A rágóízület problémáinak komplex kezelése

manuálterápiaAz állkapocsízületi megbetegedések tüneteinek alapjaként nagyon gyakran testtartási rendellenességek szerepelnek.

A különböző testtartási rendellenességek (hanyagtartás, gerincferdülés), a gerinc degeneratív elváltozásai, a nyak-vállöv izmainak feszessége, zsugorodása akár okozói is lehetnek, de mindenképpen súlyosbíthatják az állkapocsízületi megbetegedéseket, így ezeknek az elváltozásoknak a kezelésére is hangsúlyt kell fektetni, rendkívül fontos a komplex kezelés.

Az állkapocsízület funkcióbeli problémája gyakran pszichés állapotra vezethető vissza, amihez társul valamilyen funkcionális, strukturális eltérés. Különböző tanulmányok igazolják, hogy a túlhajszolt, stresszes életmód hozzájárulhat az ún. TMD (temporomandibuláris diszfunkció) kialakulásához.

A tünetek enyhítésére, megszüntetésére, megelőzésére alkalmazhatók a speciális állkapocsízületi terápia különböző módszerei, amelyek jelenleg az orvosi diagnózist követően elsők között számon tartott hatékony kezelési módszernek számítanak.

 

Miben segít a gyógytorna és a manuálterápia?

A speciális állkapocsízületi terápia segítségével csökkenthető, illetve megszüntethető az ízületben létrejövő fájdalom, növelhető a mozgásterjedelem, korrigálható a rendellenes izomműködés (gátlás, nyújtás, erősítés) és emellett fokozható az ízületi stabilitás mértéke.

A kezelésében alkalmazhatók passzív módszerek, ide sorolhatók az egyes lágyrész-mobilizációs technikák, a passzív nyújtási technikák, illetve komplex ízületi – és lágyrész-mobilizációs technikák is, melyek az egész ízület funkcióját, mozgását befolyásolják. A kezelés másik rész az aktív, izomerőt és az izomerő-állóképességet befolyásoló technikák, gyakorlatok.

A különböző módszerek kiválasztásának alapfeltétele az orvosi diagnózis alapján elvégzett fizioterápiás vizsgálat, részletes anamnézis, amelyek alapján elkészül az egyéni kezelési terv, ami tartalmazza a pácienseknek otthonra ajánlott házi feladatokat is.