Mivel foglalkozik a fitoterápia?

A füvekkel, gyógynövényekkel történő orvoslás az emberiség történetével egyidős. Sokáig a növényi eredetű, természetes gyógyszereken kívül nem ismertünk más eszközöket a gyógyításra.

fitoterápia 1. rész (1080 x 1080 px)A modern korban a gyógynövényeket már felváltották a gyógyszeripar vegyi anyagai, készítményei. Az orvoslás területén – így a fogorvoslásban is – jelentősen lecsökkent a természetes hatóanyagok jelentősége és használata.

A hatásukat azonban nem szabad lebecsülni!

A gyógynövények és a növényi készítmények kiváló kiegészítő elemei lehetnek a terápiának. Használatuk célja a megelőzés, a megfelelő szájhigiénia fenntartása, a meglévő fogászati problémák gyógyulási idejének rövidítése.

A gyógynövények korlátlanul elérhetőek bárki számára, éppen ezért mindenkit óvatosságra intünk! A használatukkal kapcsolatosan mindenképpen szükséges kikérni az orvos, fitoterapeuta természetgyógyász véleményét, hiszen a nem megfelelő alkalmazás ártalmas is lehet, semmiképpen sem szabad kísérletezni vele! A diagnózis, a megfelelő kezelés és az ehhez használatos anyagok megállapítása minden esetben szakember feladata!

 

A fitoterápia alkalmazása ÍNYGYULLADÁS (gingivitis) során

Mit nevezünk ínygyulladásnak?

A fogak felszínén a nyálból, a mikrobiológiai flórából, a táplálékból és minden egyéb szájba kerülő anyagból lerakódások jönnek létre. A bakteriális plakk elsősorban baktériumokból álló, szívósan tapadó bevonat a fogak, a fogpótlások és a tömések felszínén, ahonnan csak mechanikusan, dörzsöléssel távolítható el.

A gingivitis a dentális plakk felhalmozódása következtében kifejlődő ínyszéli gyulladás.

Mik az ínygyulladás legjellemzőbb tünetei?

A kezdeti szakaszban az ínygyulladás enyhe, szinte észrevehetetlen tünetekkel járhat, éppen ezért fontos odafigyelni már a legapróbb változásokra is.

A leggyakoribb tünetek közé tartoznak az alábbiak:

 • a fogmosás során vérző íny
 • vörös, duzzadt, érzékeny íny
 • a fogtól eltávolodott íny
 • állandó rossz lehelet
 • genny a fog és az íny között

Amennyiben a gyulladás hosszú ideig fennáll, akkor a gyulladás átterjed a fogágy mélyebb szöveteire és létrejön a fogágybetegség, pusztulás.

Milyen gyógynövényeket használhatunk ínygyulladás esetén?

A lista korántsem teljes, de a leggyakrabban az alábbiakat alkalmazhatjuk ínygyulladás esetén: kamillavirágzat, cickafarkfű, orvosi zsálya-levél, csombordfő/borsikafű, kakukkfű, borsmentalevél/illóolaj és mentol, vérehulló fecskefű,  fahéjfa kéreg és illóolaj, szegfűszeg és illóolaj, eukaliptusz illóolaj, teafa illóolaj, édesgyökér, mezei zsurló, pásztortáska fű, aloe vera gél, stb.

 

A fitoterápia alkalmazása FOGÁGYBETEGSÉG során

Mit nevezünk fogágybetegségnek?

A fogágybetegséget a köznyelvi szóhasználatban pontatlanul ínysorvadásnak nevezzük, ám a probléma sokkal összetettebb lehet. A gyulladás érinti az ínyt és a fogakat tartó csontszövetet is. Amennyiben a gyulladást nem fedezzük fel kellő időben és nem teszünk ellene, a szövetek pusztulása visszafordíthatatlanná válhat, az újraképződés csak műtéti regenerációs módszerekkel érhető el. A gyulladás eredménye a fogágy pusztulása, ami miatt végül az érintett fog mozgathatóvá válik, idővel kiesik.

A krónikus fogágybetegséggel kapcsolatban fontos hangsúlyozni, hogy nem csak az általános egészségi állapotnak van hatása a fogágybetegségre, hanem a fogyágybetegségnek is az általános egészségre. Valószínűleg a fogágy gyulladás és másodlagos betegségek között okozati összefüggés van. Ilyen betegség az ízületi gyulladás, magas vérnyomás, szívkoszorúér-elmeszesedés, az agyvérzés, a koraszülés, de hatással van az cukorbetegség kezelésére is.

A fogágybetegség legjellemzőbb tünetei:

 • ínyvérzés fogmosáskor
 • rossz szájszag
 • tasakképződés
 • előrehaladott állapotban a fogak mozgathatóvá válnak, helyükről elvándorolnak
 • ínyvisszahúzódás (ínysorvadás)
 • kedvezőtlen esztétikájú ínyvonal
 • implantátumok körüli gyulladás
 • harapásnál nem illeszkedő fogak

Milyen gyógynövényeket használhatunk fogágybetegség esetén?

A fogágybetegségek kezelésében a fentebb felsorolt drogok mellett tinktúra vagy folyékony kivonat formájában, valamint szájvízként használva, jótékony hatású lehet: kasvirág, mirrhatinktúra, fogpaszták alkotórészeként használt margosaolaj, propolisz, körömvirág.

 

Nem szabad elfelejteni, hogy bár a természetes orvosságokra, gyógynövényekre hajlamosak vagyunk könnyelműen tekinteni, legyünk óvatosak! 

A gyógynövények nem megfelelő alkalmazása, túladagolása súlyos következményekkel járhat! Mindenképpen kérje ki hozzáértő személy véleményét!