Egészséges és esztétikus fogtömés és fogpótlás:
fém- és higanymentes alternatíva a szervezet védelmében

Esztétikus, de egyben egészséges megoldást keres fogproblémáira?
Tart a szervezetre káros anyagoktól?

Fémmentes tömésA biológiai fogászat elveit követve rendelőnkben azokat az anyagokat, amelyek az egészségre ártalmasok, vagy ártalmasok lehetnek, nem alkalmazzuk és kerüljük azokat az anyagokat is, amelyekről a bevizsgálás során kiderült, vagy a gyártó leírása szerint bizonyos esetekben allergiát okozhatnak.

A fogtömések és az implantátumok esetében merül fel legtöbbször, hogy ki kell-e váltani a gyakran használt higany-, illetve fémtartalmú anyagokat és ha igen, milyen alternatív megoldások elérhetők. Rendelőnkben már a fogpótlások is megvalósíthatók fémmentesen. Az alábbiakban összefoglaltuk milyen alternatívákat tudunk ajánlani fémmentes fogpótlást és fogtömést kereső pácienseinknek:

Higanymentes, esztétikai fogtömés

Sokak által ismert tény, hogy az évtizedeken át fogtömésre használt anyag, az amalgám nagyon magas arányban (50%) tartalmaz higanyt. Kutatások bebizonyították, hogy a sokáig biztonságosnak hitt tömőanyagból felszabaduló higany hosszú távon egészségkárosító hatású lehet. A higany tartós jelenléte a szervezetben akár minimális mennyiségben is rejtett mérgezést okozhat.

Az amalgám használatát rendelőnkben teljes mértékben kerüljük, kizárólag olyan anyagokkal dolgozunk, amelyek semmilyen káros hatással nincsenek az emberi szervezetre, ugyanakkor jól terhelhetők és még a legmagasabb esztétikai elvárásoknak is megfelelnek, ugyanis a fogak színével megegyező árnyalat keverhető ki.

Amellett, hogy új fogtömések esetén már kizárólag ezt használjuk, mindenképp javasoljuk cserélni a korábbi amalgám töméseket az alábbi esetekben:

  • amennyiben a felszíne rücskössé vagy feketévé vált
  • fájdalomérzet lép fel hideg, meleg hatás esetén
  • a páciens fémes ízt érez a szájában
  • a tömés látható és ezáltal esztétikailag zavaró

Bővebb információ az amalgám tömések cseréjéről itt.

Időpontkérés

Jöjjön el rendelőnkbe személyes konzultációra, hogy biológiai fogászatunkon személyre szabott javaslatot tehessünk!

Kérjen időpontot online vagy a +36 20 923-9683-as telefonszámon!
Időpontkérés

Fémmentes, cirkónium fogpótlás és fogászati implantátum

Fémmentes implantátumImplantátumok esetén világszínvonalú fogászati megoldásokat képviselő Nobel Biocare által kifejlesztett cirkón implantátumokkal dolgozunk. A cirkónium ún. biokompatibilis anyag, azaz teljesen fémmentes, a szervezet elfogadja, emellett az implantátumokhoz leggyakrabban használt titánhoz hasonló biológiai és fizikai tulajdonságokkal rendelkezik, azaz tartós és kopásálló.

A fogászatban évtizedek óta használt titánium implantátumok esetén gyakran merül fel a kérdés, hogy allergizál-e. Bár a fog felületén képződő réteg megakadályozza, hogy a szervezet közvetlenül találkozzon a fémmel, kutatások már bizonyították, hogy minimális esetben lehet allergiás reakcióval számolni. Emellett a szervezetben jelen lévő fém okozhat a fémekre jellemző nemkívánatos hatásokat, így a szájban önmagában is és más fémekkel kölcsönhatásban elektromos jelenségek léphetnek fel. Ezt teljesen ki lehet zárni abban az esetben, ha az implantátum felépítményt is fémmentes anyagból, például cirkóniumból készítjük.

A cirkónium implantátum teljesen fémmentes megoldást jelent, így kíméli a szervezetet, és használatával elkerülhető az implantátum körüli gyulladás, amely a titán anyagú implantátumoknál nem megfelelő szájhigiénia esetén előfordulhat.

Cirkónium esetén az esztétikai szempontok sem sérülnek, sőt! Teljesen természetes hatású fogpótlás készíthető, ugyanis kiemelkedő áttetszőséggel rendelkezik, így megtévesztésig hasonlít a saját fogak színére. Használatukkal a titán implantátumokra oly jellemző szürkés, fémes csillogás is kiküszöbölhető.

A cirkon implantátum kitűnő alternatívát jelenthet azok számára, akik teljesen fémmentes fogbeültetést keresnek, vagy a legesztétikusabb megoldást keresik. Azonban nem minden fogászati probléma esetén tudjuk használni, korlátozottabbak azok a protetikai megoldások, amelyek esetén igénybe vehető. Elsősorban egy fog pótlása esetén, vagy hidaknál javasoljuk.

Forduljon hozzánk bizalommal kérdéseivel, beszéljük meg a lehetőségeket egy személyes konzultáció keretein belül. Kérjen időpontot!

Időpontkérés

Jöjjön el rendelőnkbe személyes konzultációra, hogy biológiai fogászatunkon személyre szabott javaslatot tehessünk!

Kérjen időpontot online vagy a +36 20 923-9683-as telefonszámon!
Időpontkérés