A rendezetlen fogsor kezelése nem kizárólag az esztétika és a szabályos fogsor kialakítása miatt fontos. Az eljárásnak köszönhetően helyreállíthatók a megfelelő funkciók és a harapási rendellenességek.

Mit értünk rendezetlen fogsor alatt?

A rendezetlen fogsor kifejezés alatt a fogak olyan elhelyezkedését értjük, amely eltér az ideális, szabályos fogsortól. Ez azt jelenti, hogy a fogak nem egyenletesen helyezkednek el a szájüregben, ami különböző esztétikai és funkcionális problémákat okozhat.

A rendezetlen fogsor többféleképpen is megjelenhet:

 1. Torlódott fogak: A fogak túl közel helyezkednek el egymáshoz, így egymásra tolódnak.
 2. Fogak közötti rések: A fogak között nagy rések találhatók, ami esztétikailag zavaró lehet.
 3. Elfordult fogak: Egy vagy több fog elfordult a tengelye körül, nem a megfelelő irányba néz.
 4. Eltérő méretű fogak: A fogak mérete jelentősen eltér egymástól, ami rendezetlenség érzetét kelti.
 5. Előre- vagy hátradőlő fogak: A fogak nem egyenes vonalban állnak, hanem előre vagy hátra dőlnek.

A rendezetlen fogsor következményei

A rendezetlen fogsor esetén bizonyosan beszélhetünk harapási diszfunkcióról is.

Amennyiben a fogsorban elhelyezkedő fogak nem megfelelően illeszkednek, megnövekszik az esélye a későbbi állkapocs ízületi problémáknak, amelyek súlyos esetben fájdalommal, a fogak kilazulásával, elvesztésével is járhat.

A fogszabályozó kezelés segítségével jó eséllyel elkerülhető, hogy idő előtt fogpótlásra kerüljön sor.

A kusza, egymásra dőlő fogak nagyobb eséllyel indulnak romlásnak, hiszen a tisztításuk nehezen vagy egyáltalán nem megoldható.

Mikor érdemes felkeresni a szakorvost?herbadent_fogszabalyozas_altalanos

A fogakat szabályozni sohasem késő! 

A fogszabályozás nemtől és kortól függetlenül, biztonsággal végezhető kezelés.

Már gyermekkorban fontos figyelemmel kísérni a fogak növekedését, hiszen az időben felfedezett rendellenességek kezelésével, megelőzhetőek a maradó fogak problémái.

A gyermek fogszabályozása során nagyon fontos tényező a szülők részvétele, hiszen nélkülözhetetlen a megfelelő szájhigiénia fenntartása – különösen a rögzített készülékek esetében. Ám a felnőtt korban megkezdett kezelés során is látványos, tartós eredmények érhetőek el.

Mennyi ideig tart a fogszabályozó kezelés?

Mielőtt belevágunk a kezelésbe, nagyon fontos, hogy tudatosítsuk magunkban: a fogszabályozás hosszabb folyamat! Legyünk türelmesek!

Hozzávetőlegesen (átlagosan) 1,5-2 évet vesz igénybe, de a kezelés időtartama egyénenként változik. A hosszúságát többek között például az alábbiak befolyásolhatják:

 • a fogsor rendezetlenségének mértéke
 • a meglévő rendellenesség típusa
 • a fogszabályozó készülék fajtája 
 • kezelésre történő reagálás mértéke
 • egyéni tényezők (pl. a készülék előírtaknak megfelelő viselése, használata)

A rendelőnkben elérhető fogszabályozó típusok

Kivehető fogszabályozó készülék

A kivehető készülékeket legfőképpen gyermekkorban alkalmazzuk, hiszen ez a megoldás sokkal kényelmesebb, csak éjszaka kell őket viselni, illetve esténként, nappal egy-egy órát. A kivehető készülék segítségével a még véglegesen ki nem fejlődött fogazatot kíméletesen tudjuk a helyes irányba terelni. Felnőtt korban ez a típus kevés esetben alkalmazható.

Rögzített fogszabályozó készülék

A rögzített fogszabályozó készülékkel történő kezelés a felső és az alsó fogakra felhelyezett ún. Multiband (ragasztott brackettes, tappancsos) készüléket jelenti. A rögzített készülékek anyaga többféle lehet, készülhetnek fémből vagy porcelánból.

Felnőttek részéről gyakran felmerül az a kérés, hogy olyan fogszabályozót szeretnének, amelyet alig lehet észrevenni. Ilyen esetben többféle megoldás lehetséges, például az átlátszó porcelán brackettes készülék kiválasztása, illetve a készülék részleges, vagyis nem az összes fogra történő felragasztása, amennyiben ez lehetséges.

„Láthatatlan”, kivehető mélyhúzott sín fogszabályozó rendszer

A készülék alapja kis átlátszó műanyag sínek egymásra épülő hatása, mely a fogmozgást végzi. A fogakra illeszkedő sínek egy nagyon fejlett technológiai háttér segítségével készülnek. 

A készülék előnyei:

 • láthatatlan
 • kényelmes
 • könnyen ápolható a fogazat

Biológiai felfogású, fogbarát fogszabályozás

Az e fajta fogszabályozási módszer lényege az, hogy a diagnózis és a kezelés során figyelembe veszi az egész testre való kihatásokat, valamint a testi funkciókat. Ezek mellett a módszer természetesen a rágásra és az esztétikumra összpontosít.

A kezelés alatt olyan készüléket használnak, amely a hagyományoshoz képest biológiai erővel (nem túl nagy erővel) működik, így tehát nem akadályozza meg az önregeneratív folyamatok megvalósulását. A rendszer részben biológiai erőket használ, vagyis az izommozgást, az izomerőt alakítja át a fogakat szabályozó erőkké. A biológiai felfogású rendszer jóval humánusabb.

Ezek a módszerek kinézetre ugyanolyanok, mint a hagyományosak, csupán megközelítés szintjen különböznek, mivel nem a gyorsaság, sem pedig a minél nagyobb erő játszik szerepet, hanem a biológiai felfogás, a természetesebb fogmozgatás. A módszer nem eredményez lassúbb kezelést, mint a hagyományos.

Milyen típusú kezelést válasszunk?

Ahogyan minden ember egyedi, úgy a fogszabályozó kezelés milyensége, annak hosszúsága és a készülék alkalmazása is egyénileg, szakorvos által kerül meghatározásra!

Minden esetben szükséges a konzultáció, amelynek során az orvossal közösen választhatja meg a páciens a számára legmegfelelőbb kezelési formát!