A szó hallatán sokak számára ijesztő lehet, hiszen műtétnek hívjuk és szájsebész végzi, de szinte rutin beavatkozásnak tekinthető. Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, hogy eloszlassuk a félelmeket.

Az implantáció a legtartósabb, legstabilabb eredményt adó fogászati beavatkozás a fogpótlások terén! Legyen szó egy vagy akár több foghiányról, a beültetésnek köszönhetően visszanyerhetjük a fogak helyes helyzetét, funkcióját. A rendezett fogsor bizonyítottan megváltoztatja arcunk mimikáját, bátrabban mosolygunk, így nem túlzás azt állítani, hogy az egész életünkre pozitív hatással lehet!

Vegyük sorra, mit is kell tudni az implantációval kapcsolatban!herbadent implantátum

Mi az implantátum?
Az implantátum az állcsontba beültetett mesterséges foggyökér funkcióját töltik be.

Anyaga titán, amely teljesen szövetbarát, megfelelő gyógyulás esetén a csontban rögzül. Az implantáció évtizedek óta remekül működő fogászati eljárás, amely nem okoz semmiféle rosszindulatú elváltozást.

Az első teendők
Fontos tudni, hogy az implantáció minden esetben konzultációt követően, személyre szabott kezelési terv alapján történik!
A konzultáció fontos része a fogászati röntgen és CT felvétel kiértékelése. Ez alapján határozható meg az állkapocs és a csont jelenlegi állapota, valamint az implantátum méretének, helyzetének pontos meghatározása.

Az implantáció (műtét) menete
– Implantáció
Az implantáció helyét egy ínymetszéssel szabaddá teszik, helyi érzéstelenítésben, megtörténik a befúrás, majd az implantátum csontba helyezése, végül pedig az implantátum feletti fogíny néhány öltéssel bezárásra kerül. A varratokat 5-7 nap múlva kell eltávolítani.
Egy alkalommal, akár több implantátum behelyezése is lehetséges.
Amennyiben a megévő csontállomány nem elegendő az implantátum behelyezéséhez, csontpótlásra van szükség. A megfelelő csontállománynak köszönhetően az implantátumot könnyebben tudja körül nőni a csontszövet.
A gyógyulási időszak 3-6 hónap.
Az új sebészeti eljárással – sablonos fogbeültetési technika – teljesen egyénileg kerül megtervezésre az implantátum helyzete. A beültetés a CT felvétel és a 3D technológiának köszönhetően digitálisan tervezett sablon vezetésével történik. A műtéti sablonnak köszönhetően kisebb bemetszés is elegendő lehet, így maga a beavatkozás és a gyógyulás ideje is rövidülhet.
Előnyei: legmodernebb szájsebészeti eljárás, maximális pontosság, rövidebb műtét, rövidebb gyógyulási idő, csökkenhet a szövődmények kockázata.
– Felnyitás és fogíny formálás
Szabaddá tesszük az implantátumot egy kis vágás segítségével, majd egy csavart, más néven gyógyulási csavart hajtanak be az implantátumba. A csavar legalább 7-14 napon belül gyógyul be, ez idő alatt a nyálkahártya az implantátum nyakára nő, mint a természetes fognál, optimális esztétikai eredményt biztosítva.
Ha a műtét alatt a szakorvos azonnal be tudja csavarni a gyógyulási csavart, amely a bevarrt ínyen kívül helyezkedik el, akkor ez a lépés akár ki is maradhat.
– Lenyomat készítés
Technikai csavarra cserélik a korábbi csavart, majd fogtechnikai munkához szükséges lenyomatot készítenek. E lenyomat alapján készül el a protetikai munka.
– Behelyezés
A következő folyamat pedig a kész fogpótlás ráerősítése az implantátumra.

A teljes implantációs folyamat időtartama
A műtét napjától (implantáció) a kész fogpótlásig (korona felhelyezése) hozzávetőlegesen 3-6 hónappal szükséges tervezni.

Fájdalmasnak tűnik. Valóban az?
Az implantálás minden esetben érzéstelenítésben történik!
A műtétet követően, gyakori és természetes jelenség a fájdalom, duzzanat, arcon megjelenő véraláfutás, vérzés. Az első pár napban a fájdalmat fájdalomcsillapítóval, borogatással lehet enyhíteni. Általában pár napon belül elmúlnak a kellemetlenségek.

Mik a feltételei az implantátum beültetésének?
Bizonyos esetekben az implantáció elvégzése előtt egyéb fogászati kezelésekre is szükség lehet. Ilyen például az ínygyulladás és a fogágybetegség megszüntetése. A szövődmények minimalizálása érdekében először a meglévő problémákat kezeljük.
Nagyon fontos a megfelelő szájhigiénia megléte a beavatkozás előtt és azt követően is!

Kiknek ajánlott és kiknek nem?
Bárki számára ajánlható, ha nincsen kontraindikációja a beavatkozásnak, illetve annak, aki képes a megfelelő szájhigiénét fenntartani. A statisztikai adatok szerint az esetek 95-97 %-ban az implantátum csontos rögzülése sikeresen történik meg, viszont néhány tényező csökkentheti ennek az esélyét. Bizonyos betegségek esetén, mint például cukorbetegség, súlyos szív-érrendszeri betegségek, sőt az erős dohányosok esetében, illetve a rossz szájhigiéniával rendelkezőknél is megfontolandó a beavatkozás. 18 éves kor előtt, vagy terhesség idején sem ajánlott implantációt végezni.

Az implantátum ápolása
Sokan azt gondolják, hogy egy pótlást nem szükséges úgy ápolni, mint a saját fogazatunkat. Ám ez tévedés! Az elhanyagolt pótlásokat súlyos esetben szükséges eltávolítani. Amennyiben a szövet olyan mértékben károsodik, az újabb beavatkozás nem lehetséges.
A műtét előtt és az azt követő napokban kifejezetten fontos a fogazat és a seb tisztán tartása. Sok esetben a fájdalom és a gyulladás ennek elhanyagolásának köszönhető!
A gyógyult implantátum ápolása, tisztítása ugyanúgy fontos. A pótlás körül megtelepedett lepedék ugyanúgy komoly problémákat okozhat, mint egy élő fog esetében. Gondoljunk a pótlásra úgy, mint az igazi fogakra!

A megfelelő tisztítás és odafigyelés mellett az implantátum egy életre szóló megoldás lehet!
Minden esetben kövesse fogorvosa tanácsait!

Az implantáció ára
A beavatkozás minden esetben teljesen személyre szabottan történik, így annak a költsége is egyénenként változhat.
A konzultációt követően minden páciensünk számára kezelési tervet készítünk, amelyben minden egyes kezelés tételesen, pontos árakkal kerül feltüntetésre.

Bízunk benne, hogy sikerült eloszlatni a félelmeket! Amennyiben érintett a kérdésben keressen minket bizalommal! Tegyünk együtt a szép, egészséges mosolyért!