A gyökérkezelés modern és hatékony módszere

A páciensek számára fontos fogaik megőrzése, így nem meglepő, hogy az endodontiai beavatkozásokra való igény láthatóan növekszik. Fontos szempont a páciensek körében, hogy megbízható, eredményes, hosszútávon tartós, valamint minél kevesebb kellemetlenséggel járó módszert válasszanak a fogak megőrzésére. Az endodontiai laser alkalmazás megfelel ezeknek az elvárásoknak, a módszer 25 éves kutatás eredményeként jutott el a mai szintre.

Gyökérkezelés lézerrel

 

A laserrel asszisztált gyökérkezelés

A kezelés megkezdése előtt szükséges az anamnézis felvétele, a klinikai, illetve a radiológiai vizsgálat. A gyökércsatorna-rendszer feltárása a preparációs technika lehet gépi, mechanikus eszközökkel végzett, vagy akár manuális is. A rendelkezésre álló adatok alapján határozzuk meg a csatornák számát, alakját, valamint hosszát.

A kofferdam izolálást követően megkezdődik a gyökércsatorna kezelése, amely a következő lépéseket foglalja magába:  

  1. A bejárati üreg preparálása

Az anatómiai viszonyok függvényében olyan bejáratot képezünk a bejárati üreg preparálása során, hogy az megfelelő feltételeket biztosítson a kezeléshez.

  1. A gyökércsatorna preparálása.

Magába foglalja: a baktériumok, a fogbél szövetek és a fertőzött szövetek eltávolítását. valamint a gyökércsatorna kiterjesztését és formázását.

Két módszert különböztetünk meg:

  • biomechanikai preparáció folyamán tisztított műszerekkel feltárjuk a csatornát, majd kiterjesztjük és formázzuk, a műszereket rendszeresen fertőtlenítő oldatban tartva.
  • kemomechanikai módszer esetén a csatornát öblítjük, ezzel semlegesítve a baktériumokat, azok toxinjait és a széteső anyagokat. A preparálás kézi, illetve gépi eszközökkel is végezhető.
  1. A laserkezelés

A lézerrel asszisztált gyökérkezelés során rutinesetben valamelyik mechanikus eljárással történik a gyökércsatorna feltárása. A lézerszálat a gyökércsúcstól elindulva körkörös mozgással kifelé húzzuk. Ezt az eljárást meg kell ismételni, általában a második vagy harmadik kezelést követően a gyökércsatorna klinikailag sterilként kezelhető, illetve végleges töméssel ellátható.

  1. Gyökértömés

Ha egyéb sürgető tényező nem áll fenn, biztonságos módon 2-3 laseres kezelés után sor kerülhet a végleges gyökértömésre. Egyszerű esetekben, sokszor egy kezelés is elegendő, ám extrémeset is fennállhat, amikor három kezeléstől akár több is szükséges. A tömést követően dokumentáció és röntgenfelvétel készül, majd meghatározott időnként ellenőrzés is szükséges, különös figyelmet fordítva a periapicalis csontállomány viselkedésére.

 

 

Laserek hatása a gyökércsatorna kezelésében

Baktericidhatás

lézer gyökérkezelésA lasersugár 1000 mikrométer mélységbe hatol be a gyökércsatorna falába, így képes elpusztítani az ott lévő mikro orgazmusokat és azok termékeit. Ennél mélyebbre a baktériumok nem hatolnak, így a laser nemcsak a gyökércsatornát magát, hanem az 1000 mikron mélységű csatorna felszíni rétegeiből is eltávolítja a kórokozókat. Ez a mérték meghaladja a 99% hatékonyságot, vagyis mondhatni, hogy a laser sterilizálja a gyökércsatorna belsejét és az 1 mm vastagságú csatornafalat is.

Osteoblast-stimuláció (Csontképződés serkentés)

Az osteoblast-stimuláció a lézerezés során kifejtett lágylézer-hatáson alapul. A lézer fokozza az osteoblastok aktivítását, csonttermelő, csontújratermelő képességét, valamint tevékenységét.