Sokaknak összeszorul a gyomra, amikor meghallják a fogorvosi székben ülve, hogy a fog megmentéséhez és esztétikus helyreállításához gyökérkezelésre van szükség. Mivel mind a nálunk dolgozó szakemberek, mint pedig a pácienseink számára is fontos, hogy az elvégzett beavatkozás megbízható, eredményes és tartós legyen, valamint minél kevesebb kellemetlenséggel járjon, a gyökérkezelés során endodontiai lasert alkalmazunk biofogászatunkban.

Mikor van szükség gyökérkezelésre?

Több oka is lehet annak, hogy egy fog esetében gyökérkezelésre van szükség. Ilyenek a fogbél különböző betegségei, mint például a fogbélelhalás vagy a fogbélgyulladás, de dönthetünk a kezelés elvégzése mellett dentális góc esetén is. Általánosságban azonban elmondható, hogy míg évtizedekkel ezelőtt egy súlyosan károsodott fog esetében az egyetlen megoldás annak eltávolítása volt, addig ma már a gyökérkezelés segítségével megmenthetők ezek a fogak. Az eljárás során fertőtlenítjük a gyökércsatornát, ezt követően pedig hermetikusan lezárjuk azt, megszüntetve ezzel a szájüreg és az állkapocscsont belseje között kialakuló behatolási kaput. Így ugyanis megszüntethető a fertőzés és megakadályozható annak továbbterjedése is a gyökércsúcs körüli szövetekbe, ahol ezzel együtt megindul a csontregeneráció is.

Hogy zajlik a laserrel assisztált gyökérkezelés?

A szükséges előzetes vizsgálatokat követően kerül sor magára a beavatkozásra. Első lépésben a gyökércsatorna feltárását végezzük el, mely rutinesetben mechanikus eljárással történik. Először a bejárati üreg, majd a gyökércsatorna reparálására kerül sor. A lézerszálat a gyökércsúcstól elindulva körkörös mozgással kifelé húzzuk. Ezt a mechanizmust szükség szerint megismételve kapunk egy olyan klinikailag steril közeget a gyökércsatornába, amelybe végleges tömést tudunk helyezni. Így a fog megmenekül, külső szemmel pedig senki sem mondaná meg róla, hogy átesett bármilyen beavatkozáson.

laser gyoker 3 (1)

Miért előnyös a laserrel asszisztált gyökérkezelés igénybe vétele?

Az első és legfontosabb előnye ennek az eljárásnak, hogy teljes mértékben fájdalommentes, így azoknak sem kell aggódnia, akik félnek a fogorvostól vagy rettegnek a gyökérkezeléstől. A másik kiemelendő pozitívuma, hogy a lasersugár 1000 mikrométer mélyen hatol be a gyökércsatorna falába, így a csatornából és annak felszíni rétegeiből is eltávolítja a kórokozókat. Ez 99%-os hatékonyságot jelent, ami gyakorlatilag a teljes sterilizáció szintje. Emellett ez az eljárás fokozza a csontújratermelő képességet is, ami szintén az előnyök közé sorolandó.

Összefoglalva

A laser, mint orvostechnikai eszköz sokak számára lehet ismerős, azonban csak kevesek tudják pontosan, mi mindenre alkalmas és hogyan működik. A biológiai fogászatban is nagy hasznát vesszük és számos különböző területen használtjuk ezt az eszközt, ugyanis ezzel nem csak a munkánk hatékonyságát tudjuk fokozni, de a páciens számára is fájdalommentesen végezhetjük el a beavatkozást. Így semmilyen kellemetlen élménye nem lesz a fogorvosi székben ülőnek, ráadásul a fogát is meg tudjuk menteni az eljárás segítségével.