon sokat tesz hozzá az esztétikus megjelenéshez. Ráadásul teljesen természetes a megjelenésük, mivel pontosan annyira áttetszőek, mint az igazi fogak, így senki sem mondja meg, hogy pótlásról van szó. Mindezek mellett pedig biztosított a fogágy és az ínyszél védelme is. Hiszen a célunk, hogy a munkánk tartós, esztétikus és hosszú távon is egészséges legyen.