Ha van valamelyik fogában amalgám tömés, akkor bizonyára nem egyszer hallotta már, hogy milyen veszélyes ez az ezüst színű tömés a szervezetre. Akár fizikai tünetei is mutatkozhatnak az amalgám tömések okozta mérgezésnek. Még mielőtt megijedne, nem kell aggódnia, biorendelőnkben nem csak a tömés cseréjében segítünk, de lehetőséget biztosítunk a szervezet méregtelenítésére is.

Miért olyan veszélyes az amalgám fogtömés?

Az amalgám fogtömések 50%-a higany, a többi összetevő között pedig nagy arányban szerepel továbbá ezüst, cink, réz, valamint más fémek is, amelyek mind mérgezők. Természetesen nem azonnal jelentkeznek a tünetek, hiszen ezek a mérgező anyagok akár éveken keresztül is képesek raktározódni a testben különböző részeiben – többek között a vesékben, a májban, az agyvelőben, a csontokban és az emésztőtraktus szakaszaiban – mielőtt bármilyen probléma jelentkezne a szervezetben.
A WHO felmérése szerint a higany négyféle módon juthat az ember szervezetébe. A belélegzett levegővel, a tengeri állatok fogyasztásával, a permetezőanyaggal kezelt élelmiszerekkel, valamint az amalgám fogtöméssel. Jól látható tehát, hogy ezek nagy része kis odafigyeléssel megakadályozható. Éppen ezért cserélik le egyre többen amalgám fogtöméseiket.

15094477_1142230175842385_6548494010204364517_n

Milyen tünetei lehetnek a mérgezésnek?

Ha tartósan, ám kis mennyiségben jut a szervezetbe a higany, akkor először főleg rejtett mérgezés jelentkezhet, amely főleg olyan pszichés és idegi jellegű, mint a kábultság, a fejfájás vagy a lehangoltság. Amennyiben nincs kezelve a higanymérgezés, megjelenhetnek a fizikai tünetek is. Ilyen a fogínyvérzés, a gyulladások vagy az emésztési problémák is. Súlyosabb esetben pedig asztma, allergia, migrén, ízületi – és gerincproblémák, fejfájás, neurológiai betegségek, valamint koncentrációzavar is jelentkezhet.

Milyen anyagot érdemes használni az amalgám helyett?

Biorendelőnkben a fogtömésekhez BPA vagyis Bisphenol-A mentes tömőanyagot használunk, melynek semmilyen mérgező hatása nincs a szervezetre.

Hogy zajlik a szervezet szakszerű méregtelenítése?

A kulcsszó az amalgámtömés eltávolítását követő méregtelenítés esetében a fokozatosság. Ahogy a higany is hosszú évek alatt rakódott le a szervezetben, úgy az eltávolításához is idő kell. Átlagos esetben rendszerint 3-7 hónap alatt ürülnek ki a méreganyagok. Ehhez szükséges betartani a kétlépéses tisztító folyamat előírásait. A „töméscsere alatti” időszak alatt főleg nyomelemek, vitaminok fogyasztásán, valamint homeopátiás szerek használatán van a hangsúly.
A „töméscsere utáni időszak” fő pillére pedig a szervek célzott méregtelenítése. Fontos a cserét követően néhány napig a napi 1000 mg C – vitamin bevitele, valamint 2-3 liter folyadék elfogyasztása is.