A fogászat területén talán a tejfogakat övezi a legtöbb tévhit.

Sajnos napjainkban is él az az általános feltételezés, hogy a kicsik fogaival kapcsolatos problémákat nem szükséges komolyan venni, hiszen a fogváltáskor új, maradó fog nő a helyükre. Ez azonban téves és nagyon rossz hozzáállás! 

Szájápolás baba korban

A megfelelő szájhigiénia kialakítását nem lehet elég korán kezdeni!herba_ovjukatejfogakat

Már babakorban, a tejfogacskák megjelenése előtt is fontos figyelmet fordítani a szájhigiéniára.

Az anyatej cukrot tartalmaz, amely az etetést követően lepedék formájában lerakódik az íny felszínére. Ugyanez a folyamat játszódhat le a tápszerrel történő táplálás során is.

Amennyiben a baba nem csak vizet kap, hanem például gyümölcslevet, teát, stb. szintén fontos figyelembe venni az italok cukortartalmát. A legjobb, ha nem terheljük ezzel a kicsik szervezetét, ne szoktassuk hozzá őket ideje korán a cukorhoz.

Az elhanyagolt, nem megfelelő szájápolás káros hatással lehet az íny alatt éppen növekvő fogcsírákra, ezzel növeljük a gyermekkori fogszuvasodás kockázatát.

Az étkezéseket követően érdemes a baba ínyét steril géz darabbal áttörölni. Ma már kaphatóak különböző ujjra húzható “baba fogkefék” is, amelyek szintén segítségünkre lehetnek.

A fogzás időszaka

A tejfogak növekedése minden babát és szülőt megvisel, hiszen a fogak íny alóli előtörése sokszor komoly fájdalommal járhat.

Az íny masszírozásával, különböző biztonságosan alkalmazható gélekkel, illetve hűtőben tartható hűs rágókákkal enyhíthetünk a panaszokon.

A tejfogak megjelenése

A fogacskák megjelenésével érdemes minél előbb gyermekfogorvost választani.

Elsősorban azért, mert a kicsi korban szerzett tapasztalatok bizonyítottan hatással vannak a felnőttkori érzéseinkre: ha a gyerkőc pozitív élményeket szerez a fogászati látogatások során, nem fog félni felnőtt korban sem.

Ezért is fontos 3-6 havonta ellenőriztetni a fogakat! A gyermek szokja a rendelői közeget. Nagyon fontos, hogy ha már eleve fájdalommal érkezik a rendelőbe, eleve negatívak lesznek az érzései.

A rendszeres fogászati ellenőrzésekkel az orvosok tanácsokkal látják el a szülőket, hogyan vigyázzanak a fejlődő fogazatra, így a panaszok megelőzhetőek.

De miért is fontos ennyire vigyázni a tejfogakra?

Annak ellenére, hogy a tejfogak leváltásra kerülnek, nagyon fontos szerepük van!

A növekvő tejfogak fontos szerepet játszanak a helyes hangképzés és beszéd megtanulásában, az étkezésben, rágó funkciók kialakulásában.

Amennyiben egy tejfog elromlik, komoly panaszokat tud okozni, valamint negatívan befolyásolhatja a maradó fog fejlődését is.

A tévhitekkel ellentétben, a tejfognak is van gyökere, idegek futnak rajtuk keresztül, ugyanúgy fájdalmas panaszokat okozhatnak.

Szükség esetén a tejfogat éppúgy szükséges lehet tömni vagy éppen gyökérkezelni. A fogkő is ugyanolyan gyakorisággal alakulhat ki, mint felnőtt korban. A gyermekkorban szükség szerint végzett fogkőeltávolítás, tisztítás során eltávolításra kerülnek a baktérium források, amik a fog romlását eredményezhetik.

Fontos tudni, hogy a tejfogak idő előtti elveszítésével megszűnik a helyfenntartás funkció a fogsorban, a maradó fog nagyobb eséllyel nem megfelelően fog növekedni.

A növekvő fogak közül nem mindegyik tejfog! 

Gyermekkorban összesen 20 darab tejfogat növesztünk (10 -10 fog oldalanként). Ám az 5-6 éves kor környékén növekvő fogak már maradó fogak. Amennyiben ezekkel történik baj, azok helyére már nem nő új fog.

Hogyan mossunk fogat a kicsikkel?

Napjainkban már számtalan mókás eszköz elérhető, amivel szinte játék a fogmosás!

Ám a hangsúly az alaposságon és a rendszerességen van. Fontosabb a jó technika, mint a napi többszöri nem hatékony fogmosás.

Fogászati rendelőnkben ebben is a segítségükre vagyunk! A helyes fogmosási technika tanulható. Ennek elsajátításával biztos alapokat adunk a gyerkőcök – és szüleik kezébe, amit egy életen át tudnak alkalmazni.

Fogorvosi látogatás

Hiszünk benne, hogy az első gyermekfogászati látogatás, egy életre meghatározza a rendelőhöz való hozzáállásunkat.

Az első alkalmakat szinte minden esetben az ismerkedésre szánjuk. Játékosan bemutatjuk az eszközöket, pozitív élményeket igyekszünk nyújtani.

Fontos, hogy ne akkor keressük fel a rendelőt, ha már baj van.

A fogászat területén az egyik legfontosabb tényező a prevenció! Odafigyeléssel és rendszeres ellenőrzéssel, valamint az orvos tanácsainak betartásával megőrizhetjük a fogak egészségét, elkerülhetjük a későbbi komoly problémákat! 

Szeretettel várjuk kicsi és nagy pácienseinket egyaránt!