Szájhigiénés kezelések, fogkő eltávolítás

Fogkő eltávolítás, fogágybetegség kezelés

Ahhoz hogy tökéletes tömések és fogpótlások készüljenek előfeltétel a jó szájhigiénia, valamint a gyulladásmentes, egészséges íny. A fogászati kezelések elkezdése előtt szükséges az alapos tisztítás, ami a fogak felszínén, a fogak között és az íny alatt lévő fogkő és lepedék eltávolítását, valamint a fogak felszínének polírozását jelenti. Ezt a folyamatot dentálhigiéniai kezelésnek nevezik.

A kezelés után megszűnik a fogínyvérzés, a rossz lehelet, a fogkő okozta mechanikai irritáció, valamint a fogkőben megtelepedett baktériumok által okozott ínygyulladás.

A polírozás után a fogak felszíne egy-két árnyalatot világosodik, így szembetűnő változás várható.

A szájhigiéniai kezelést erre a célra kifejlesztett speciális műszerekkel szakember végzi. A fogkövet az úgynevezett depurátorral, egy ultrahanggal működő szerkezettel távolítja el. Ez után következik az íny alatti fogkövek eltávolítása Gracey féle kanalak segítségével, amelyekkel a fogkő maradéktalanul eltávolítható, ráadásul az íny sem sérül.

Ezt követően a fogak átpolírozása következik, amit egy polírozó gumiharanggal hajtunk végre, ettől a fogfelszín tökéletesen sima és fényes lesz. A kezelés körülbelül egy órán át tart, amelyet a páciens kényelmes fekvő helyzetben tölthet. Fájdalmat nem, apró kellemetlenségeket viszont okozhat, amely függ a páciens érzékenységétől.

Pár nappal a tisztítás után el lehet kezdeni a fogászati kezelést. Az ínygyulladás kiújulása és a fogágybetegség kialakulásának elkerülése végett a fogak tisztítását évente meg kell ismételni.

Fogágybetegség kezelése

A fogbetegségek közül a fogágybetegségekről szinte alig esik szó, pedig sokkal nehezebb kezelni, mint mondjuk a fogszuvasodást. A fogágybetegség a felnőttkori fogvesztés leggyakoribb oka.

A fogágybetegség lényege, hogy a fogak nehezen tisztítható felszínén plakk alakul ki, amelyben a baktériumok megtelepszenek. Ha ezeket nem távolítják el, íngyulladás jelenik meg, ami a fogak nyaka mentén vérző, kellemetlen leheletet okozó, kissé duzzadt vöröses ínnyel jár, amely nem tapad rá teljesen a fogakra, így egyre csak mélyülő tasakok, a baktériumok melegágyai alakulnak ki. Ha a gyulladás a fog gyökere melletti csontállományig terjed, kialakul a fogágybetegség. Egy idő után a fogak meglazulnak, a gyulladt területen végzett implantáció sikere kétséges lesz, esetleg már csak a foghúzás segít.

A fogágybetegségek lehetséges tünetei:

  • hosszabb ideje tartó fogínyvérzés, egyes fogak vagy fogcsoportok körül;
  • a fogíny kóros visszahúzódása, fognyak megjelenése;
  • fogkő megjelenése;
  • lehet akár tünetmentes is, ilyen esetben csak röntgenfelvétel igazolja a betegséget.

A bakteriális fertőzés mellett nagy szerepe lehet a betegség kialakulásában a következő tényezőknek:

  • dohányzás
  • stressz
  • familiáris, örökletes tényezők

A mikrobiológiai vizsgálat a baktériumokat mutatja ki, a vizsgálat jelentősége pedig az, hogy a kórokozó pontos ismeretében célzott, antibiotikus terápiát alkalmazzunk.

 

A kezelés menete

Először is ultrahangos készülékekkel eltávolítjuk a fogkövet, simára, fényesre polírozzuk a fogfelszíneket, mivel a sima fogfelszín a fogínygyulladás megszüntetésének alapja. Az ultrahang lerobbantja a köveket a fog felszínéről anélkül, hogy a zománcot sértené.

Évente legalább egy professzionális fogtisztítással megelőzhető a fogínygyulladás és a fogágybetegség.

Ha az eset súlyosabbá válik, a beavatkozás részét képezheti az esetlegesen kialakult ínytasakok tisztítása, vagyis a kürettálás, valamint a fogínygyulladás megszüntetésére használt gyógyszeres kezelés.

 

Fogínytasak kezelése kürettel:

A fogágypusztulás folyamán a fog meggyengül, valamint a fog oldala mentén az íny alatt kis tasak képződhet mely, mint egy zseb, megtartja a lepedéket és a baktériumokat, ebből könnyen gyulladás is bekövetkezhet. A tasakban lévő baktériumokat és gyulladásos szöveteket el lehet távolítani a kürett segítségével, így a fogágy regenerálódhat.

Meglepő, de a fogínysorvadás nem csak az idősebb korosztály körében elterjedt, hanem egyre több fiatal pácienst is érint. Vannak esetek, amikor a páciens nem is tud a problémáról, csupán az állapotfelmérés során derül ki, hogy a fogágy már nem tartja megfelelően a fogakat, ezt lehet az enyhébb esetek közé sorolni. Súlyosabb esetben érezhetően mozgathatóvá válnak egye fogak, vagy fogcsoportok.

A fent említett kezelésekkel a fogágypusztulás gyakran megállítható, vagy súlyosabb immunológiai hátterű esetekben lassítható, ám ehhez fontos rendszeresen kezelésekre járni, valamint minimum félévente az ultrahangos fogkő-eltávolítást megismételni.

Érdemes megtanulni, hogy a fogkefe mellett milyen egyéb szájápolási termékek léteznek, melyekkel a folyamat szintén karban tartható.