A fogszabályozás orvosi fontossága és fogszabályozó típusok

Manapság egyre népszerűbbé válik a fogak sorba rendezésének igénye, vagyis a fogszabályozás, mivel a rendezett, szép, egészséges fogsor az egyéni sikerek egyik igen fontos záloga. Célja nemcsak az esztétikai problémák megoldása kell, hogy legyen, hiszen legalább ennyire fontos a rágás és a rágásfunkció helyreállítása is.

Az első találkozás alkalmával a páciens igényeinek felmérése történik, ekkor megvizsgáljuk az archarmóniát, a fogakat, az állkapocsízületet és a rágásban résztvevő izmokat. Ezt követően a páciens részletes tájékoztatást kap az elérhető kezelések típusáról.

A következő alkalommal fotódokumentáció, valamint lenyomatvétel történik. A gipszminták egy speciális viasz segítségével „ízületi szimulátorba”, artikulátorba kerülnek, így vizsgáljuk meg a rágást és az állkapocsízület állapotát.

A harmadik alkalom során megbeszélésre kerül az egyénre szabott kezelési terv, a szükséges eszközök bemutatása, azok hordási ideje, majd a vizitek rendszerességének ideje, valamint mindezek anyagi vonzatának közlése is megtörténik.

 

A kezelések típusai:

1. Kivehető fogszabályzó kezelés

A kivehető készülékeket leginkább gyermekkorban alkalmazzák, hisz ez a megoldás sokkal kényelmesebb, csak éjszaka kell őket viselni, illetve esténként, nappal egy-egy órát.  A gyermekkori fogszabályozás legfontosabb célja, hogy a még véglegesen ki nem fejlődött fogazat, arc és állcsontok számára optimális viszonyok teremtése, illetve a rossz szokások miatt kialakult harapási rendellenességeket kijavítása. A hagyományos éjszakai fogszabályzó készülékek akrilátból, valamint minimális fém tartozékokkal készülnek.

2. Trénerek

Trénereknek nevezzük azokat az új típusú fogszabályzó készülékeket, amelyeket különböző keménységű szilikonból állítanak elő. Ezen készülékek igen finoman, lágy erőkkel dolgoznak, feladatuk pedig a fogívek fejlesztése, a rossz szokások elhagyásának segítése, valamint a funkciós problémák megoldása. 4-13 éves korban kaphatnak a gyerekek kivehető fogszabályzó készüléket, amelyek akár több évig kell hordaniuk.

3. Rögzített fogszabályzó kezelés

Amint a maradó fogak kezdenek előtörni, egyre népszerűbbé válik a rögzített készülékkel történő kezelés, amely majdnem mindig a felső és az alsó fogakra felhelyezett multiband készüléket jelenti. Gyakran előfordul, hogy e kezelések a már maradandó fogak eltávolításával is kombinálódhatnak. A rögzített készülékek anyaga többféle lehet, készülhetnek fémből, porcelánból.

Felnőtt pácienseknél szintén ezekkel az eszközökkel dolgozunk, ám esetükben gyakran felmerül az a kérés, hogy olyan fogszabályzót szeretnének, amelyet alig lehet észrevenni. Ilyen esetben többféle megoldás lehetséges, például a multiband készülékek esztétikus anyagból készült típusának kiválasztása, illetve a készülék részleges, vagyis nem az összes fogra történő felragasztása, amennyiben ez lehetséges.

 

„Láthatatlan” kivehető mélyhúzott sín fogszabályzó rendszer

Alphalign-nek nevezzük azt a kivehető készülékes fogszabályzó rendszert, amely viselve láthatatlan. A készülék alapja kis átlátszó műanyag sínek egymásra épülő hatása, mely a fogmozgást végzi. A fogakra illeszkedő sínek Németországban készülnek egy nagyon fejlett technológiai háttér segítségével.

Az Alphalign készülék előnyei:

  • láthatatlan
  • komfortos
  • könnyen ápolható a fogazat

Láthatatlan fogszabályozás

Első lépésként a képzett Alghalign orvos a precíz lenyomatot, illetve a páciens egyéb dokumentumait elküldi Németországba, majd a kezelési terv alapján meghatározza a készülék programozásának alapjait.

A készülék gyártása 6-8 hetet vesz igénybe, a kezelés alatt pedig 4-6-8 hetente, esetenként ritkábban, kell visszajönniük a pácienseknek.

 

Biológiai, lágy erőkkel dolgozó úgynevezett önligírozó fogszabályozó

Biológiai felfogású, fogbarát fogszabályzásFogszabályozó

Az e fajta fogszabályozási módszer lényege az, hogy a diagnózis és a kezelés során figyelembe veszi az egész testre való kihatásokat, valamint a testi funkciókat. Ezek mellett természetesen a módszer a rágásra és az esztétikumra is összpontosít.

A kezelés alatt olyan készüléket használnak, amely a hagyományoshoz képest biológiai erővel (nem túl nagy erővel) működik, így tehát nem akadályozza meg az önregeneratív folyamatok megvalósulását. A rendszer részben biológiai erőket használ, vagyis az izommozgást, az izomerőt alakítja át a fogakat szabályozó erőkké. A biológiai felfogású rendszer jóval humánusabb.

Ezek a módszerek kinézetre ugyanolyanok, mint a hagyományosak, csupán megközelítés szintjen különböznek, mivel nem a gyorsaság, sem pedig a minél nagyobb erő játszik szerepet, hanem a biológiai felfogás, a természetesebb fogmozgatás. A módszer nem eredményez lassúbb kezelést, mint a hagyományos.

 

Nyelv felőli fogszabályozás (lingual technika)

A nyelv felöli fogszabályozás lényege, hogy a bracketeket, más néven „tappancsokat” a fogak belső, nyelv felőli oldalára ragasztjuk fel. Rendelőnkben az Innovation-L rendszert alkalmazzuk.

Nyelv felőli fogszabályozó

 

Álkapocs ízületi problémák kezelése, sínterápiás kezelése

Fájdalmai vannak rágáskor? Kattog az állkapcsa? Csikorgat éjszaka?

A hatékony diagnózis felállítása érdekében rendelőnkben igyekszünk együttműködni más orvosokkal, így ilyen vagy ehhez hasonló esetekben a fogszabályzó orvos, a fogorvos és a pszichológus együtt próbálkozik orvosolni a problémát.