Az íny és a fogágy leggyakoribb megbetegedései és kezelései

Fogaink megőrzéséhez többre van szükség alapos és rendszeres fogmosásánál és fogselyemhasználatnál. Előfordul, hogy minden igyekezetünk ellenére fogaink szuvasodni kezdenek vagy ínyünk megbetegszik. Az utóbbi nagyobb problémát jelent: a felnőttek több fogat veszítenek el ínybetegségek és fogágybetegség következtében, mint egyéb okok miatt.

A helyes fogmosás óriási szerepet játszik a szuvasodás és az ínybetegségek megelőzésében, de önmagában nem mindig elegendő. Az olyan tényezők is meghatározzák fogaink és ínyünk állapotát, mint az étrend, az életmód és az örökletes tulajdonságok.

FogágybetegségMit jelent az ínygyulladás (gingivitis)?

A fogak felszínén a nyálból, a baktériumokból, a táplálékból és minden egyéb szájba kerülő anyagból lerakódások jönnek létre. A lepedék elsősorban baktériumokból álló, szívósan tapadó bevonat a fogak, a fogpótlások és a tömések felszínén, ahonnan csak mechanikusan, ledörzsöléssel távolítató el. Kis mennyiségben szabad szemmel alig észlelhető, vastag rétegben sárgás színű. Az egészséges fogágy ellenáll a baktériumok nemkívánatos károsító hatásának, amíg a „védekezés” tartalékai ki nem merülnek. Az ínnyel érintkező lepedékből kóros anyagok juthatnak a kötőszövetbe, ahol gyulladást váltanak ki.

A gingivitis a lepedék felhalmozódás következtében kifejlődő ínyszéli gyulladás.

Az íny betegsége gyakran nem is jár fájdalommal, viszont vannak figyelmeztető jelei. Ha az alábbiak közül bármelyiket is tapasztaljuk a fogak vizsgálatakor, érdemes felkeresni fogorvosunkat:

 • a fogmosás során vérző íny
 • vörös, duzzadt, érzékeny íny
 • a fogtól eltávolodott íny
 • állandó rossz lehelet
 • genny a fog és az íny között

Az ínygyulladás visszafordítható változásokat jelent, ha megszüntetjük az okot, teljes gyógyulás jöhet létre. Amennyiben a gyulladás hosszú ideig fennáll, akkor a gyulladás ráterjed a fogágy mélyebb szöveteire és létrejön a visszafordíthatatlan fogágy pusztulás.

Mit jelent a fogágybetegség (parodontitis)?

Ezt a betegséget a köznyelvi szóhasználatban pontatlanul ínysorvadásnak nevezik. A gyulladás érinti az ínyt és a fogakat tartó csontszövetet is. Oka a lepedék és fogkő felhalmozódása az ínyszél alatt, illetve felett. A szövetek pusztulása visszafordíthatatlan, újraképződésük csak műtéti regenerációs módszerekkel érhető el. A gyulladás eredménye a fogágy pusztulása, ami miatt végül az érintett fog mozgathatóvá válik, majd elveszti a beteg.

A betegség kialakulásában helyi és genetikai faktoroknak is van szerepük. Ilyen tényezők: a dohányzás, immunhiányos állapot, cukorbetegség és természetesen a rossz szájhigiéne.

A krónikus fogágybetegséggel kapcsolatban fontos hangsúlyozni, hogy nem csak az általános egészségi állapotnak van hatása a fogágybetegségre, hanem a fogyágybetegségnek is az általános egészségre. Valószínűleg a fogágy gyulladás és másodlagos betegségek között okozati összefüggés van. Ilyen betegség az ízületi gyulladás, magas vérnyomás, szívkoszorúér-elmeszesedés, az agyvérzés, a koraszülés, de hatással van az cukorbetegség kezelésére is.

Beszéljünk a fogágybetegségrőlA krónikus fogágybetegség jellegzetesen felnőtteken észlelhető. A gyulladás évtizedekig fennáll, de fájdalmat nem vagy csak ritkán okoz.

A fogágybetegség tünetei:

 • ínyvérzés fogmosáskor
 • rossz szájszag
 • tasakképződés
 • előrehaladott állapotban a fogak mozgathatóvá válnak, helyükről elvándorolnak
 • ínyvisszahúzódás („ínysorvadás)
 • kedvezőtlen esztétikájú ínyvonal
 • implantátumok körüli gyulladás
 • harapásnál nem illeszkedő fogak
 • a részleges fogsor nem illeszkedik

Kezelésének alapja a szájhigiéne helyreállítása, a helyes fogmosási technika megtanulása és természetesen a megfelelő fogorvosi kezelések.

Gyakori-e ez a betegség?

A fogágybetegség (hasonlóan pl. a fogszuvasodáshoz) népbetegségnek számít. Ma a magyar felnőtt lakosság közel 100%-ánál fordul elő ínygyulladás vagy fogágybetegség. A betegség súlyos formája a népesség kb. 15%-át érinti.
Sajnos ennek ellenére a fogászatokon általában nem kap megfelelő hangsúlyt ennek a betegségnek a felismerése és kezelése.

Mit tehet a fogorvos?

A fogászati ellenőrzések alatt a fogorvos megvizsgálja az ínyt a parodontális betegségek szempontjából is. Ellenőrzi az íny színét és keménységét. A vizsgálat alatt a fogorvos egy nagyon kicsi eszközzel, a parodontális szondával óvatosan megméri az íny és a fog közötti mélységet. Ez határozza meg, hogy vajon vannak-e parodontális tasakok. A normális rés a fog és az egészséges íny között 3 mm vagy annál kevesebb. Általában minél nagyobb a mélysége a tasaknak, annál előrehaladottabb a fogágy megbetegedése.

A fogászati röntgen segítségével meg lehet vizsgálni a fogakat tartó csontok állapotát is.

Ha megállapították a parodontális betegségeket, a fogorvos javasolhat fogkőeltávolítást, parodontológiai kezeléseket (ún. kürett kezelést) vagy további műtéti kezeléseket.

Mit jelent az ultrahangos fogkőeltávolítás (depurálás)?

Azt a szájhigiénés beavatkozást, melynek során ultrahangos mechanikai eszközökkel eltávolítjuk a fogkövet fogkőeltávolításnak (depurálásnak) nevezzük.

Ápolt szájban is találunk olykor (főleg a felső őrlők külső oldalán, alsó metszők belső nyelv felé eső felületén) bizonyos lepedéket, lerakódást. Ez a lepedék, ha nem kerül eltávolításra hosszabb ideig a nyálból, ételekből kiváló mészsók következtében elmeszesedik. Fogkő tehát a természetes/műfogak felszínén elhelyezkedő olyan megkövesedett lepedék, amelyet sokáig nem távolítottak el.

A depurálás dentálhigiénikusi feladat.

A fogkő keletkezése lassítható, de hajlamfüggő is. Akiknek sűrű, telített nyáluk van, keveset rágnak, hajlamosabbak a fogképződésre.

Ha a fogorvosunk ajánlja, megfelelő szájöblítőt is alkalmazhatunk a gyulladás enyhítése céljából. Ha hajlamosak vagyunk fogkő képződésére, további fogtisztító eszközöket is használhatunk a fogkefe és a fogkrém mellett, mint pl. a fogselyem, interdentális (fogköztisztító) fogkefe, szájzuhany. Javasoljuk, hogy vegye igénybe dentálhigiénikusa, valamint a fogorvosa tanácsait ezen segédeszközök helyes használatának elsajátításában.

A minőségi (és valóban alapos) fogkőeltávolítás ultrahanggal (depurálás) időigényes munka, amely precizitást, türelmet igényel (kb. 1 órát is igénybe vehet).

Milyen kezelés a parodontológiai kürett (íny alatti fogkövek eltávolítása)?

A zárt kürett helyi érzéstelenítésben végzett, a fogágy gyulladásos állapotának megszűntetését célzó kezelés. Helyi érzéstelenítésben, kb. 5-6 mm mélységben kézi depurátorral (fogkőeltávolításra szolgáló eszköz) az íny alatti területről, a gyökerekről eltávolításra kerülnek az íny alatti fogkövek és gyulladásos szövetek, valamint a gyökérfelszínek lesimítása is megtörténik. A végleges gyógyulás után számítani lehet az íny 1-2 mm-es visszahúzódására, esetleg fognyaki érzékenység kialakulására.

 

Mi történik a fogágybetegség kezelés elmaradása esetén?

A fogágybetegség magától nem szűnik meg. Sajnos kizárólag gyógyszerekkel, öblögetőkkel sem szűntethető meg, ezek legfeljebb az egyéb kezeléseket egészíthetik ki. Amennyiben a szakszerű kezelés elmarad, a gyulladás előbb-utóbb a fogak kilazulásához és elvesztéséhez vezet.

Emellett a fogágybetegség góc, növeli más betegségek kialakulásának valószínűségét, mint pl.: érelmeszesedés, szívinfarktus, koraszülés.

Mint minden más betegség esetében itt is fontos a minél korábbi kezelés. Súlyosabb esetben a kezelés nehezebb és nem utolsó sorban költségesebb is.

Ötletek a fogágybetegség megelőzésére:

 • Mosson fogat elektromos fogkefével. A fogközöket tisztítsa fogselyemmel és fogköztisztító kefével.
  Fordítson fokozott figyelmet a nehezebben elérhető hátsó örlőfogak tisztítására, mivel ott több lepedék halmozódhat fel.
 • Háromhavonként cserélje ki a fogkeféjét, ill. az elektromos fogkefefejet.
  Az elhasznált fogkefesörték kevesebb lepedéket képesek eltávolítani.
 • Ínyvérzés esetén ne hagyja abba fogmosást és a fogselymezést.
  Használjon speciális antibakteriális fogkrémet, amely segíthet az ínygyulladás elleni védelemben. Amennyiben ínyvérzést tapasztal, keresse fel a fogorvosát.
 • Rendszeresen keresse fel fogorvosát a tisztítás és ellenőrző vizsgálat miatt.
  Terhesség és bizonyos betegségek, mint például a cukorbetegség következtében könnyebben alakul ki ínygyulladás, ezért mindezt közölje fogorvosával.
 • Tükörben gyakran ellenőrizze az ínyének állapotát.
  Ha ínygyulladásra utaló jeleket észlel, keresse fel fogorvosát.
 • A hathavonkénti, vagy a fogorvos által javasolt professzionális tisztítás segít a lepedékképződés csökkentésében.