A fémmentes fogpótlás a modern, esztétikai fogászat egyik fontos fejlesztése, amely lehetővé teszi a természetes megjelenésű és erős fogpótlások készítését anélkül, hogy fémeket használnának azokban.

Ennek a technológiának a célja, hogy alternatívát kínáljon a hagyományos, fémből készült fogpótlásokkal szemben, amelyek esetében néhány páciensnél allergiás reakciók vagy a fogpótlás körüli szövetek elszíneződése léphet fel.

Miért előnyösebb a fémmentes fogpótlás?

A fogászati eljárások során igen sokszor kerülnek elő az olyan fémek, mint például a nikkel, a króm vagy a kobalt. Amennyiben a szervezete érzékenyen reagál az ezekkel való érintkezésre, ez a későbbiekben gondot okozhat például egy fogpótlás behelyezését követően.

Mikor valaki nem tud az érzékenységéről, mégis fémből készült pótlás kerül a szájába, a tünetek és a problémák sokszor csak hónapok vagy évek múlva jelentkeznek.

Amikor fogpótlás behelyezésére kerül a sor a legtöbben az esztétikai szempontokat veszik figyelembe, pedig a behelyezett pótlás anyagára is nagy hangsúlyt kell fektetni.

A fémmentes fogpótlások számos előnnyel rendelkeznek a hagyományos, fémet tartalmazó fogpótlásokkal szemben. Ezek közé tartozik:

  • Természetes megjelenés: A fémmentes anyagok, mint például a kerámia leplezésű cirkónium vagy a préskerámia, jobban utánozzák a természetes fogak színét és fényvisszaverő tulajdonságait, ezért azokkal készült pótlások esztétikailag előnyösebbek lehetnek.
  • Biokompatibilitás: A fémmentes anyagok általában kompatibilisek az emberi szervezettel, ami csökkenti az allergiás reakciók vagy a fogíny gyulladásának kockázatát.
  • Hővezetés: A fémmentes anyagok nem vezetik jól a hőt, ezért a betegek kevésbé érzékenyek a meleg vagy hideg ételek és italok fogyasztása során.
  • Tartósság: Bár a fémmentes pótlások készítésekor használt anyagok többfélék lehetnek, ezek az anyagok rendkívül erősek és tartósak, hosszú távú megoldást nyújtanak.

Biorendelőnkben kizárólag fémmentes anyagokkal dolgozunk ilyen esetben, elkerülve az irritációt, az allergiát, valamint nehézfémek lerakódását a szervezetben.

Milyen tünetei vannak fogászati pótlás okozta fémallergiának?

A fém fogpótlások leggyakrabban nyálkahártya-elváltozásokat okozhatnak, szélsőséges esetekben pedig olyan testi tüneteket, mint a fájdalom, ízérzészavar, gyengeség, émelygés, hányinger vagy szédülés.

A tünetek sokfélesége miatt sokszor csak hetekig, hónapokig tartó kivizsgálások során derül fény arra, hogy a gond okozója az évekkel korábban behelyezett fém fogpótlás.

szajuregi aram 3

Allergénmentes fémmentes fogpótlások

A fémmentes, esztétikai fogpótlások és koronák tökéletesen biokompatibilisek, ami azt jelenti, hogy semmilyen esetben nem allergizálnak még évek múlva sem. Másik nagy előnyük, hogy nem képeznek szájüregi áramot sem.

A fémmentes fogpótlások gyártásához használt egyik leggyakoribb anyag a cirkónium-oxid. Ez az anyag kiemelkedik erősségével és esztétikai tulajdonságaival, lehetővé téve a fogorvos számára, hogy tartós és természetesen kinézetet biztosító pótlásokat készítsen.

Rendelőnkben is alkalmazzuk a fémmentes fogászati eljárásokat, a pótlások alkalmazásánál pedig minden esetben számítógépen tervezzük meg a kialakítást, így az illeszkedés is sokkal pontosabb.

Előnyük még, hogy nem színeződik el az íny, sőt, sötét fémszegély sem villan fel egy-egy mosoly alkalmával, ami nagyon sokat tesz hozzá az esztétikus megjelenéshez. Ráadásul teljesen természetes a megjelenésük, mivel pontosan annyira áttetszőek, mint az igazi fogak, így senki sem mondja meg, hogy pótlásról van szó.

Mindezek mellett pedig biztosított a fogágy és az ínyszél védelme is. Hiszen a célunk, hogy a munkánk tartós, esztétikus és hosszú távon is egészséges legyen.

A fémmentes fogpótlás menete

A fémmentes fogpótlás elkészítésének menete több lépésből áll, amelyek mindegyike kulcsfontosságú a végeredmény szempontjából. Ezek a lépések lehetővé teszik, hogy a fogpótlás tökéletesen illeszkedjen és esztétikailag is megfeleljen a páciens igényeinek.

A folyamat általában a következő lépéseket tartalmazza:

Alapos diagnózis és tervezés: A fogorvos megvizsgálja a szájüreget, rtg és/vagy 3D CBCT felvételeket készít, felállítja a diagnózist, megállapítja a szükséges kezeléseket és vázolja a fémmentes fogpótlás lehetőségét. Amennyiben szükséges, számítógépen megtervezi a pótlást és körültekintően átbeszéli a kezelést a pácienssel.

Szájhigiéniai kezelés: A fogpótlás készítése előtt mindenképpen javasolt a teljes körű szájhigiéniai kezelés elvégzése. Ez a fájdalommentes ultrahangos fogkőeltávolítást, polírozást és szájhigiénés tanácsadást jelenti.

A fog előkészítése: Ha koronáról, betétről vagy hídról van szó, a fogorvos előkészíti a fogakat, azaz eltávolítja a sérült vagy szuvas foganyagot és kialakítja pótlás befogadására alkalmas fogformát. Az előkészített fogakra ideiglenes pótlások készülnek, amelyek védik őket, amíg a végleges fémmentes pótlások elkészülnek.

Digitális lenyomatvétel: A fogorvos pontos digitális lenyomatot vesz egy intraorális scanner segítségével az összes fogról. Fotódokumentáció is készül. A lenyomatok alapján a fogtechnikus speciális anyagokból – mint a cirkónium vagy a préskerámia – számítógéppel digitálisan megtervezve elkészíti a fémmentes fogpótlást.

A pótlás behelyezése és beállítása: Amikor a végleges pótlás elkészült, a fogorvos ellenőrzi a pontos illeszkedést, széli záródást és a harapást. Szükség esetén korrigálja a pótlást, hogy tökéletesen illeszkedjen és kényelmes legyen. Ha minden tökéletes (szín, forma, alak, funkció), véglegesen rögzíti a pótlást a fogakhoz biokompatibilis ragasztóanyaggal.

Utógondozás és ellenőrzés: Részletesen ismerteti, hogyan szükséges gondozni a pótlást, és milyen kontrollvizsgálatok szükségesek. Ajánlott rendszeresen (6 havonta) visszatérni a fogorvoshoz ellenőrzésre és professzionális ultrahangos fogkőeltávolításra, hogy a fémmentes fogpótlás hosszú távon is megőrizze funkcióját és esztétikáját.

A fémmentes fogpótlás egyre népszerűbb választás köszönhetően annak, hogy esztétikusabb és természetesebb megjelenést biztosít, valamint nem okoz allergiás reakciókat. Ezek a pótlások kiemelkedő tartóssággal és színstabilitással rendelkeznek, így tökéletesen integrálódnak a természetes fogazatba.

Ha érdeklik a fémmentes megoldások, kérjen időpontot egy konzultációra, hogy személyre szabott tanácsadást kaphasson a lehetőségeiről!