Az esztétikus, megnyerő mosoly alapszintű kommunikációs eszköz a mindennapok során, melynek szerves része a rendezett, hiánytalan fogsor.

Fontos leszögezni, hogy a külcsín mellett, a fogszabályozás alapvető fontosságú eszköz a rágás és a rágásfunkciók helyreállítása, valamint az állkapocsízületi problémák orvoslás terén is.

A mai technikáknak és fogszabályozási eszközöknek köszönhetően, korra tekintet nélkül, biztonsággal alkalmazható ez a fajta kezelés.

Felnőttkorban már önmagunk elhatározásából keressük fel a szakorvost, így a beavatkozás és a kezelések is – bizonyos esetekben – egyszerűbben kivitelezhetőek, mint gyermekkorban. Könnyeben hajtjuk végre a kezelőorvos utasításait, jobban odafigyelünk fogazatunk általános állapotára.

Az emberek többsége még mindig nehézkesen szánja rá magát a kezelésre, mert tart a külvilág megítélésétől. Napjainkban már elérhetőek olyan fogszabályzó készülékek, melyek kevésbé láthatóak, vagy akár teljesen észrevehetetlenek. Sőt, szinte ékszerként viselhetőek.

 

Fogszabályozó típusok

A szükséges fogszabályozó eszköz kiválasztásában a szakorvos figyelembe veszi a páciens egyedi igényeit, kívánságait, valamint azt, hogy mely személyre szabott technika az optimális az eredmény érdekében.

 

Rögzített fogszabályozó kezelés

A rögzített fogszabályozó készülékkel történő kezelés, majdnem mindig a felső és az alsó fogakra felhelyezett ún. multiband készüléket jelenti. A rögzített készülékek anyaga többféle lehet, készülhetnek fémből, porcelánból.

Multiband  vagy ragasztott brackettes (tappancsos) készülék

Felnőttek részéről gyakran felmerül az a kérés, hogy olyan fogszabályozót szeretnének, amelyet alig lehet észrevenni. Ilyen esetben többféle megoldás lehetséges, például az átlátszó porcelán brackettes készülék kiválasztása, illetve a készülék részleges, vagyis nem az összes fogra történő felragasztása, amennyiben ez lehetséges.


„Láthatatlan”, kivehető mélyhúzott sín fogszabályozó rendszer

A készülék alapja kis átlátszó műanyagsínek egymásra épülő hatása, mely a fogmozgást végzi. A fogakra illeszkedő sínek egy nagyon fejlett technológiai háttér segítségével készülnek..

Láthatatlan fogszabályozásA készülék előnyei:

  • láthatatlan
  • kényelmes
  • könnyen ápolható a fogazat

Első lépésként a fogorvos a páciens fogairól készített precíz lenyomatot, illetve egyéb dokumentumait elküldi az erre szakosodott fogtechnikai laborba, majd a kezelési terv alapján meghatározza a készülék programozásának alapjait.

A készülék gyártása 4-8 hetet vesz igénybe, a kezelés alatt pedig 2-6 hetente kell visszajönni a pácienseknek a fogak ellenőrzésére és a sínek váltására.


Biológiai, lágy erőkkel dolgozó, úgynevezett önligírozó fogszabályozó

Biológiai felfogású, fogbarát fogszabályozás

FogszabályozóAz e fajta fogszabályozási módszer lényege az, hogy a diagnózis és a kezelés során figyelembe veszi az egész testre való kihatásokat, valamint a testi funkciókat. Ezek mellett a módszer természetesen a rágásra és az esztétikumra összpontosít.

A kezelés alatt olyan készüléket használnak, amely a hagyományoshoz képest biológiai erővel (nem túl nagy erővel) működik, így tehát nem akadályozza meg az önregeneratív folyamatok megvalósulását. A rendszer részben biológiai erőket használ, vagyis az izommozgást, az izomerőt alakítja át a fogakat szabályozó erőkké. A biológiai felfogású rendszer jóval humánusabb.

Ezek a módszerek kinézetre ugyanolyanok, mint a hagyományosak, csupán megközelítés szintjen különböznek, mivel nem a gyorsaság, sem pedig a minél nagyobb erő játszik szerepet, hanem a biológiai felfogás, a természetesebb fogmozgatás. A módszer nem eredményez lassúbb kezelést, mint a hagyományos.

 

A fogszabályozás lépései

Az első alkalom – a konzultáció
Az első alkalommal a szakorvos felméri a páciens panaszait, igényeit. Megvizsgáljuk az archarmóniát, a fogakat, az állkapocsízületet és a rágásban résztvevő izmokat. Ezt követően tudunk javaslatot tenni a lehető legoptimálisabb kezelés fajtájára.

Első lépések
A következő alkalommal fotódokumentáció, röntgenfelvétel, valamint lenyomatvétel történik. A gipszminták egy speciális viasz segítségével “ízületi szimulátorba”, úgynevezett artikulátorba kerülnek, így vizsgáljuk meg a rágást és az állkapocsízület állapotát.

A következő alkalomra a szakorvos kiértékeli a leleteket, lenyomatokat. A kezelési terv minden esetben egyénre szabott, a páciens egyedi igényeinek, szükségleteinek megfelelően készül el.. Ez alkalommal van lehetőség a részletes kezelési terv megbeszélésre. Megismerkedhetnek a szükséges eszközökkel, illetve bizonyos esetekben meg is választhatják azt.

Egyeztetjük a kezelés várható hosszúságát, a vizitek rendszerességének idejét, valamit ezek anyagi vonzatát.

Fogazatunk általános állapota
A fogszabályozó kezelés megkezdése előtt, fogazatunk alapos átnézése szükséges. Amennyiben szükséges, kezeljük a meglévő problémákat, mint például a szuvasodást.

Napjainkban elérhető fogszabályozási technikáknak köszönhetően, a kezelés szempontjából már nem jelent problémát, ha a páciens koronával vagy héjjal rendelkezik, gyökérkezelt foga, vagy meglévő foghiánya van.

A leggyakoribb kérdés – Mennyi ideig tart a fogszabályozás?
Erre a kérdésre nagyon nehéz elsőre választ adni, mivel minden ember kezelése egyedi, nincsen két egyforma. Ennek okán, a kezelések időtartama is esetenként eltérő lehet. A kezelési terv alapján a szakorvos tájékoztatja a pácienseket a várható időtartamáról. Fontos tényező, hogy a fogszabályozó kezelés nem siettethető. Annak érdekében, hogy a végeredmény tökéletes és tartós legyen, a páciens egyéni igényeihez kell alkalmazkodnunk.