A dentálhigiéniai kezelés egy olyan fogászati eljárás, amely nélkülözhetetlen a száj és a fogazatunk egészségének megőrzése érdekében! 

Nem véletlen, hogy a hozzánk érkező páciensek kezelési javaslatában, tervében az első helyen a fogkőeltávolítás áll. Úgy is tekinthetjük, mint egy nulladik lépést.

Annak érdekében, hogy a fogászati kezelések, mint például a fogtömések, fogpótlások tartósak legyenek és sokáig megőrizzék jó minőségüket, elengedhetetlen a kezelések előtti alapos tisztítás.

A fogkő valójában elmeszesedett foglepedék. Kialakulását számos tényező befolyásolhatja.
Legfőbb okozói például:

  • a nem megfelelő szájhigiéniaherba_fogkoeltavolitas
  • helytelen fogmosási technika
  • genetikai tényezők
  • fogsor rendezetlensége
  • fogfelszín érdesebb felülete
  • dohányzás 

A fogkő kialakulhat a fogak felszínén, fogközökben, az íny felett, valamint az íny alatt is.
Kristályos szerkezete miatt a felülete érdes, így kitűnő búvóhely a baktériumok számára. 

A fogkő számos elváltozás forrása lehet, mint például az alábbiak:

  • rossz lehelet
  • ínygyulladás
  • fogágybetegség
  • fogszuvasodás 

Nem is gondolnánk, de a fogkő nem csak a saját fogainkat fenyegeti, ugyanúgy kialakulhat a fogpótlások esetében is. 

A fogkő kialakulásának gyakorisága egyénenként változik. Mindenképpen érdemes konzultálni a fogorvosával, hogy Ön számára milyen időközönként szükséges az eltávolítása. 

Fontos tudni, hogy a fogkő otthoni környezetben NEM távolítható el! Minden esetben kizárólag fogorvosi rendelőben, fogorvos vagy dentálhigiénikus által végezhető a kezelés, erre a célra kifejlesztett speciális eszközzel. 

Rendelőnkben a fogkőeltávolítást egy ultrahanggal működő szerkezettel, úgynevezett depurátorral végezzük. 

Érdemes a kicsik esetében is figyelmet fordítani a fogkő eltávolítására, hiszen a tejfogak esetében is épp olyan gyakorisággal fordulhat elő. Gyermekkorban sajnos sok esetben nehezen kontrollálható, tartható a helyes szájhigiénia, ezért a fogkő is gyakori jelenség.

A rendszeresen időközönként elvégzett dentálhigiéniai kezelés hozzájárul a száj és a fogak egészségének megőrzéséhez, megelőzheti a későbbi súlyos problémákat. Amennyiben már meglévő fogászati gondokkal küzd, elősegítheti a gyorsabb gyógyulást. 

A fentiek mellett fontos megjegyeznünk, hogy a megfelelő szájhigiénia, a helyes fogmosási technika elengedhetetlen része a száj és fogazat ápolásának. Amennyiben nem fordítunk erre kellő figyelmet, a fogkőeltávolítás gyakoriságát növelhetjük, illetve csökkenthetjük annak hatékonyságát. Az iTOPaz egyénre szabott szájhigiénés tanácsadás tökéletes kiegészítő eleme a kezelésnek, hiszen a tanultakat otthon alkalmazva óvhatjuk fogainkat és csökkenthetjük a fogkő kialakulásának kockázatát.