A gyermekkorban alkalmazott fogszabályozó kezelések megelőzhetik a későbbiekben kialakuló, komolyabb problémákat.

FogszabályozóEzen a téren is fontos hangsúlyt kap a megelőzés. Erre tekintettel, az első fogszabályozó szűrővizsgálatra érdemes akár már 7 éves korban sort keríteni. Ez persze nem jelenti azt, hogy azonnal szükséges is megkezdeni a fogszabályozást. Ebben a korban már jól felismerhető, ha az állcsontok nem megfelelően növekednek, a fogazat rosszul helyezkedik el.

Az időben felismert rossz szokások könnyebben módosíthatóak és megszüntethetőek, így akár rövidíthető vagy elkerülhető lehet egy későbbi hosszadalmasabb kezelés.

Az állkapocsízületi problémák a kicsiket sem kerülik el, ám az időben felfedezett eltérések kezelésével ezek jó eséllyel kezelhetőek, megszűntethetőek lehetnek.

 

Ártatlannak tűnő “rossz” szokások – példaként

Ujjszopás
Erre a szokásra semmiképpen sem szabad ellenségként tekinteni, hiszen természetes, nyugtató folyamat gyermekeink számára, azonban érdemes rá odafigyelni. Ez a szokás nagyjából 4 éves korig teljesen veszélytelen, nem okoz maradandó elváltozást.

Ám ha a későbbiekben is tapasztaljuk, érdemes mihamarabb elkezdenünk a leszoktatást, hiszen a későbbiekben nehezebben kezelhető, súlyosabb problémákat is okozhat. Ilyen például a keresztharapás, az előredőlő fogak, a felső fogsor kitolása, vagy a nyitott harapás. Nem is gondolnánk, hogy ez az ártatlannak tűnő szokás akár gyermekünk alsó állcsontjának növekedését is lelassíthatja.

Nyelési nehézség
Legfőképpen kiskorban figyelhető meg, hogy gyermekünk étkezés közben nehezen, szinte erőlködve nyel, közben nyelvét öltögeti. Nem is gondolnánk, de ezt a “szokást” sokan idősebb korban sem felejtik el.  Ez akár a nyelvlökéses nyelés első tünetei is lehetnek.

Ám idősebb korban ezek a nyelési nehézségek súlyos fogszabályozási tünetekre utalhatnak, mint például a harapási eltérés, nyitott harapás vagy a fogsor nem megfelelő dőlése.

Gyermekkorban könnyebb

Amellett, hogy egy gyermek fejlődése, növekedése alatt az állkapocs és a fogazat könnyebben alakítható, több olyan eszköz is a rendelkezésre áll, ami felnőttkorban már nem alkalmazható.

Csupán pár példát megemlítve, kamaszkorban van a legnagyobb esélyünk fogívszűkület esetén a felső állcsont – műtét nélküli – tágítására. Ebben az életkorban kezelhető a legsikeresebben az ajakszorításos vagy nyelvlökéses nyelés, a fogív szűkülete, vagy az állcsontok alulfejlettsége.

Fogszabályozási eszközök, technikák

Kivehető fogszabályozó kezelés
A kivehető készülékeket legfőképpen gyermekkorban alkalmazzuk, hiszen ez a megoldás sokkal kényelmesebb, csak éjszaka kell őket viselni, illetve esténként, nappal egy-egy órát.  A gyermekkori fogszabályozás legfontosabb célja, hogy a még véglegesen ki nem fejlődött fogazat, arc és állcsontok számára az optimális viszonyok megteremtése, illetve a rossz szokások miatt kialakult harapási rendellenességek kijavítása. A hagyományos éjszakai fogszabályzó készülékek akrilátból, valamint minimális fémtartozékokkal készülnek.

Trénerek
Trénereknek nevezzük azokat az új típusú fogszabályozó készülékeket, amelyeket különböző keménységű szilikonból állítanak elő. Ezen készülékek igen finoman, lágy erőkkel dolgoznak, feladatuk pedig a fogívek fejlesztése, a rossz szokások elhagyásának segítése, valamint a funkciós problémák megoldása. 4-13 éves korban kaphatnak a gyerekek kivehető fogszabályozó készüléket, amelyek akár több évig is szükséges hordaniuk.

Amennyiben a kivehető készülékek nem elegendőek, rögzített fogszabályozó kezelésre van szükség!

A rögzített fogszabályozó készülékkel történő kezelés, majdnem mindig a felső és az alsó fogakra felhelyezett ún. Multiband (ragasztott brackettes, tappancsos) készüléket jelenti. A rögzített készülékek anyaga többféle lehet, készülhetnek fémből, porcelánból.

A gyermekeknél is – főleg kamaszkorban – gyakran felmerül az a kérés, hogy olyan fogszabályozót szeretnének, amelyet alig lehet észrevenni. Ilyen esetben többféle megoldás lehetséges, például az átlátszó porcelán brackettes készülék kiválasztása, illetve a készülék részleges, vagyis nem az összes fogra történő felragasztása, amennyiben ez lehetséges.

Tegyen gyermeke jövőjéért!

A mai fogászati fejlődésnek és a modern technikáknak is köszönhetően, egyre nagyobb az igény az egészséges fogak és a szép mosoly iránt.

Tény, hogy gyermekeink még más szemmel tekintenek a fogászati látogatásokra.

Manapság, már nem kell attól tartanunk, hogy gyermekünk lesz az egyetlen, aki fogszabályozót visel az iskolában. A statisztikák szerint, minden második gyermeknek (és felnőttnek) javasolt lenne az állcsont – lényegében – ortopédiai vizsgálata, kezelése.

Fogtechnikus kollégáinkkal együtt dolgozva, igyekszünk az eszközöket “színesíteni”. A kivehető készülékek esetén a gyermekek megválaszthatják a színt, esetlegesen a mintázatot. A rögzített készülékekhez színes kiegészítőket (pl.: színes gumigyűrűk) javasolunk, valamit számos érdekes, vidám eszköz áll rendelkezésre a fogazatunk és a készülékek tisztításra is, ezzel is ösztönözve gyermekeinket.