Sínterápia

SínterápiaGyakran előfordul, hogy a minket érő napi stresszre – napközben vagy álmunkban – fogcsikorgatással vagy fogszorítással (ún. parafunkciókkal) reagálunk. Van, hogy ennek oka az alsó és felső fogak kiegyensúlyozatlan érintkezése, de egy gyerekkorból visszamaradt rossz szokás is állhat a jelenség hátterében. Sok parafunkció gyakran rossz szokásként indul és később állandósul. A csikorgatást és fogszorítást leginkább öntudatlanul, főleg alvás közben végezzük.

 

A sín olyan kivehető készülék, amely kemény műanyagból készül azzal a céllal, hogy a fogazatot és az állkapocsízületet védje, illetve ezek működését megváltoztatva kedvező körülményeket teremtsen a kialakult állkapocsízületi megbetegedés kezeléséhez.

 

Miben tud segíteni a sínterápia?

  • Védi a fogakat csikorgatás, fogszorítás (bruxizmus) esetén
  • Védi az ajkakat és a nyelvet állandósult rossz szokások esetén
  • Stabilizálja, kiegyenlíti a fogak találkozását
  • Ellazítja, relaxálja a rágóizmokat stressz okozta fájdalmak, fejfájás vagy izom eredetű nyaki fájdalmak esetén
  • Kiküszöböli a harapási rendellenességeket
  • Tehermentesíti az állkapocsízületet, csökkenti annak fájdalmát
  • Megváltoztatja az állkapocsízület pozícióját, amennyiben ez szükséges

SínterápiaKiemelt fontosságú, hogy a sín a páciens számára egyedileg készüljön, egyénre szabottan, a páciens saját fizikai adottságait figyelembe véve, ezért a sín kialakításához szükséges az állkapocsízület egyéni mozgáspályáinak regisztrálása (az ún. arcíves regisztráció).

Az arcíves regisztráció segítségével tudjuk meghatározni az ízületeket összekötő tengely és a mindenkinél egyedi felső állcsont térbeli viszonyát.

Az általunk használt arcívet először a külső hallójáratban rögzítjük, majd harmadik rögzítőpontként az orrnyereghez illesztjük az orrtámaszt. A páciens fekvő pozícióban kell hogy legyen. Ezek után a biztosan rögzülő ívet egy csuklós elem segítségével a harapást regisztráló eszközhöz kapcsoljuk. Végül kioldjuk az arcív rögzítő pontjait és eltávolítjuk a fejről.

 

A fogszabályozás orvosi fontossága és célkitűzése

Manapság egyre népszerűbbé válik a fogak sorba rendezésének igénye, vagyis a fogszabályozás, mivel a rendezett, szép, egészséges fogsor az egyéni sikerek egyik igen fontos záloga. Célja azonban nemcsak az esztétikai problémák megoldása kell, hogy legyen, hiszen legalább ugyanannyira fontos a rágás és a rágófunkció, az állkapocsízületi egészség helyreállítása is.
Tekintettel arra, hogy a fogszabályozó kezelés egyre szélesebb körben válik elérhetővé felnőttek számára is, lehetőségünk van gnatológiai, állkapocsízületi terápiás szempontokat is érvényesíteni állkapocsízületi betegségben szenvedő, vagy még tünetmentes páciensek esetében is a kezelések során.

 

Az első találkozás alkalmával a páciens igényeinek felmérése történik, ekkor megvizsgáljuk a fogakat, az állkapocsízületet és a rágásban résztvevő izmokat. Ezt követően a páciens részletes tájékoztatást kap az elérhető kezelések típusáról.

A következő alkalommal fotódokumentáció, röntgenfelvételek készítése, valamint lenyomatvétel történik. A gipszminták egy speciális „ízületi szimulátorba”, az egyéni értékű artikulátorba kerülnek,, így vizsgáljuk meg a rágást és az állkapocsízület állapotát. Az egyéni értékű artikulátor lehetővé teszi, hogy a rágómozgás és beszéd közben létrejövő  egyéni állkapocsízületi mozgásokat tökéletesen leutánozzuk. Amennyiben szükséges CT- vagy MRI-vizsgálat is javasolt.

A harmadik alkalom során megbeszélésre kerül az egyénre szabott kezelési terv, a szükséges eszközök bemutatása, azok hordási ideje, majd a vizitek rendszerességének ideje, valamint mindezek anyagi vonzatának ismertetése is megtörténik.