A fogászati CT rendkívül fontos a fogászati ellátásban, ugyanis részletes és pontos képet ad a szájüreg állapotáról, lehetővé téve a precíz diagnózist és kezelést. Ez a képalkotó eljárás segít az orvosoknak abban, hogy pontosabban lássák a fogak, csontok és szövetek helyzetét.

Beszéljünk bármilyen gyógyászati területről, a képalkotó diagnosztikai vizsgálatok – így a fogászati CT is – sokszor elengedhetetlenek a pontos diagnózis felállításhoz és a kezelés megkezdéséhez.

Így van ez a fogászatban is, ezek a típusú vizsgálatok segítik a fogorvos munkáját, a segítségükkel még a lappangó,
jelenleg tünetmentes problémák is észlelhetőek, elkerülhetőek a súlyosabb szövődmények.

Mi a fogászati CT?

A fogászati CT (computer tomograf) gyakorlatilag a röntgen továbbfejlesztett, modern változata.3D CBCT fogászat

A képalkotás röntgen sugarakkal történik, keresztirányú síkban. Az így kapott képben nincsen árnyék, illetve átfedés, 3D-ben láthatjuk a területet.

Mik a fogászati CT előnyei?

A fogászati CT számos előnyt kínál mind a páciensek, mind a fogorvosok számára:

  • Pontos diagnózis: A háromdimenziós kép lehetővé teszi a részletes vizsgálatot, így az orvosok pontosan meghatározhatják a problémák helyét és súlyosságát.
  • Jobb tervezés: A szájsebészeti beavatkozások, például az implantátumok beültetése vagy a szájsebészeti műtétek előtt elengedhetetlen a precíz tervezés, amelyet a CT képei biztosítanak.
  • Kevesebb hiba: A részletes képek segítenek minimalizálni a kezelési hibákat, így a beavatkozások pontosabbak és biztonságosabbak lehetnek.
  • Gyorsabb kezelések: A pontos képek lehetővé teszik a gyorsabb diagnózist és kezelési terv kidolgozását, így a páciensek hamarabb juthatnak megfelelő ellátáshoz.

Mi a különbség a panoráma röntgen és a fogászati CT között?

A panoráma röntgen egy 2D-s felvétel, amelyen a fogsor, az állkapocs csont és az arcüreg egy része kiterített verzióban látható. A képen a rétegek egymásra vetülnek, “takarásban” vannak.

Ezzel szemben, a CT olyan területeket is “lát”, amit a hagyományos röntgen nem. A kapott kép a páciens pontos leképezése. A felvételeken a vizsgált terület körbejárható, ennek köszönhetően a legapróbb problémák is kiszűrhetőek.

Milyen esetekben kérhet CT felvételt a fogorvos? 

A fejlett technikának köszönhetően a fogászati CT felvétel már a fogászat szinte minden szegmensében indokolt lehet. Bizonyos esetekben a felvétel elkészülte után állítható fel a pontos diagnózis és a kezelés meghatározása, fontos kezdeti pontja lehet a kezelési terv elkészítésének.

Gyökérkezelés:

A kapott képek segítségével pontosan látható és meghatározható a foggyökér hossza, görbülete és állapota, illetve a meglévő gyulladás kiterjedése.
A korábban kezelt fogakat is CT felvétel segítségével tudjuk ellenőrizni, hogy milyen szakaszban tart a gyógyulási folyamat.

Góckutatás:

A CT felvételeken nagy sikerrel meghatározhatóak a fogászati gócok, ciszták. 

Szájsebészet:

A sebészeti beavatkozások kulcsfontosságú eleme lehet. A képalkotó diagnosztika segítségével pontosan látható a foggyökér és annak helyzete, a foggyökér csontban lévő elhelyezkedése, az állkapocsban található idegek futása.

Implantáció:

Az implantátumok behelyezése előtt elengedhetetlen a meglévő csontállomány vizsgálata és állapotának felmérése. A felvételek segítségével pontosan meghatározható a behelyezésre kerülő implantátum típusa és mérete. Ha a meglévő csont nem elegendő, ez alapján határozható meg a csontpótlás szükséges mértéke is.

A implantálás digitálisan tervezett sebészeti sablon segítségével is készülhet, amelynek alapja szintén a CT felvétel. A számítógépes program a képeket elemezve készíti el a műtéti sablont, amelynek köszönhetően a beavatkozás sokkal pontosabb és gyorsabb lehet, továbbá a gyógyulási idő is csökkenhet. Az elkészült sablon milliméter pontosan lefedi a beavatkozás területét, így a műtét során ejtett bemetszés is kisebb lehet.

Fogszabályozás:

A CT felvétel segíthet a harapási rendellenességek pontos meghatározásában, az állkapocsízület felépítéséről és helyzetéről is képet kaphatunk. 

Parodontológia:

A fogínygyulladások, fogágybetegségek és egyéb megbetegedések során kialakult gyulladás mértéke jól látható a felvételek segítségével. 

Fogpótlások:

A fogpótlások elkészítése előtt fontos megvizsgálni a meglévő fogak állapotát, mert ettől is függhet, hogy a foghiányra milyen típusú pótlás készülhet. Például egy híd esetén szükséges megvizsgálni a meglévő pillérfogakat, hogy azok stabilan képesek legyenek tartani az elkészült pótlást.

Hogyan történik a fogászati CT vizsgálat?

A fogászati CT vizsgálat gyors és fájdalommentes. A páciens a gép előtt helyezkedik el, majd a készülék egy körívet leírva készíti el a szükséges felvételeket.

Az eljárás során a páciens minimális sugárterhelésnek van kitéve, és az eredmények azonnal rendelkezésre állnak, így az orvos rögtön elkezdheti a diagnózist és a kezelési terv kidolgozását.

A fogászati CT tehát elengedhetetlen eszköz a modern fogászati gyakorlatban, mivel jelentősen növeli a diagnosztika és a kezelések pontosságát, biztonságát és hatékonyságát.

Mennyire káros a fogászati CT felvétel készítése?

A modern berendezések minimális röntgen sugárterhelést jelentenek a szervezetre nézve. Egy CT felvétel elkészítésével akár több röntgenképet is kiválthatunk. 

A fent leírtak alapján láthatjuk, hogy a fogászati CT felvételek pontos képeket alkotnak a páciensek jelenlegi állapotáról. Ennek segítségével a kezelések pontosan tervezhetőek és kivitelezhetőek. A képalkotó diagsznosztika segítség a fogorvosnak és a páciensnek egyaránt!