Ahogyan azt már egy korábbi cikkünkben is bemutattuk, az iTOP (individually trained oral prophylaxis) egy teljesen egyénre szabott szájhigiéniai tanácsadás, melynek során megtanulunk helyesen fogat mosni.

Ennél a pontnál a legtöbb emberben felmerülhet a kérdés, ugyan miért van erre szükség?
Sajnos az a tapasztalat, hogy az emberek többsége nem elég alaposan vagy nem megfelelően mos fogat.

A száj és fogaink egészségének megőrzése és az esetlegesen meglévő problémák megoldása érdekében is, nagy hangsúlyt kap a prevenció. Ebben segítenek az iTOP szakképesítéssel rendelkező kollégáink a tanácsadás során.

A tanácsadást megelőzően javasolt részt venni egy professzionális fogkő eltávolításon, így teljesen megtisztított fogsorral érkezhetünk a megbeszélt időpontra.

 Mi vár rám a rendelőben?

HerbaDENT Fogászat

HerbaDENT Fogászat – ITOP szájhigiénés tanácsadás

A tanácsadást iTOP szakképesítéssel rendelkező, klinikai fogászati dentálhigiénikus kollégáink végzik, amely hozzávetőlegesen 1-1,5 órát vesz igénybe.
Az időpont foglalás alkalmával megkérjük a pácienseinket, hogy hozzák magukkal a saját fogkeféjüket, fogköz tisztítójukat.

Első lépés – a fogkefe helyes használata

A dentálhigiénikus kolléga egy fogászati mulázs – műanyag bemutató fogsor – segítségével bemutatja a fogsor helyzetét, illetve azokat a pontokat, amit a legkörültekintőbben szükséges tisztítani. Ezt követően, egy fogkefe segítségével szemlélteti annak helyes használatát.
Nem is gondolnánk, hogy az apró mozdulatok és maga a fogkefe fogása, tartása mennyire fontos.
A bemutatás után, megkérjük a pácienst, hogy mutassa meg, hogyan szokott fogat mosni. Ezt követően a kezét fogva, irányítva megmutatjuk neki – tükörben – hogy mi a helyes technika, mit kellene éreznie a tisztítás során.

Második lépés – a fogközök bemérése és a fogköztisztító helyes használata

A legalaposabb tisztítás és a legjobb fogkefe használata ellenére is, fogaink találkozási pontjai, valamint az ínybarázda és a fognyak területeire nem, vagy nagyon nehezen ér be a fogkefe sörtéje. A lepedék és a baktériumok itt tudnak a legjobban megtapadni, ezért fontos, hogy ezekre a területekre is odafigyeljünk.
A fogközök mérete minden embernél különbözőek, még egy azon szájban is.
Az első lépés, hogy a dentálhigiénikus kolléga egy speciális eszköz segítségével beméri a fogközöket, majd jelöli azokat egy „térképen”, így megkapjuk az eredményt, hogy milyen nagyságú tisztító eszközre lenne szükségünk. Ezt az ábrát a páciensek megkapják, így a jövőben is a megfelelő eszközt tudják alkalmazni.
A feltérképezés után, megtanítjuk, hogyan tudjuk az íny megsértése nélkül, helyesen tisztítani ezeket az apróbb réseket, területeket.

Harmadik lépés – a fogselyem használata

A fent leírt fogköz tisztító eszköz hű társa a fogselyem, amely alaposan tisztít azoknál a réseknél is, ahová egyébként nem férnénk be.
A fogselyem használata odafigyelést és óvatos mozdulatokat igényel, hiszen az íny könnyen sérülhet.
Újra arra kérjük a pácienst, hogy mutassa meg, hogyan használja a fogselymet. Ezt követően megmutatjuk a fogselyem helyes fogását, és a fogászati mulázs segítségével, annak helyes használatát. A bemutatást követően, a pácienseink kezét fogva gyakoroltatjuk velük a látottakat.
Külön szót érdemel az úgynevezett egycsomós fogkefe használata. Ez az eszköz méretében és formájában eltér a hagyományos fogkefétől. Előnye, hogy a nehezen elérhető területeket – mint például a bölcsességfogak – is megfelelően tudjuk a segítségével tisztítani.
A tanácsadás végén a bemutatott eszközöket sorra véve átfogó képet kapunk az otthon is használható fogápolási eszközökről és azok megfelelő használatáról.

 Miért jó ez nekem?

A száj egészsége az egész testünkre hatással lehet. A jól végzett fogmosással megelőzhetünk számos fogászati problémát. Amennyiben már van meglévő gond, a megfelelő ápolással elősegítjük a gyorsabb gyógyulást, és a probléma újabb kialakulását.
Az egyéni oktatás után, pár hét elteltével újabb találkozót egyeztethetünk, melynek során a dentálhigiénikus kolléga ellenőrizni tudja a tanultak használatát és annak eredményét.

Az iTOP képesítéssel rendelkező klinikai fogászati dentálhigiénikus kollégáink szeretettel várják Önöket fogászati rendelőnkben.

Tanuljunk és tegyünk együtt a megfelelő szájhigiéniáért!